查看完整版本 : 老蕭提及50萬支票目的

singleman2006 2014-8-4 12:02 PM

老蕭提及50萬支票目的

我覺得唔係要整死教主,係要教主收斂。如果要整死教主,根本唔使講咁多,粒聲唔出等支票暴光。

灶money毓民 2014-8-4 12:59 PM

老蕭掌握膠珠收受政治捐款一樣無申報鐵證;
周打蜆就手持膠珠過往爛賭篤手指欠債唔還既借據;
花都季就係節目爆過膠珠經常去揼邪骨玩高射炮;
另外相信社記中人亦知情膠珠同三合會頭目”阿添”既錢銀來往。

如果膠珠想繼續玩野,佢d衰野有排比人輪住黎爆呀!:smile_o16:

kung_fu 2014-8-4 01:38 PM

回覆 2# 的帖子

作為一個膠珠好黃好賭...命中註定不得好死啦!:loveliness:

hotdog456 2014-8-4 04:48 PM

請問膠珠揼邪骨既傳聞,邊度有得聽下?

[quote]原帖由 [i]灶money毓民[/i] 於 2014-8-4 12:59 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=394274431&ptid=23602746][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
老蕭掌握膠珠收受政治捐款一樣無申報鐵證;
周打蜆就手持膠珠過往爛賭篤手指欠債唔還既借據;
花都季就係節目爆過膠珠經常去揼邪骨玩高射炮;
另外相信社記中人亦知情膠珠同三合會頭目”阿添”既錢銀來往。 ... [/quote]

灶money毓民 2014-8-4 05:03 PM

[quote]原帖由 [i]hotdog456[/i] 於 2014-8-4 04:48 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=394288362&ptid=23602746][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
請問膠珠揼邪骨既傳聞,邊度有得聽下?

[/quote]

你聽返網台"呢家仙"花都季個政治有呻吟第二季唔記得今年邊一集有提過,反正第二季得幾集節目咁大把,花少少時間就聽到架喇。:smile_o10:

kung_fu 2014-8-4 05:58 PM

回覆 4# 的帖子

哈哈!又帶大家重溫番在十年前有篇[b][color=navy]「毒果」[/color][/b]同膠珠的專訪:

[font=Tahoma][size=3]豪語錄[/size][/font][font=Tahoma][size=3]戒男 黃毓民[/size][/font][font=Tahoma][size=3][i]2003年10月16日[/i]

一音之差,今次《戒男》由黃毓民主唱,不是黃伊汶。

訪問過曾任 G4特警的馬德鍾,馬告訴我,江湖中人置身公眾場所時,總愛坐在遙遙望得見門口的單邊位,才叫眼觀四面耳聽八方;但這天黃毓民坐在自家新開張的牛肉麵店, 大剌剌背靠門口最當眼處與食客高談闊論,直至被我從後拍膊頭,他才驚覺過來,太不符合傳聞中白紙扇式人物,也不似與鄭經翰齊名的行家——有鄭大班被伏擊前 車可鑑,同為名嘴怎能如此不小心?

黃毓民變了,他說,現在有個大佬叫耶穌,足以保他平安。

已戒煙四個半月,更規定全店嚴格禁煙,於是兩個男人訪問時都咬牙籤,看得出不止我,連他也咬得不習慣。

攝影師想拍他叼[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FBF3.gif[/img]煙刨馬經。煙,信了教的黃毓民無論如何不肯再沾唇(火光和煙霧都是電腦加工);但問到睇開哪本馬經好買來作道具,他仍衝口而出[b][u][color=red]:「《大勝》[/color][/u][/b][img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/C56F.gif[/img]——不過都賭少了,實情亦賭不起……」這又是科網股爆破以來欠下一身債的真實寫照。 [b][u][color=navy](哪,信徒,你個膠珠鐘意刨呢本) [/color][/u][/b]
[color=red][u][color=red][b]唯獨滾,他坦言比較難戒掉;但每當念及《聖經》十誡說「不可姦淫」,才有點壓力。[/b][/color]

[/u][/color]百分之百戒煙,百分之五十戒賭,開始想到戒滾的五十二歲戒男,仍坦白可愛。

[/size][/font]
[font=Tahoma][size=3]人從天願[/size][/font][font=Tahoma][size=3]壹:信耶穌是怎樣一回事?

黃:你們看來,黃毓民無啦啦信教,一定因為撈唔掂,因為周身債睇唔開——全部白癡兼膚淺!等於共產黨硬說宗教是人民鴉片。如果你問倪匡點解信,他會答:「因為我發覺同耶穌溝通到有偈傾。」

我都一樣。

壹:幾時開始接觸基督教?

黃:年輕時我就寫過《論基督教與共產主義十處相同》,都標榜真理獨一無二,不服真理便是異見分子,於是我結論說:「我反共,所以也不信教。」那時自以為很有見地。

後來執教珠海書院新聞系,學生邀請我返團契,我也全無感覺。

今年一場沙士,在電台每日收 fax收 email一字一淚,大家很無助,很[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/C8BF.gif[/img][img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/C7FD.gif[/img]。我算巴閉啦,有得日日鬧政府仆街,但鬧人都好[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FAC6.gif[/img]力傷神。那三個月,我戴[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FBF3.gif[/img]口罩跟朋友返教會,我開始諗,唯有回到教會才感到平安。原來人開不開心只在方寸之間,咪睇我口沫橫飛大癲大肺,[b][u][color=red]我從來不是個開心的人[/color][/u][/b],但現在見到人客幫襯一碗麵,我也可以很滿足。 [color=navy][b][u](嚴重自卑感)[/u][/b][/color]
教友為我信主感動得流淚,他們說這真是 mission impossible。

壹:共產主義都講人人為我我為人人。

黃:但裡面牽涉權力和利益,基督為世人釘十字架才稱得上不講[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FBF3.gif[/img]數。那班闊佬排隊上北京朝聖,公然帶埋第二代跟大佬,共產黨呢個大佬跟得過呀,不過我大佬仲勁,佢叫耶穌。

壹:換轉在九十年代最意氣風發時,應該不會想到信教?

黃:的確是沒時間,沒心情。

壹:那就很難說信教不是你失意的鴉片。

黃:說失意,由九七年搞《癲狗日報》執笠,失意到印刷數至今還[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FAF5.gif[/img]滿一身長命債長命還;說得意,現在仍有地盤任我月旦國事指點江山,開棟篤笑仍有死硬 fans來麵店買飛,夫復何求呢?

我帶小兒子返 church,他說:「老豆,如果你麵鋪生意好到開三間,棟篤笑又爆滿,我即刻信!」我話,這只是天從人願罷了。我的朋友們拜密宗拜白龍王,怪力亂神我本就不信。拜神求中三 T,其實首先便自己否定自己。

基督教講人從天願,不要問天可以幫人做什麼,要問人可以怎樣符合天的旨意。這樣的神才配做我大佬。

壹:撇開教義,那些崇拜、祈禱、唱詩等儀式,性急如黃毓民怎能習慣?

黃:我沒固定返哪個教會,的確,講道者水準參差,有時我會想:我一定講得好過佢啦。但那環境本身已令我平安滿足,聽到一流的講道只是 bouns。

商台的蘇絲黃也是基督徒,她說:「最怕教會的人熱情到攬頭攬頸,同你好熟呀?」但形式不是問題,不能為此便不信。

拿[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FBF3.gif[/img]記者帶來作道具的《聖經》,黃毓民說,他靈修用的可大本得多。「我這種脾氣,一係唔睇,一睇就尋根究底讀最旁徵博引的注釋本。」問到《聖經》好看還是《毛澤東選集》好看,他說:「始終《毛選》文字厲害。」[/size][/font][font=Tahoma][size=3][/size][/font] [font=Tahoma][size=3]戒掉的[/size][/font][font=Tahoma][size=3]壹:領洗了嗎?

黃:還未,只是決了志開口承認。

壹:領洗前,牧師會要求你很多事情?

黃:的確是,有次與大姐明(林建明)家聚,她問我:「信教以後怎罵人?」我話:「誰說信了耶穌就收火?」

搞棟篤笑《少理老懵》,商台不敢落廣告,我顧全個 show的老闆(林建名)唯有改名,如果只關我一人事,斬我頭都唔改——你問有沒有預謀?梗係有,我一早知道這樣會收到宣傳效果。

我現在是更加替天行道,有耶穌照住,再沙膽都仲得,少講些粗口就是了。

不是因為信教所以這樣做不得那樣做不得,是自自然然有些不良嗜好丟淡了。

[color=red][u][b]當年在電視台講馬,有觀眾說我違背為民請命形象, fax來寫足四頁紙,我回覆四個字:「你養我呀?」[/b][/u][/color]但現在,我星期日返教會,夜晚又查經又家聚,根本無時間入馬場。在雜誌寫波經只為貪玩,偶然五十蚊買條三穿四,不能稱之賭

——但最終希望達到完全戒掉。

有日[color=red][u][b]鄭經翰派貼士話葉楚航會贏三場,我無買,反而鄭大班賭得很犀利[/b][/u][/color]——哈,原來大家都在轉死性。

最近股市又[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/C7F4.gif[/img]烚烚,換轉以前,以我的賭性不[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FBF6.gif[/img]身才怪。有朋友叫我玩,[color=red][u][b]我試過炒孖展一鋪輸五球(五百萬元),[/b][/u][/color]現在賣牛肉麵一碗廿五蚊幾時追得番?賭不起嘛。我對他說:「不要死心眼,做人在那處跌低,不一定就要在那裡贏番。」

壹:戒煙呢?

黃:戒煙不關信教事,因為氣管生水泡,怕 cancer,戒掉了才發覺煙味討厭,現在老婆一點火我便彈開幾丈。麵店全面禁煙是我的意思。大兒子吸煙,老婆鬼殺咁嘈,我話:「你自己都食,點勸得到個仔?」

我戒得成倒是關耶穌事。單為健康,難免心思思食少枝就算,但每當我頂不順想[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FB76.gif[/img]煙的一刻,我祈禱,餵真係 work喎。

黃毓民說時拿起我[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FBAA.gif[/img]上的煙包指手劃腳。我說:「你愈提我愈想食。」他哈哈一笑,領我坐到麵店門外隨我自便,還找來太太留下的煙灰盅給我說:「唔好隨地彈煙灰呀[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/C8DE.gif[/img]仔。」[/size][/font][font=Tahoma]
[size=3][/size][/font][font=Tahoma][size=3]壹:戒不戒滾?

黃:[color=red][u][b]滾不構成問題,滾完懺悔[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/C56F.gif[/img]。 Physically(生理上),麻甩佬好難過這關。你說有老婆就唔滾得,咁叫性工作者做乞兒呀?[/b][/u][/color]

壹:《聖經》說:「不可姦淫。」

黃:對,這句才是壓力,以前只知[color=red][u][b]「唯大英雄能好色」,[/b][/u][/color]但現在對感情的標準不同了。

條女只俾你搞唔俾第二個搞就叫鍾意你;俾你搞又俾第二個搞就叫麻麻鍾意你;搞完即刻問你[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FB76.gif[/img][img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FBF3.gif[/img]數就唔係鍾意你。男人永遠在這關係之間兜兜轉,你話幾浪擲生命呢?坦白說,年齡增長也令我不得不改變。

壹:基督徒應不應與江湖中人交往?

黃:[color=red][b][u]我的確有很多江湖朋友。在我霉的時候他們睇過我,是朋友便永遠是朋友[/u][/b][/color],有朝一日我會向他們傳福音,現在就先從家人[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FBF3.gif[/img]手。

講得興起,黃毓民從銀包拿出向前(向氏兄弟之父因涉及社團組織出走台灣)的一張相片。「我[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/C8DE.gif[/img]仔時向前養過我,這張相我一直帶在身,每次去台灣也掃他的墓——佢[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FAB0.gif[/img]仔都做唔到啦。」[/size][/font][font=Tahoma][size=3][/size][/font] [font=Tahoma][size=3]窮爸爸•富爸爸[/size][/font][font=Tahoma][size=3]相由心生?棟篤笑海報上的黃毓民樣子,竟青靚白淨得有點似陳永陸。

一邊替海報簽名的黃毓民一邊喃喃自語,今日(十月九日)去保釣,明日雙十節,加上剛過去的十月一日既是國慶又是他本人生日,做中國人,真忙。


蕭瑟秋風今又是,換了人間。

——毛澤東《浪淘沙》,一九五四年


去年中共十六大批准資本家入黨(毛主席應該沒想過),黃毓民發表評論文章便用「換了人間」作題目。

黃毓民自言是個念舊的人,[b][u][color=red]牛肉麵店選址很自然便想到九龍城,因為小時候在這區長大。[/color][/u][/b]租下福佬村道鋪子那天,望[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FBF3.gif[/img]對面街國際戲院舊址,驀地想起:從前一家九口(七兄弟姊妹)[img]http://hk.next.nextmedia.com/new_hkfont/16px/black/FBF6.gif[/img]的後巷不也見到國際戲院嗎?立刻衝到廚房後欄,推開門,呆了——原來正正竟是同一位置!甚至格局也沒大改變,只多了冷氣機和散熱槽。[color=navy] (這解釋為什麼佢搬黎搬去都要住九龍城或九龍塘)[/color]
「四十年來兜兜轉轉回到原地,街童做到教授,香完又臭臭完又香,都算換了人間。」翻起名牌西裝左袖,露出淺淺一道疤痕又說:「被這裡老鼠咬的,刀斬不及它印象深刻。」

經此發現,黃毓民少不免帶兒子來指指點點緬懷一番,不料兒子說:「你同我講無意思,你老豆窮,我老豆唔算窮嘛。」

又是換了人間。[/size][/font]

[[i] 本帖最後由 kung_fu 於 2014-8-4 05:59 PM 編輯 [/i]]

singleman2006 2014-8-4 09:16 PM

回覆6 #的帖子

今日既教主似仲信緊耶穌?

[[i] 本帖最後由 singleman2006 於 2014-8-4 09:34 PM 使用[url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg [/img][/url] 編輯 [/i]]

kung_fu 2014-8-4 11:22 PM

回覆 7# 的帖子

我就未在文明社會的城市見過基督徒會口出狂言,開口埋口咒人去死!好似呢的心態咁差的人點會係基督徒呀?  依家唔係中古時代!不同意見都要咒人去死! 如果有一日比呢的人管治!豈不是希特拉時代的德國,死得人多!

巴巴先生 2014-8-5 01:29 AM

[quote]原帖由 [i]kung_fu[/i] 於 2014-8-4 11:22 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=394313682&ptid=23602746][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我就未在文明社會的城市見過基督徒會口出狂言,開口埋口咒人去死!好似呢的心態咁差的人點會係基督徒呀?  依家唔係中古時代!不同意見都要咒人去死! 如果有一日比呢的人管治!豈不是希特拉時代的德國,死得人多! [/quote]

可以當眾鬧記者落地獄既,連陳主教都唔敢講既野佢都照講,這叫做"信耶穌"?:smile_45:

十誡中:
"除了我以外、你不可有別的神。"

kung_fu 2014-8-5 07:37 AM

回覆 9# 的帖子

據聞呢個膠珠好少返教會! 都唔知邊個牧師跟佢又比佢領洗??

singleman2006 2014-8-5 07:46 AM

回覆10 #的帖子

舊年教主俾老蕭割蓆後搞現場版時,教主話有牧師捧場,不過近期仲有無就唔知。



[url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg[/img][/url]

kung_fu 2014-8-5 10:34 AM

回覆 11# 的帖子

哈哈!你講緊呢件呀!叫林國璋屬基督教善樂堂!:smile_30:

[[i] 本帖最後由 kung_fu 於 2014-8-5 10:55 AM 編輯 [/i]]

nillnill 2014-8-5 01:23 PM

聽完兩邊,我覺得支票事件整唔死教主,畢竟係舊聞,時隔很耐,出票人可能係普通全國政協的生意人,教主有可能解到畫。普羅會址事始終未解決,老蕭要錢而已,所以旨在增談判籌碼,要教主死可能殺雞取卵,一拍兩散。



[url=http://www.discuss.com.hk/iphone][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg[/img][/url]

[[i] 本帖最後由 nillnill 於 2014-8-5 01:28 PM 使用[url=http://www.discuss.com.hk/iphone][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg [/img][/url] 編輯 [/i]]

kung_fu 2014-8-5 03:14 PM

[quote]原帖由 [i]nillnill[/i] 於 2014-8-5 01:23 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=394352007&ptid=23602746][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
聽完兩邊,我覺得支票事件整唔死教主,畢竟係舊聞,時隔很耐,出票人可能係普通全國政協的生意人,教主有可能解到畫。普羅會址事始終未解決,老蕭要錢而已,所以旨在增談判籌碼,要教主死可能殺雞取卵,一拍兩散。

... [/quote]
哈哈!既然咁濕碎,阿膠珠洗鬼咁緊張在鳩達早晨節目馬上回應!又找的蛋散撲出黎在各大討論區救火呀!什麼新聞舊聞?只要有做過就算好係麥齊光講緊八十年代老年咁遠,公務員最興互租對方的樓宇來賺屋津果的都要下台啦!而且,好明顯今次涉及可能係黑金政治(會唔會係黑社會利用議員去影響議會運作呀)!情節嚴重好多!想灑兩句當無事? 是否太傻太天真! 其次,膠珠果三十幾萬會址資金,在老蕭眼中簡直係peanut!更何況膠珠開頭唔夠錢買會址時,老蕭都一口氣科二百幾三百萬出黎呀!依家為果少少錢要做咁多場大龍鳳? 講出黎都比人笑死啦!加上磅水五十萬件事並不是陳年舊事,正正發生在呢幾年間的事!追究起上黎,人証物証都依然存在無得賴! :smile_30:
頁: [1]
查看完整版本: 老蕭提及50萬支票目的