查看完整版本 : 你如何証明自已存在過?

Alexchanwo 2006-9-23 05:24 AM

I have the same thinking .
So my idea is that "I" am a set of memory ;
the real "I" is what I am "now" .

ltlily 2006-9-23 05:53 AM

"證明自己是否存在"
我覺得有意義

"證明自己存在過"
我覺得某程度上只係自視過高

8aaa 2006-9-23 03:42 PM

有咁既懷疑.是因為思想虛擬世界比例過重.變成難分真假.用喺創作カ會高 d .
有生產制作既就着重實際行動.好少有這種問題.

星海揚帆 2006-9-24 11:15 PM

[quote]原帖由 [i]秦皇[/i] 於 2006/9/20 16:20 發表
回憶嗎?   回憶一定可靠嗎? [/quote]

回憶或許不可靠,但寫下來的東西總是可靠的罷

那你今天睡前寫下:「秦皇於公元二○○六年九月二十四日那天存在」。當你明天醒來後見到字條,便知道你自己曾經存在過。

一天不足夠,你可以天天寫。

那以前又如何?你以後天天存在,假設公元二○○六年九月二十四日以前不存在,是否一個合理的問題?

包裝大香蕉 2006-9-25 12:15 AM

"最重要是你自已如何証明自已一直存在?而不是靠別人的話" - 問題問自證,自證"你如何証明自已存在過?"自我證明,不太難為自己,而否定眼所看,耳所聽,鼻所嗅,證明不太難.

四師(哼) 2006-9-25 12:41 AM

你個問題令我諗起套戲 - matrix

敗中求勝 2006-9-26 12:19 PM

[quote]原帖由 [i]yk夜[/i] 於 2006-9-21 12:51 AM 發表
在問自己這問題時,,已假設了有自己存在了=] [/quote]

幾同意呢個觀點...

我明白樓主想問d咩,樓主明白到,就算點痛,點幸福,點樣起歷史上留下痕跡,(包括回憶,情感)

呢d一切都會煙滅,我地只係和宇宙穹蒼一齊存在過,並唔係我地自我意識可以同時存在

樓主你呢個問題,我曾幾何時都唸過,之但係我愈唸,就發覺存在只係歷史,但當歷史也消失

的時候,當連我地討論緊的題目,甚至而家呢種思想都消失埋,我地存在過的,就只有我地思

考的那一刻......唉,其實樓主又唔使甘深究嘅,慢慢唸...

[[i] 本帖最後由 敗中求勝 於 2006-9-26 12:20 PM 編輯 [/i]]

GO公仔 2006-9-26 01:30 PM

在問自己這問題時,,已假設了有自己存在了

hk_tlk 2006-9-26 01:35 PM

因死亡而證實曾經存在過!

若淇 2006-9-26 03:16 PM

小妹無讀過哲學, 唔知什麼叫存在主義, 不過照我所學所識, 我是無法證明自己尋日存在過, 因為咁樣等於用科學方法去辯證歷史. 歷史係無法重覆, 而科學方法只適用於會重覆發生既現象.

轉眼成空 2006-9-26 05:11 PM

[quote]原帖由 [i]秦皇[/i] 於 2006-9-20 04:20 PM 發表
想問大家一個問題,你如何証明自已存在過?

不要說今天吃了飯大了便又呼吸過,因為所有動物都會做這事,人不等同於禽獸

而是如何証明自已昨天存在過..

回憶嗎?   回憶一定可靠嗎?
身份証明文件?     ... [/quote]
你為何執著於自己有沒有存在過?

hkman713 2006-9-29 07:06 PM

大家的討論小弟覺得太過執著,太過抽象,跟人生好像扯不上關係,其實要証明人的存在委實太簡單:不斷繁殖,每個人都有下一代,你存在的歷史就能延續下去。

我唔係講笑,這是事實。

whowantplaygod 2006-9-29 09:47 PM

去做d實際既事就證明到自己有無存在過

史密夫 2006-9-30 11:08 PM

我思故我在.......

sonicsoniccat 2006-10-1 02:08 AM

[quote]原帖由 [i]星海揚帆[/i] 於 2006-9-24 11:15 PM 發表

回憶或許不可靠,但寫下來的東西總是可靠的罷

那你今天睡前寫下:「秦皇於公元二○○六年九月二十四日那天存在」。當你明天醒來後見到字條,便知道你自己曾經存在過。

一天不足夠,你可以天天寫。

那 ... [/quote]
你的意思是寫日記能証明自己存在過

Darthbutter 2006-10-1 05:18 AM

我不不存在,所以我存在

davaragon 2006-10-2 01:26 AM

本人之見

因為我地有我地既思想

可以諗一個野  可以思考呢個世界 可以思考任何事

SO..

emilylee4321 2006-10-2 07:47 PM

我思故我在<----我覺得都唔夠準確

中國儒家的"覺"與"化"可能幫到你解決呢個問題

秦皇 2006-10-2 08:03 PM

其實好簡單,利用先驗論証就解決了

P=過去的我
Q=現在的我

如果P是Q的先決條件(時間特性有過去才會有現在有將來),那麼Q會因為有P而成為如此,事實上Q確實如此(可以用針拮肯定現在存在緊),並且不是這樣Q是不可得出(否則的話我已不存在),那麼P就無疑是Q的先決條件,則P當然是真的。

:smile_30::smile_30:

[[i] 本帖最後由 秦皇 於 2006-10-2 08:13 PM 編輯 [/i]]

emilylee4321 2006-10-2 08:19 PM

但先驗證  是假定了自己是先存在

秦皇 2006-10-2 08:41 PM

[quote]原帖由 [i]emilylee4321[/i] 於 2006-10-2 08:19 PM 發表
但先驗證  是假定了自己是先存在 [/quote]
錯,就是無法確定過去,才由現在推導出過去存在。:lol

emilylee4321 2006-10-2 08:58 PM

頭先我錯了~~~~~
但我想問時間係唔係真實存在?

秦皇 2006-10-2 10:04 PM

[quote]原帖由 [i]emilylee4321[/i] 於 2006-10-2 08:58 PM 發表
頭先我錯了~~~~~
但我想問時間係唔係真實存在? [/quote]
由大爆炸開始,熵的無序增加,就見証了時間的箭頭。

taktakllt 2006-10-2 10:29 PM

我想問  點解要証明自己有存在過

秦皇 2006-10-2 10:31 PM

[quote]原帖由 [i]taktakllt[/i] 於 2006-10-2 10:29 PM 發表
我想問  點解要証明自己有存在過 [/quote]
為了讓大家反省自已人生和行過的路,而不是夢一場

honyin 2006-10-4 04:08 AM

回覆 #1 秦皇 的帖子

I had to admit that I hadn't read the background about 我思故我在
I only thought that a thought is based on existing in the first place...but of course, my point of view can be wrong, so I can't really use that to answer this question (from my point of view)

So afte some serious thinking :), about this question, 你如何証明自已存在過?
I don't know the answer but I know there are two reasons that I don't need to answer this question (I guess this is also reflecting to the doubt from #84 from taktakllt...
1. If I exist, answering this question will not get you any further, i.e. you are not gaining any extra information or gaining anything, i.e. even you had answer to this question, you are back to square 1...
2. If I don't exist, why I need to bother to prove that I exist or not. Since I don't exist, the question will not turn myself from non-existence to exist...

(of course there may be some consequence to other questions but I am only concentrating this question at this moment :), so don't X me)

[[i] 本帖最後由 honyin 於 2006-10-4 04:20 AM 編輯 [/i]]

vaioS46GP 2006-10-4 03:14 PM

[quote]原帖由 [i]秦皇[/i] 於 2006-9-20 04:20 PM 發表
想問大家一個問題,你如何証明自已存在過?

不要說今天吃了飯大了便又呼吸過,因為所有動物都會做這事,人不等同於禽獸

而是如何証明自已昨天存在過..

回憶嗎?   回憶一定可靠嗎?
身份証明文件?     ... [/quote]

有人會透過成就, 令自己既名字一路流傳落去. 好似諾貝爾, 佢可以簡單到只係一個發明新品種炸藥既有錢佬, 除此以外乜都無. 但佢將當時煇煌既成就透過基金延續到今日. 到而家仲一路獎勵緊嗰d對人類文明有貢獻既人.
諾貝爾存在過嗎? 你會否要求證明?

再多舉一個例子. 基督教的耶穌. 聖經指他是神的獨子, 降生成人後行了神跡, 教化了民眾, 撰拔了12宗徒, 最後犠牲自己洗去世人罪惡. 耶穌存在過嗎? 這個比諾貝爾的存在較具爭議性. 但信他存在的人不會要求證明. 為什麼?

我認為人證明自己存在, 與社區脫離不了關係. 一個人冥思, 會禪悟出很多不同的東西, 但人死後化為塵土和化石, 沒有人能認出我. 要證明自己存在, 便要對人類社區創一番成就, 使人有興趣知道自己存在過, 怎樣存在. 甚至將自己的影嚮力延至死後的千秋萬世.

同樣的例子還有造字的倉頡(我在用倉頡輸入法), 反清革命的孫中山(國共雙方都推崇那老頭是國父, 即使很多人不知他名字是孫文).

退一步, 去到佛家的"無"的話. 本來無一物, 何處惹塵埃. 你出生前本來就沒有你, 你死後你也歸於塵土. 千百年後神主牌或墓碑可能也不再有你的名字. 你其實根本不存在過, 為何想去證明自己存在?

123321333 2006-10-4 03:19 PM

你指既「存在」係咩野意思??

符合既就係存在,不符合既就係不存在。

我唔打算證明我曾經存在過,因為證明左唔見得有咩著數,況且,亦都唔見得可以令你覺得我證明到

ltlily 2006-10-4 03:21 PM

[quote]原帖由 [i]秦皇[/i] 於 2006-10-2 10:31 PM 發表

為了讓大家反省自已人生和行過的路,而不是夢一場 [/quote]
你點知唔係夢一場?

123321333 2006-10-4 03:26 PM

[quote]原帖由 [i]秦皇[/i] 於 2006-10-2 10:31 PM 發表

為了讓大家反省自已人生和行過的路,而不是夢一場 [/quote]
如果人生真係一場夢呢?
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7
查看完整版本: 你如何証明自已存在過?