查看完整版本 : 請教師兄,關於東大日本語教育高級文憑

grandkenss 2014-5-12 07:24 PM

啦..咁佢就分左兩種課程,
一個係專業文憑啦
一個係高級文憑啦
聲稱可於1年內考到n1試啦
咁我都參考過D資料話日語能力試 一年得兩個月份係可以考既
就係7月同12月啦
  咁我就想問一年得兩次機會考照計都係考得n5,n4禁佢點可能話可以考到N1呢? 係米每次考試7月同12月 如果你能力得係可以跳級考定係 可以12月一次就由n5考到n1?定係喱個課程係昆人?

咁仲有個問題就係高級文憑個課程究竟學生可以由n5考到n1既有幾多成人?

咁仲有就係喱個高級文憑聲稱係高級文憑啦 咁有無真係相等於邊種學歷嫁?因為我得中5會考得0分

因為都5平搵多d資料好d!本人認真想考日本語高級文憑.....一年多時間真係可以考到N1既話我願意放極大部份時間去學習......  

仲有個前提就係我係完全5識日本語

咁最後有無朋友想一起報?到時可以互相交流

grandv28756 2014-5-12 10:25 PM

日本語能力試唔需要一級一級考上去
你可以報任何一個級別

紫菜豆腐湯 2014-5-13 12:38 AM

聽聞呢個係全日制課程,
你完全未學過,一年由零谷上N1好辛苦的:smile_13:

mynameismonique 2014-5-14 12:26 PM

日本語能力試唔需要一級一級考上去
你可以報任何一個級別 x2

係呀~即係你而家走去考N1 都得架~~比錢之MA~

你完全未學過,一年由零谷上N1好辛苦的<<我都有朋友(有D日文底子)0係日本讀書, 但佢FULL TIME 讀左一年半, 已經好辛苦...
你呢個一年就真係更加辛苦, 要3思~~~

我0係香港PART TIME讀都覺得好辛苦了~~~更何況FULL TIME...
岩岩學完D 文型, 都未識得用, 又急住學第2個文型~~~

布D學校有3個月讀架~~你都可以試下先~唔洗綁死自己一年。
另外, 仲有D SUMMER COURSE, 你可以搵下~大約2-3星期果D~過去學下接觸下先再決定係咪真係讀呢間~~

ming728 2014-5-15 02:06 AM

可以跳級考,唔洗全部級考哂。
我有朋友都讀過呢間,由0開始,不過果時呢間野聲稱係1年到n2。
係要每日上足8個鐘,一星期上足6日堂,
讀左你就要預左呢1年要斷6親,因為放學後係要溫書,
即係隨時每日都要對日文對足10個鐘。
你做好覺悟未?????當然我朋友最後都考到n2
你要上網check資歷架構先至知呢個課程夠唔夠hd level,
佢話係hd唔一定係hd,要政府話係先至得。

ARNING 2014-5-18 11:03 PM

呢種HDIP冇咩認受性wo…
一年考N1唔係唔得,你要死記爛記都唔係話冇可能…
不過到頭來好大機會變成唔識活用,唔識講,聽力又唔掂…咁何必呢?
尤其是聽力/講,真係要花大量時間克服唔係上堂睇書就會識!
當然,如果覺得自己好有語言天分就另當別論~
頁: [1]
查看完整版本: 請教師兄,關於東大日本語教育高級文憑