查看完整版本 : 請問安裝軟件問題

finfin 2014-1-12 08:47 PM

請問安裝軟件問題

我知道用YUM來安裝軟件,
但我只識得用來在線安裝,
咁如果一個己在電腦裡面的程式,
請問個安裝指令及步驟是怎樣呢?
我google出來的結果做好似只教怎樣在線安裝,
唔見有教如何安裝已在電腦裡面的程式的方法呀.

唔該.:):):)

[[i] 本帖最後由 finfin 於 2014-1-13 10:45 AM 編輯 [/i]]

pk_12345001 2014-1-13 12:18 PM

你所講的程式已在電腦裡面,應該是rpm格式吧?
直接用rpm安裝就可以啦
rpm -ivh x.rpm

yum 可以用
yum localinstall x.rpm

If the rpm package is not gpg signed, you need to skip the gpg signature check in the following way,

yum localinstall x.rpm --nogpgcheck

finfin 2014-1-13 01:27 PM

咁請問樣指條路徑呀? 唔該. :loveliness:

pk_12345001 2014-1-13 02:09 PM

回覆 3# 的帖子

你個檔案放係邊架?
你可以由根目錄 (/) 開始
一層一層輸入
例如: /xxx/x.rpm
溫馨提示: 係linux terminal 要善用tab這個鍵。

finfin 2014-1-13 02:30 PM

[quote]原帖由 [i]pk_12345001[/i] 於 2014-1-13 02:09 PM 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=379411025&ptid=22857337][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你個檔案放係邊架?
你可以由根目錄 (/) 開始
一層一層輸入
例如: /xxx/x.rpm
溫馨提示: 係linux terminal 要善用tab這個鍵。 [/quote]

thank you. :loveliness: :)

finfin 2014-1-18 03:44 PM

我今日先得閒, 本來想進行安裝,
先發現原來不是.rpm
我想安裝的是一個NAS 軟件, 是synology assistant,
下載下來的是一個zip檔,我解壓之後,入去個folder度見到
有個install.sh及一個盒子icon, 係.gz結尾.
個盒入面再有個folder, 入面仲有好多野, 請睇下載照片.
咁請問要點安裝呀?:o:smile_41:

[attach]3056692[/attach]

foureyesboy 2014-1-18 11:34 PM

回覆 6# 的帖子

install.sh 應該就係嗰 install script。

finfin 2014-1-20 12:20 AM

我剛剛再試, 我條路徑係咁的, 請問有無錯?

sudo yum localinstall /home/我個名/download/linux/install.sh
請問如果我係裝中文界面, 咁download係咪要用中文"/下載", 咁呢?

咁我打完以上指令, 按enter, 系統就話filename does not end in  .rpm :smile_45:

咁即係 .sh係唔裝得?:smile_41:

[[i] 本帖最後由 finfin 於 2014-1-20 12:21 AM 編輯 [/i]]

pk_12345001 2014-1-20 11:31 AM

回覆 8# 的帖子

你完全搞錯晒咯。
在linux安裝軟件,最常見的有兩種:
一種是安裝包,像redhat系的.rpm, debian系的.deb ,其它linux distribution還會有其它格式的安裝包。
yum從網絡安裝,其實就是在server下載rpm包來安裝的。
第二種,就是下載source,自己compile,自己make install.這方法很麻煩,除非找不到那些安裝包,我現在基本上已不用source安裝了:smile_44:
還有一種,現在還比較少,有些公司會做安裝包,裡面有安裝精靈,就像windows那樣,一步一步按next安裝。
當然還有的就是解壓後,配置好,就直接能用。

像你這種情況,解壓後,不是還有一個HowToInstallAssistant.txt 檔案嗎?
你為什麼不打開來看看呢?
你也可以問問谷歌大神
[url]http://ukdl.synology.com/download/ds/QIG/x13-series/DS213j/Syno_QIG_2bay4_cht.pdf[/url]
上面的pdf第11頁。一看你就明。

pk_12345001 2014-1-20 11:46 AM

如果安裝失敗,
最大原因是系統沒有安裝所需的library,或library的版本不對。
因應error的提示,安裝所需的library版本,
詳細方法只能問谷歌大神了。

finfin 2014-1-20 01:16 PM

library的版本? 唔覺佢有講呢樣野呀.

而且請問咩係library?:o :o

finfin 2014-1-20 01:19 PM

回覆 9# 的帖子

又無留意個how to 個file呀, 等我今晚睇睇. :)

咁另外請問, 我上面條路徑中的文字是否要全英文, 還是要跟番安裝的界面語言? 例如download要用下載?

[[i] 本帖最後由 finfin 於 2014-1-20 01:22 PM 編輯 [/i]]

pk_12345001 2014-1-20 02:24 PM

回覆 11# 的帖子

什麼是library?
咁就要問問鳥哥了。
[url]http://linux.vbird.org/linux_basic/0520source_code_and_tarball.php#intro_library[/url]

你看看上面那個pdf第11頁,
若您是使用64位元的Ubuntu,則必須先安裝32位元的程式庫。
sudo apt-get install ia32-libs
(呢度就係安裝32bits既library)
官方那個install.sh是以ubuntu為基準,應該不適合你。
你用的應該是red hat linux.
不過64bits的linux先需要理會呢樣野,如果你是32bits,可以直接跳過。

pk_12345001 2014-1-20 02:31 PM

回覆 12# 的帖子

是否用要全英文,好難一概而論。
因為不同的程式是否支援全語言?OS locale的設定?這些都需要考慮的。
所以建議你用全英文,這樣可以避免不必要的麻煩。另外盡可能不要在字與字中間加space.
linux 英文大小寫是有分的,這個你應該知道了吧。

[[i] 本帖最後由 pk_12345001 於 2014-1-20 02:33 PM 編輯 [/i]]

finfin 2014-1-20 05:51 PM

[quote]原帖由 [i]pk_12345001[/i] 於 2014-1-20 02:31 PM 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=379918430&ptid=22857337][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
是否用要全英文,好難一概而論。
因為不同的程式是否支援全語言?OS locale的設定?這些都需要考慮的。
所以建議你用全英文,這樣可以避免不必要的麻煩。另外盡可能不要在字與字中間加space.
linux 英文大小寫是有分 ... [/quote]

字與字中間加space?  不過在終端機裡面輸入指令唔係有些是必需要有space架咩?:smile_41:
大小寫我知道. 唔該.:loveliness:

pk_12345001 2014-1-20 07:03 PM

回覆 15# 的帖子

除了有些軟件定義了directory name或file name有space.
自己定義那些最好不要有space.
因為在終端機裡面不是直接輸入space.
而是在space前面先輸入 "\" 符號.
例如在xxx 下面有個 yyy zzz的directory
如果要去到呢個directory
在終端機就係輸入 cd /xxx/yyy\ zzz 而不是直接輸入 cd /xxx/yyy zzz
如果日後你有機會自己寫shell script,那就要特別去處理spacing既問題。
那是很麻煩的,所以要養成一個好的習慣 ^^

finfin 2014-1-20 09:48 PM

cd /xxx/yyy\ zzz
cd後有空格, yyy\後面又係有空格, 咁呢的係咪有規則可循架?

下面係我睇左個文件的內容, 我真係唔明要點進行呀!:smile_27:

Instructions on how to install and run Synology Assistant:

(1) To install Synology Assistant, run the script "install.sh" which will
    guide you through the following steps: [color=SeaGreen](佢話run script "install.sh" 咁係咪double click呀? 但我double click佢係開左個文字檔出來喎!:smile_41: )[/color]

(a) Remove the Beta version if any: [color=SeaGreen](呢段即係話有beta版就先移除, 咁我從未裝過, 即係唔洗做呢步啦.)[/color]

sudo rm -rf /usr/local/Synology /usr/local/bin/SynologyAssistant

(b) Unpack file "SynologyAssistant-4.3-XXXX.tar.gz" to the directory
        you want, such as "/usr/local" or ".":

tar -C ./ -zxvf SynologyAssistant-4.3-XXXX.tar.gz

[color=SeaGreen](呢段係咪即係在終端機輸入 "[color=Red]/usr/local[/color]" or "[color=Purple].":

tar -C ./ -zxvf SynologyAssistant-4.3-XXXX.tar.gz[/color] ? "." 呢個點係咩來呀? unpack係咪即係等於install的步驟?)[/color]

(c) Install the 32bit libraries if you use 64bit Ubuntu: [color=SeaGreen](我用fedora唔洗理? 或libraries在fedora 64bit安裝, 只要把下面指令改為64?)[/color]

sudo apt-get install ia32-libs

(d) Create the shortcut to /usr/local/bin: [color=SeaGreen](呢個係咪做桌面icon?)[/color]

sudo ln -sf /path/install/SynologyAssistant/SynologyAssistant \
    /usr/local/bin/SynologyAssistant

(2) To run Synology Assistant, you can either command: [color=SeaGreen](每次都要咁打呢段野? 唔係click個icon就執行?)[/color]

/path/install/SynologyAssistant/SynologyAssistant

or run the shortcut:

/usr/local/bin/SynologyAssistant

(if "/usr/local/bin" is existed in your environment variable $PATH,
    just type:            
    SynologyAssistant)

pk_12345001 2014-1-21 04:08 PM

回覆 17# 的帖子

1 (b) .tar.gz 是一個壓縮檔, tar 是一個壓縮/解壓的工具, unpack就是解壓。
     你可以用tar --help 或man tar來查看tar的用法。
     b的整句意思是將SynologyAssistant-4.3-XXXX.tar.gz解壓到你喜歡的地方.
     tar -C ./ -zxvf SynologyAssistant-4.3-XXXX.tar.gz
     這句command的意思是將SynologyAssistant-4.3-XXXX.tar.gz解壓到current directory.
    "./" 一點表示current directory, "../" 兩點表示上一層directory. "../../"表示上兩層,以此類推.
   如果你想將SynologyAssistant-4.3-XXXX.tar.gz 解壓到 /usr/local/ , 可以這樣輸入command
  tar -C /usr/local/ -zxvf ./SynologyAssistant-4.3-XXXX.tar.gz (我習慣了current directory 會加"./")

1(C) SynologyAssistant是不支援64bits,所以64 bits OS就要安裝32bits libraries, 32bits OS就毋須理
        會.
        這句指令fedora是用不了的.
       Centos 用 yum install -y glibc*i686 來安裝32bits libraries,我想fedora也一樣吧.
       你也可以用yum search 先搜尋一下。     

(d) Create the shortcut to /usr/local/bin: (字面已經講得很清楚,是建立連結到/usr/local/bin, 不是桌面)
當然你可以改一改下面的destination path ,在桌面建立連結。
ln的用法,你一樣可以ln --help 或 man ln 來查看。

sudo ln -sf /path/install/SynologyAssistant/SynologyAssistant \

下面這條link,你可以去看看。
[url=http://linux.vbird.org/linux_basic/redhat6.1/linux_05file.php]http://linux.vbird.org/linux_basic/redhat6.1/linux_05file.php[/url]

(2) 如果你想每次click icon就執行, 咁就將條連結放在桌面。

[[i] 本帖最後由 pk_12345001 於 2014-1-21 05:58 PM 編輯 [/i]]

finfin 2014-1-22 09:57 AM

唔該你先.
咁run script "install.sh" 咁係咪double click "install.sh" 佢執行呀?

.tar.gz原來係由zip檔解壓出來的, 原來又係一個壓縮檔. 明白了, 等我呢幾日找時間試試先.

唔該.

pk_12345001 2014-1-22 10:52 AM

回覆 19# 的帖子

(如果你有該檔案的 "x" 權限的話)
係x windows之下double click "install.sh" 係可以執行的。
當然你亦可以係終端機直接輸入 "/file/path/install.sh",
上面兩個方法,都係做緊同一樣野,就係執係果個檔案。
建議你係終端機執行。

什麼是 "x" 權限,又要問問鳥哥了.
[url=http://linux.vbird.org/linux_basic/0210filepermission.php]http://linux.vbird.org/linux_basic/0210filepermission.php[/url]
Linux檔案權限概念,呢樣野玩linux既人,一定要識。

[[i] 本帖最後由 pk_12345001 於 2014-1-22 11:44 AM 編輯 [/i]]

finfin 2014-1-22 03:50 PM

[quote]原帖由 [i]pk_12345001[/i] 於 2014-1-22 10:52 AM 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=379994917&ptid=22857337][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
(如果你有該檔案的 "x" 權限的話)
係x windows之下double click "install.sh" 係可以執行的。
當然你亦可以係終端機直接輸入 "/file/path/install.sh",
上面兩個方法,都係做緊同一樣野,就係執係果個檔案。
建議你 ... [/quote]

我本身安裝時就設定了自己就是root,有root權限的, 唔知道安裝野又有個叫X權限呀.
學linux真係比windows難好多,煩好多!  半個IT人咁先用到佢.:smile_27: :smile_45:
雖然 windows出藍畫面都會令人手震腳軟, 但正常使用, 要學及要適應的東西無咁多, 無咁煩. 安裝野一尾next, next, next咁click幾下就掂晒. 可以話根本唔洗學.
免費但比唔上要錢的普及是有原因的.:smile_44:

[[i] 本帖最後由 finfin 於 2014-1-22 03:58 PM 編輯 [/i]]

lohengrin 2014-1-23 08:45 PM

上面位師兄好有耐性教你,你咁講佢會好傷心。
> chmod +x install.sh
> ./install.sh

finfin 2014-1-24 12:16 PM

我無咩意思架!:smile_40:
我都好努力咁學習緊呀. :loveliness:

pk_12345001 2014-1-24 03:19 PM

回覆 23# 的帖子

你未入門遮,入佐門之後,你就會明白其實來來去去都係果幾招:smile_35:
(玩linux要識得搵system log, 然後將D error key words 係谷歌大神度search:smile_35: )
現在的linux已經好好多,完善好多喇。
我當初剛剛接觸linux果時,淨係將個xwindow 中文化,已經搞到人都癲:smile_42:
都未計一些軟件各式各樣的patch:smile_27:

Linux呢個OS真係超穩定,同windows簡值無得比:smile_39:
基本上set好後,可以唔駛點理佢:smile_44:
當你見到幾百天既uptime. 係很有滿足感的:loveliness:
有錢的就玩unix,無錢的就玩Linux.
Linux係Server界咁流行亦是有原因的:D

finfin 2014-2-1 01:59 PM

昨日同今日我都坐左電腦前幾個鐘, 望住你地的回應, 但一籌莫展!
1. 我第一步係咪照打呢兩個指令來安裝install.sh?
> chmod +x install.sh
> ./install.sh
2. 我上網搜過如何在fedora 64安裝32bits libraries, 找到的大多數人都在問64係咪都要裝32 lib 呢個問題. 但找不到我要的答案.
3. -將tar.gz解壓到current directory , 而家佢就在/home入面個download folder度, 即是照解壓係度都得? 或解在/usr/local 又得, 兩邊都無所謂?
-係咪安裝完可以移除呢的f解壓ile架? 還是一直留係度?
4. 最後的建立捷徑, 係咪一做左就無得改? 例如做左每次打commond, 有無得再改放在桌面咁呢?
5. 其實linux咁依賴指令, 邊記得咁多呀? 有些指令都唔短架喎. :smile_41: :smile_41: :smile_41:

pk_12345001 2014-2-4 12:10 PM

回覆 25# 的帖子

首先祝你馬年行大運!身體健康!Linux越用越順手:lol

1. install.sh 官方這個shell script是以ubuntu為準,裡面有些指令是ubuntu的指令,Fedora是不能用的,所以只能參考裡面的步驟。
    直接運行install.sh是會出錯的。

2. 你可以先把下面那些32bits的東西裝上
    sudo yum install ccache cmake gcc gcc-c++ glibc-devel.i686 libstdc++-devel libstdc++-devel.i686
    然後運行軟件時,缺什麼再裝什麼。

3. 理論上,你可以將軟件解壓到系統的任何地方,只要有運行該軟件的權限就沒問題。
    但是為了日後方便管理,我們要養成一個好習慣,home directory只會放個人檔案,第三方軟件,你可以放在/usr/local/下面。
    解壓後, .tar.gz這個壓縮檔可以刪除, 解壓出來的東西不能刪除的。

4. 那個捷徑,你可以怎樣建立都沒問題,建立到什麼地方,都可以。只要你有權限就可以。
    那些捷徑,你也可以移除的, 移除捷徑可以用 "unlink" 這個指令,不建議你用 "rm" 來移除捷徑。

5. 一些常用的指令,用得多就會記得住, 其它的用法,就man 該指令, 或指令後面加 --help,可以知道指令的詳細用法。
    command --help 或
    man command
    有時候不知道要用哪個指令,就問問谷歌大神。

6. 你可以先按照下面的步驟來做:
    6.1 sudo yum install ccache cmake gcc gcc-c++ glibc-devel.i686 libstdc++-devel libstdc++-devel.i686
    6.2  tar -C /usr/local/ -zxvf ./SynologyAssistant-4.3-XXXX.tar.gz
    6.3  sudo ln -sf /usr/local/SynologyAssistant/SynologyAssistant /usr/local/bin/SynologyAssistant
           (建立捷徑到/usr/local/bin/, 這樣子可以在終端機,直接輸入SynologyAssistant就可以運行,而不需要完整的path.)
    6.4  ln -sf /usr/local/SynologyAssistant/SynologyAssistant ~/Desktop/SynologyAssistant
          (在桌面建立一個叫SynologyAssistant的捷徑, "~" 是代表user home directory, 後面是"Desktop" 還是 "桌面",可以用 "ls"來查看。)

要不要刪除 .tar.gz這個壓縮檔,你自己決定吧。刪除檔案可以用 "rm"

[[i] 本帖最後由 pk_12345001 於 2014-2-4 12:17 PM 編輯 [/i]]

星海揚帆 2014-2-4 04:14 PM

[quote]原帖由 [i]finfin[/i] 於 2014-1-20 00:20 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=379877680&ptid=22857337][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
sudo yum localinstall /home/我個名/download/linux/install.sh
請問如果我係裝中文界面, 咁download係咪要用中文"/下載", 咁呢?

咁我打完以上指令, 按enter, 系統就話filename does not end in  .rpm [img]http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_45.gif[/img]

咁即係 .sh係唔裝得?[img]http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_41.gif[/img][/quote]

唔係咁
你先去到個目錄到
然後行
./install.sh

lohengrin 2014-2-5 09:13 AM

[quote]原帖由 [i]pk_12345001[/i] 於 2014-2-4 12:10 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=380725246&ptid=22857337][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
首先祝你馬年行大運!身體健康!Linux越用越順手:lol

1. install.sh 官方這個shell script是以ubuntu為準,裡面有些指令是ubuntu的指令,Fedora是不能用的,所以只能參考裡面的步驟。
    直接運行install.sh是會出錯 ... [/quote]
install.sh 一般都會check 下啲dependence 同埋同你想install 响邊,畀你睇下個license agreement 咁。我雖然冇用過fedora, 不過一般黎講,就算UNIX, /usr/bin 又好 /bin 又好,都有sh 架啦。而且install.sh 通常都係sh。你行唔倒咪咁打囉:
> sh ./install.sh
當然都要chmod 左先啦。
其實我download 一樣嘢返黎install 嘅話,個網頁一定有instruction 教你點做,download 完,爆開左再睇多次有冇README 或者install.txt 之類,跟住做就係。

finfin 2014-2-5 02:33 PM

唔該各位, 都祝大家新年快樂, 身體健康. :loveliness: :)
我都有睇安裝指示呀, 只係readme指示講的, 有時唔會新手睇完就做到, 佢唔係真一個個好仔細步驟教你做, 有些step係預左你己知道, 或有時佢講左個一步驟新手來講跟本唔知係乜咁囉.:smile_27: :smile_39:

另外點解話移除.TAR.GZ要用rm? 佢而家只係在/home/download裡面, 左click選擇放去垃圾筒咪得囉. :smile_41:

pk_12345001 2014-2-6 11:17 AM

[quote]原帖由 [i]finfin[/i] 於 2014-2-5 02:33 PM 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=380811675&ptid=22857337][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
唔該各位, 都祝大家新年快樂, 身體健康. :loveliness: :)
我都有睇安裝指示呀, 只係readme指示講的, 有時唔會新手睇完就做到, 佢唔係真一個個好仔細步驟教你做, 有些step係預左你己知道, 或有時佢講左個一步驟新手 ... [/quote]

對於連裝個xwindow都嫌阻地方的我來講,還是用command比較就手;P
如果你想Linux知識更進一步,建議你由text mode入手。
頁: [1] 2
查看完整版本: 請問安裝軟件問題