查看完整版本 : korean studies做minor

nabii 2014-11-15 11:51 PM

korean studies做minor

小妹想係sem b take korean studies做minor :lol
想有沒有人讀過AIS4140 The State and Development in Northeast Asia同
AIS2958 Introduction to Korean Society?
呢兩個course難嗎?
同埋korean studies做minor 難嗎:')
THX:smile_40:

空氣流動 2014-11-16 12:07 AM

咁你真係讀korean studies喎
因為呢個有另一個stream係base on language嘅
[url]http://www.cityu.edu.hk/ug/201415/Minor/MNR-KORS.htm[/url]
呢兩科我就未讀過, 而且都係相對地新開放比外人讀
所以相信讀過嘅人唔會好多

而難度方面, 應該可以自己去睇course profile
同埋level愈低(2xxx之類)個assessment要求相對會愈鬆

minor language呢d自己小心d precursors/prerequisites啦

nabii 2014-11-16 12:32 AM

謝謝提議:loveliness:
不過我見好多course都無開:smile_13:
summer korean 2都無
有d擔心要defer:smile_27:

空氣流動 2014-11-16 01:38 AM

回覆 3# 的帖子

城大係有好多校政問題:smile_39:
有唔少科目都係"裝假狗" - 理由係唔夠人開班等等(亦都唔排除場地不足/冇人教之類), 總之多數都係因為"資源"問題:smile_13:
所以要睇清楚d precursors/prerequisites
minor foreign language studies呢d好易defer的:smile_42:
歷來都有好多人因為咁去到final year因而喊三聲 - defer/drop minor:smile_27:

(以前summer係有1同2開的, 近年就:smile_35:)

nabii 2014-11-17 02:03 AM

謝謝:loveliness:
我會再留意下:smile_27:
defer 真係:')

空氣流動 2014-11-17 08:24 AM

回覆 5# 的帖子

其實defer真係冇咩事
最大考慮只係資金同時間問題
沙紙其實唔太重要, 見工係睇你整體表現同能力
4年畢業只係一個建議時間而已:P

nabii 2014-11-18 09:25 PM

回覆 6# 的帖子