查看完整版本 : 你如何証明自已存在過?

samuel1318 2006-11-6 01:53 PM

[quote]原帖由 [i]bluesix[/i] 於 2006-11-5 09:43 AM 發表

我兩種都無法證明 :lol
你有方法嗎 :smile_41: [/quote]

呵呵..我兩種都無法證明:$;P
我之前已問了樓主秦皇兄了..他有覆再之前論戰已有解答...
但我從頭看過post, 還是:smile_41::smile_41::smile_41::$

bluesix 2006-11-6 05:20 PM

[quote]原帖由 [i]samuel1318[/i] 於 2006-11-6 01:53 PM 發表

呵呵..我兩種都無法證明:$;P
我之前已問了樓主秦皇兄了..他有覆再之前論戰已有解答...
但我從頭看過post, 還是:smile_41::smile_41::smile_41::$ [/quote]

forget it, 遲d我有時間會慢慢睇返先 :smile_13:

灼眼哂子 2006-11-7 10:46 PM

[quote]原帖由 [i]秦皇[/i] 於 2006-9-20 04:20 PM 發表
想問大家一個問題,你如何証明自已存在過?

不要說今天吃了飯大了便又呼吸過,因為所有動物都會做這事,人不等同於禽獸

而是如何証明自已昨天存在過..

回憶嗎?   回憶一定可靠嗎?
身份証明文件?     ... [/quote]

我都唔可以證明而家樓主既存在,,,

水越流越清 2006-11-8 08:04 PM

反証法: 如果我不存在,我又怎麼答你呢?

boyboy14 2006-11-9 04:47 AM

所以用拍照的方法~~~~

小櫻兔 2006-12-9 05:48 PM

睇完你地既post後 我諗起之前明珠台播既真人騷 占基一直以為存在既世界係真實ge 到佢大學時有人話佢知原來呢個世界係假ge

佢既學歷 職業 家人.......都係假 咁你地認為佢係唔係存在

如果呢個世界要用呢d標準(佢既學歷 職業 家人.......)定義既話

joencc 2006-12-9 07:08 PM

[size=5]生存緊就無謂證明
死左就證明都無謂~~[/size]

駿zero 2006-12-9 10:22 PM

當你做左一d事...係為天下人好既...就算無任何野...d人都會放你係心入面...一代傳一代...永不忘記

峰~風 2006-12-10 01:14 AM

有一個問題....

為何要給自己一個證明, 證明自己存在過 ?

存在過真的如此重要?

(可能離左題)

後期解構主義 2006-12-10 02:47 AM

自己証明d咩?

一個証物可以証明自己嗎? 唔得的

就萛我要証明你頭腦有問題,我都要找第二樣野來証明。

[color=red]因為自身係唔可以証明自身[/color]

所以要二個見證,先可以叫証明。一個你,和一個異他者

[color=red]我[/color]可以來 証明 [color=red]你[/color]存在過。

我就開始有d幻想  
証明  , 這個字係人同人走在一起的最大動力把。

.

[[i] 本帖最後由 後期解構主義 於 2006-12-10 02:53 AM 編輯 [/i]]

skyrolex 2006-12-10 05:09 AM

回覆 #1 秦皇 的帖子

功蓋三分國
名成八陣圖
江流石不轉
遺恨失吞吳

20030284 2006-12-11 01:48 PM

你的生存已影響某些人的存在方式
所以生存並非無意義

eken 2006-12-19 08:38 PM

[quote]原帖由 [i]秦皇[/i] 於 2006-9-20 04:20 PM 發表
想問大家一個問題,你如何証明自已存在過?

不要說今天吃了飯大了便又呼吸過,因為所有動物都會做這事,人不等同於禽獸

而是如何証明自已昨天存在過..

回憶嗎?   回憶一定可靠嗎?
身份証明文件?   ... [/quote]

首先先清楚知道自己所問的問題是什麼.
何謂:昨天存在過.
如果不清楚定義"昨天存在過"這幾個字的意思,怎去証明??

鷹眼米霍斯 2006-12-23 09:24 PM

而家打緊字諗緊呢個問題
已經証明我存在緊
但係你可能已經唔存在~.~

亞洲聯合財務 2006-12-25 03:44 AM

[quote]原帖由 [i]鷹眼米霍斯[/i] 於 2006-12-23 09:24 PM 發表
而家打緊字諗緊呢個問題
已經証明我存在緊
但係你可能已經唔存在~.~ [/quote]
好野:smile_30:

kuugaroy 2006-12-28 10:28 PM

秦皇兄,你現在已經在証明自己的存在了。

害羞小子 2006-12-28 11:44 PM

『時間』証明我們存在。

pgwets 2006-12-30 03:16 PM

unverifiable. Absolute skepticisim ruins all beliefs and arguments, not to mention decartian one. So existential belief is just an unverifiable belief that one MUST accept to speak, argue or anything. I can't prove I exist, but I believe I am.

punpunm 2007-1-19 03:58 PM

設 記憶能被偽造、你的記憶被偽造

你在你的記憶中存在過

littlepigkeke 2007-1-20 03:33 AM

如果我沒留言, 我是否無入到呢間討論區??
我留左言, 就有證明我入過黎, 但係如果我無留言, 但講得出這個討論區發生的事,都是一種證明我係曾經存在這個討論區.
我是否解答了題目的問題??

littlepigkeke 2007-1-20 03:41 AM

所以存在未必係實體地活生生企嚮度叫存在, 可以係透過感應.
如果呢個討論區係一個空間的話, 若果我不打字, 你地根本唔知我存在嚮呢個討論區, 但係我的確存在緊,睇到你地打咩.
即係話可能有其他人都存在這裡, 但係佢地無打字, 只係齋睇

littlepigkeke 2007-1-20 03:44 AM

所以只有你才證明你有無存在. 但係又返番去'我思故我在'呢個問題

穿其前空 2007-1-26 02:26 PM

請問如果人格分裂
一個身體 係唔係可以有幾個人同時存在?

-Saki- 2007-2-2 10:41 PM

可能我地只係一個瘋狂科學家既研究品,

研究如果給生物注入記憶..

hund 2007-2-6 10:21 PM

[size=2][color=navy]除了用理性證之,形而上言:[/color][/size]
[size=2][color=navy][/color][/size]
[size=2][color=navy]人只可活在當下。[/color][/size]

mickyhon 2007-2-8 04:26 AM

如何証明"我"的存在??
現在已証實"我"確存在過:smile_38:

master@hkcbti 2007-2-10 09:45 PM

上綱take入哲学版這題問題16格揾囉:smile_30:

bluesix 2007-2-11 11:53 PM

我在打字時證明了~~
頁: 1 2 3 4 5 6 [7]
查看完整版本: 你如何証明自已存在過?