查看完整版本 : 回魂問題

北潭坳 2014-3-9 07:19 PM

回魂問題

我阿哥廿九歲(實歲),今朝七點鐘喺屋企走咗,但[b]佢由兩歲開始就完全失去自理能力[/b],出入起居完全要阿爸阿媽照顧,唔知佢一路有冇咩心願,照計數佢將喺23號下晝三至七點回魂,到時佢係咪一樣可以返屋企?

下晝三至七點唔係夜晚,好似有資料話會喺相對嘅時辰返去,即係凌晨三至七點,係咪真?另外係用咩形式返去(昆蟲定係牛馬?)

佢七七四十九日之前有冇咩特別事情要注意?

Thanks



[url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg[/img][/url]

顧長風 2014-3-13 12:47 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

sum@SAAB 2014-4-2 02:45 PM

據說死者在正常情況下過身後的七七四十九天,才會投胎轉世輪迥,其實一個人有三魂七魄,三魂的其中兩個魂會在死後離開軀體,而七魄會每過七天離開一個魄,合共四十九就會完全消失。

中國古時的傳統是每一個「七」都會進行一場法事以超渡亡者,用意是為死者積公德和化解結怨,而法事過後主家會設齋菜給親友享用的。

香港現在是一個生活節奏急速的社會,大部份家庭是沒有可能以傳統方式為死者「做七」。 現時已經把這種儀式簡化為只做單數的「七」,即是做「頭七」、「三七」、「五七」及「尾七」,同時是不會打齋,會摺一份元寶衣包及點一柱香,在黃昏時份向當天拜三拜後化成灰燼。計算「七」的方法是死者過身的一日為第一天,數到第七天為之「頭七」,如此類推,第四十九天為之「尾七」。

sum@SAAB 2014-4-2 02:51 PM

廁所應該一早去定,回魂其間親友應該唔離開房間。另外先人係由鬼差押解,所以唔可以有牛馬祭品。利器係早上出房時"出剎"之用,用意為趕走未離開既鬼差,如果回魂中途出剎,即係將先人同鬼差一併趕走。
頁: [1]
查看完整版本: 回魂問題