查看完整版本 : linux english keyboard layout

finfin 2014-2-15 09:27 PM

linux english keyboard layout

請問在安裝fedora時,佢會自動預設為漢語,但又唔係倉頡,咁其實係注音嗎?
咁我通常都會自己選番英語,安裝好先再加番倉頡。
但其實有無需要呢?係咪漢語layout 都一樣打到英語?
因為好似windows安裝咁, 一樣要倉頡等輸入法要設定,但根本不用特別去設定英語鍵盤的,
一樣可以打到英文的。

又係忽然想起其實linux英語 layout 有好多,其實邊個先對呢?

唔該。:loveliness::loveliness::loveliness:

finfin 2014-2-22 04:14 PM

請問你地安裝時是點選擇的呀?:smile_41: :smile_41:

foureyesboy 2014-2-25 10:22 PM

[quote]原帖由 [i]finfin[/i] 於 2014-2-22 16:14 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=382089653&ptid=22959930][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
請問你地安裝時是點選擇的呀?:smile_41: :smile_41: [/quote]

我是用英文安裝的,然後後加輸入法,因爲我唔要睇中文嘅 menu。

finfin 2014-2-26 01:45 AM

回覆 3# 的帖子

咁你係用邊種english layout? 因為在安裝過程中,到選keyboard layout時,單是English US都有好多種呀。

356889 2014-4-6 07:29 PM

US keyboard layout

kemph 2014-4-7 06:13 PM

其實keyboard layout同輸入法係兩件事,如果你有日文水貨機,個layout set英文會有啲位唔同,你想打日文,係加輸入法。
咁你中文個layout,無記錯應該同US101個標準一樣,你要打中文,就要裝返中文輸入法,如倉頡第三代。
頁: [1]
查看完整版本: linux english keyboard layout