查看完整版本 : 多媒體設計進修一問

ngmanman288 2014-5-16 04:01 PM

我感覺自己有點走投無路。。。

[font=arial, pmingliu][size=13px]我沒有從事這行, PS,AI,dw 我是自學的,覺得我都是基楚, 我有HD相關(主寫程式但我不勁。。)不過脫離了2年, 我不懂indesign, after effect, 剪片都係粗剪,拍野照相沒學過。。。[/size][/font]

[font=arial, pmingliu][size=13px]1.    uniArt school of design有個夜間課:多媒體設計專業文憑課程[/size][/font]

[font=arial, pmingliu][size=13px]2.    favework 有D 散開學 的技能,例如Certificate in Adobe InDesign x Photoshop x Illustrator[/size][/font]
[font=arial, pmingliu][size=13px]       Certificate in Adobe Premiere x After Effects[/size][/font]

[font=arial, pmingliu][size=13px]我有見過很少這interview,都比較睇Portfolio , 我沒有太多,讀果時沒有keep 住,[/size][/font]
[font=arial, pmingliu][size=13px]如果我真係想做一D製作助理先。。一D 多媒野 我廿多歲可怎做?[/size][/font]

[font=arial, pmingliu][size=13px]我現在待業中,想入D 底職位又不太識剪片 D野。 遲D勞工[/size][/font][align=center][size=2]處有個入校做D 電子教學助理,話有在職進修創意媒體/電子野,做一年,但開不開到都不知[/size][/align]

[align=center][size=2]我都不知搵咩工好[/size][/align]

[align=center][size=2][/size][/align]

raystationplus 2014-5-19 11:52 PM

廿頭定廿尾?

廿頭,真係有熱誠既,用兩年去讀下full time design HD course,最好入Poly感受下. 如果覺得仲有興趣又有heart繼續,就訓身去投入。畢左業去design house挨下,然後再選擇你想行既路

廿尾唔好諗,除非你屋企唔等你養。

過來人既經驗..... 呢一行,少D熱誠同耐力都唔可以生存。熱誠係動力,忍耐係必須。
共勉之:smile_35:

ngmanman288 2014-5-20 01:25 AM

25, 實在讀左許多年書,唉都係邊做邊夜間進修,FULL TIME 的話實在不想:(屋企等我養

raystationplus 2014-5-20 11:43 AM

[quote]原帖由 [i]ngmanman288[/i] 於 2014-5-20 01:25 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=388559845&ptid=23279755][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
25, 實在讀左許多年書,唉都係邊做邊夜間進修,FULL TIME 的話實在不想:(屋企等我養 [/quote]

屋企等你養,你就真係要諗下。

不如計下數:讀個HD part time都要3年,真係出黎都28,入去design house捱1-2年世界,出黎30
30以後既路要自己諗,無人會教到你

期間既收入都要計埋:
design house多數唔會比得好,新入職多數同普通文員差唔多($主要睇portfolio la),朝10晚11咁
Inhouse 會舒服D,人工好少少,建議去大公司inhouse做(位少), 細既要自學無人教
所以一畢業都係去design house學野最好,辛苦但都有得著

tobyli0229 2020-7-13 06:06 PM

我都覺

[[i] 本帖最後由 tobyli0229 於 2020-7-16 12:51 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 多媒體設計進修一問