查看完整版本 : 升asso yr1 前要做的準備(social sci)

123you123 2014-8-10 12:29 PM

升asso yr1 前要做的準備(social sci)

小弟即將入asso yr1 :)

1)請問我開學前要做D咩準備,令我開學之後可以快D上軌道? (預習什麼的?)

2)聽講有好多project要chur,有冇咩技巧依加可以學定,到做嘅時候更得心應手?

3)中英數通同中學嘅課程和測考分別大唔大? 可否大致講講內容

4)上堂模式係點?(日數, 時間)

謝謝各位大大睇依個post:loveliness: 我地依班新仔有咩要留意都可以喺度分享吓:smile_35:

123you123 2014-8-10 04:15 PM

推推!!:D

[url=http://m.discuss.com.hk][img=100,23]http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg[/img][/url]

blue326 2014-8-11 08:57 AM

1.預習的話可以去fb page(hkuspace master timetable)買Notes...中學同space的生活差得遠,我想最重要係你的心態,唔好覺得自己好失敗讀asso,忘記DSE,係SPACE努力搏個高GPA返來先係你應有的態度...另外,如果你英文唔好,真係要俾心機讀好英文,因為SPACE有唔少人英文唔錯...

2.無技巧可以學定,因為最大的技巧都係做referencing,而你手上冇實質的sources去做,而且practice得多就識做references..

3.你有左學生證之後,上learner portal(禁去my resource)去睇返你要讀的科的內容就知道有咩分別(我唔係讀DSE,我唔知道有咩分別);如果講考試,每科兩個鐘,少量的科有mid-term的quiz/test...

4.每科每星期上三個鐘(lectures),有些科有tutorials就上多個半鐘,每個sem最少要讀5科,最多6科...星期一至六都會上堂,但星期六有堂,多數人都會drop走(我未試過被佢assign星期六的堂)...5科最少有1日day off,6科都唔難有day off...整唔整day-off的野好睇個人,我sem 1有day off但好hea,所以sem 2同sem3都唔整day off,去到sem 4,因為讀5科,所以先有返兩日day off

加油~拎offer唔係難事,我身邊好多soc sci朋友都拎到ugc offer:smile_40:真係唔好覺得自己入左space就好差,走去hea!!如果唔係,你之後拉GPA會拉到好辛苦:smile_27:
p.s.我係soc sci grad(今年),有offer,九月讀四年制的yr3:loveliness:

艸化夕口 2014-8-12 01:11 PM

delete

[[i] 本帖最後由 艸化夕口 於 2019-6-26 03:20 PM 編輯 [/i]]

123you123 2014-8-13 12:55 PM

回覆 4# 的帖子

去facebook 打"hkuspace master timetable"就搵到咖喇

123you123 2014-9-1 10:12 PM

推吓先!:smile_46:
頁: [1]
查看完整版本: 升asso yr1 前要做的準備(social sci)