查看完整版本 : 公屋惡狗主鄰居

rollingin 2014-12-19 10:20 AM

公屋惡狗主鄰居

我哥層有鄰居養左隻狗 (好似有申請狗牌)
屋企冇人就係咁吠 一吠就幾粒鐘什至全日 都成3年架啦
其實我一直都想投訴 不過比家人阻止
早排唔知係咪有其他人投訴 管理員上黎同佢地傾
佢地仲爆晒粗鬧人地 非常野蠻
如果你隻狗唔係騷擾到人 人地鬼得閒理你咩
到底政府幾時先肯強硬執法:smile_42:

反走私掘蜆隊 2014-12-22 01:45 AM

所謂有牌都未必係合法地養,就算真係合法,亦以唔影響鄰居為原則,所以你亦不妨去投訴。

[url=http://www.discuss.com.hk/iphone][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg[/img][/url]

rollingin 2014-12-22 06:06 PM

聽聞最近佢地哥戶已經鬧得唔多愉快
所以屋企人堅持唔比我去投訴 :smile_42:

[[i] 本帖最後由 rollingin 於 2014-12-22 06:07 PM 編輯 [/i]]

反走私掘蜆隊 2014-12-22 06:36 PM

你投訴,對方未必知架。

rollingin 2014-12-22 07:44 PM

屋企人就係怕惡狗戶誤會係最近佢地哥戶投訴 唔想出D咩事
唔係我真係想日日打落去投訴到佢地冇得養:smile_42:

care9394 2014-12-28 11:59 AM

自己處理啦~~~~

qool666 2015-1-30 12:33 AM

我都係住公屋
層樓越黎越多人養狗
我樓下幾年前養左第一隻狗, 頭一年有人路過佢門口先吠
直至前年, 佢地養多左隻狗, 點解我會知, 因為哥隻狗係晚晚吠, 當有人路過佢門口, 就有兩隻狗嘅吠聲
佢隻狗晚晚吠, 平時無乜特別, 由得佢吠
但終於到我考試前夕, 晚晚溫書比隻狗嘈住, 我忍唔住打去管理處投訴自從打完去管理處後, 隻狗可能因無人在家而吠左一兩個鐘, 我每次打去管理處, 問題好快解決 (等半個鐘)(懷疑管理處有屋主電話) 到今年, 佢兩隻狗都好似乖左, 已經只有零聲狗吠聲

我間公屋係可自置的公屋, 由私人公司管理, 問題比樓主更難搞
樓主的可以向房署投訴做野, 扣屋主分
但私人管理公司, 只能出律師信, 但由誰付錢呢?

所以我比較希望香港可以學似美國咁, 當有鄰居投訴狗隻滋擾
SPCA 証實有此事, 就可以記錄在案
當隻狗被投訴及証實三次後, 狗主就失去養狗資格

fu2discuss 2015-2-2 03:48 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

fu2discuss 2015-2-2 04:00 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 公屋惡狗主鄰居