查看完整版本 : fedora 19倉頡輸入法設定

finfin 2013-11-1 10:27 PM

fedora 19倉頡輸入法設定

我真係搞左好耐, 都無辦法攪掂個倉頡輸入法呀!!:smile_27:
我己安裝左
yum install ibus-table-chinese-cangjie
但仍然唔見, 或唔知佢係邊!!

請睇下面的相片, 我點都找不到ibus個輸入法設定呀!
唔該請問要點做添呀? 唔該.:loveliness::loveliness::loveliness:
[attach]2877474[/attach]
[attach]2877475[/attach]

foureyesboy 2013-11-3 03:02 AM

[code]# yum install ibus-cangjie[/code]之後你需要重新啓動一次,我試過只重開 Gnome Shell 但是沒有 refresh 到,最後我重啓 Fedora 一次,然後就在 Chinese (Hong Kong) 裏面看到有 Chinese (Cangjie) 跟 Chinese (Quick)。

[[i] 本帖最後由 foureyesboy 於 2013-11-3 03:14 AM 編輯 [/i]]

finfin 2013-11-3 09:54 PM

回覆 2# 的帖子

噢!原來要click 入去(漢語)香港 裡面!我見到(漢語)香港呀!以為就得咁咋!:smile_35:

另外我無裝速成呀!平時在windows輸入倉頡,遇到唔識拆的字可以用頭碼*尾碼就可以出速成效果,請問在linux有無類似的使法架?:o

唔該。:D

tomtimemini 2013-11-7 03:54 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

finfin 2013-11-7 11:50 PM

[quote]原帖由 [i]tomtimemini[/i] 於 2013-11-7 03:54 PM 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=375229286&ptid=22624805][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
在Linux下的中文倉頡輸入法下, 並不具備頭尾使用*號碼的取碼功能, 你要是用這方式, 改用Linux的速成輸入法來得易 [/quote]

頭尾使用*號碼只係在倉頡輸入時偶有遇到不會拆的字時使用, 不必為一個字而轉去速成, 之後打完那個字又轉返倉頡.
不過如果無得咁做都無法啦.:loveliness:
頁: [1]
查看完整版本: fedora 19倉頡輸入法設定