查看完整版本 : 腦燒預告退休!

singleman2006 2015-2-17 10:14 PM

有無人知老蕭有幾錢身家?



[url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg[/img][/url]

大熊人B 2015-2-18 04:06 AM

[quote]原帖由 [i]蝗者之瘋[/i] 於 2015-2-15 04:16 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=409375962&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
[url=http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24342057]http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24342057[/url]

2012 都已經有路啦,點解仲比人追數? 應該好掂架。 [/quote]
蝗兄唔係係馬,2012年呢D搞作叫做(疑似)搭棚,氹人買股票,主要係大陸佬。呢D路係陰司路,多多錢唔夠嘥,掂?

去大陸開戲院,要學吳思遠返鄉下(上海)打躉十年,才有啖飯食。或者學六四友岑建勳胆正命平,係內地倒處碌(早期為二三線小城小影院),先至有得撈。唔係厘埋香港剩搞宣傳,又話簽咗甄子丹,又話簽咗張智霖,周秀娜,只見身郁唔見米白。連ATV舊節目都話買,博宣傳,好唔踏實。

查80xx同大陸呢D路,有好多單。同社科院簽的合同,白白送人600萬人仔。最誇張係個單所謂千億刁(叫人拍片放上網收費),係地鐵貼哂海報,只不過是大陸Dimbo版,一下子又煙消雲散。

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-18 04:24 AM 編輯 [/i]]

大熊人B 2015-2-18 04:15 AM

蕭氏父子自2009年從羊商人手中接過080xx之後,最風光係2010年的〈三D肉xx〉,記唔記得老味男係維園戴3D bra宣傳五區公投的盛況?但,個年就蝕三千萬俾你睇(據年報)。四年半下來蝕咗九千萬,金山銀山都頂唔順。

今天俾人追債(假如是真的),才發覺原來五年前已經開始同人借錢,以及N次供股。而家開始發出來,相信唔止一單。

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-18 05:12 AM 編輯 [/i]]

蝗者之瘋 2015-2-18 04:52 AM

回覆 32# 的帖子

又係,係果亭野,好心證監睇下呢d無收入既仙屎股,就係一個雞棚,毫無內容既。
其實佢d粉絲都有病,佢為求騙票,應係2012,話無生意在中國,咁你叫中國3d,就係營造面向中國,話無生意0係中國係一個矛盾兼白癡既講法。都好,結果佢無票既。
咁應該係咁,有少少令鮭魚轉向既力量都有糖吃。或咁係要糖吃既途徑,所以咪成鬼日扮哂堅持囉,堅持騙錢佢就有,衣食足而知榮辱,佢搞什麼鬼?佢檔中國3d真係唔知算什麼東西?
唉,腦燒這種老而不。

kung_fu 2015-2-18 01:26 PM

回覆 34# 的帖子

佢攪果個什麼謎米新聞影都無!:smile_41:

蝗者之瘋 2015-2-18 04:02 PM

回覆 35# 的帖子

佢以為鳩坐達都係做D咁嘅野之嘛,有D女咁會吸引多D鹹濕宅男,觀眾年輕層又低D啦,無咁老,多D人啦,點知都係咁,快快收皮係好事,減少兩個CHEAP JOB,人家可望有更遠大前途。
~~~~
佢如果拗唔到間大陸戲院都幾愁,(輸多D啦)就當有賺果D,唔係執條襪帶輸副身家果D,我睇佢似係愁佢個低B蕭定一。
近日讀到詹宏志太太在義大利逝世,詹有獨子在倫敦 FASHION WEEK打拼,要做下個吳季剛,MICHELLE OBAMA着吳季剛衣服,就成名。
佢個蕭定一無左佢一齊去搵水魚,慢慢就完蛋,腦燒就張羅緊,時間無多了。老人家又控制唔住個人力,咁主席兩公婆唔仰佢鼻息啦,自己都有本事,可能心諗仲好,你正老鼠屎,無好帶歇,但個 141 就難講囉,係咪做左果個爛雞棚非執董? ;P  咁就係假鬼假怪定不識相。
人力呢一塊都係呢位一無所有嘅老人家要糖吃工程嘅一個重要板塊,歪掉了,唔聽話,唔 ENDORSE 喎,你地話,我無聽,好在佢無重要性,佢唔ENDORSE唔會令佢地點樣。
這就叫做惱羞成怒,難睇,修養唔好,機心重的老頭,又翻臉,好得意。

[[i] 本帖最後由 蝗者之瘋 於 2015-2-18 04:59 PM 編輯 [/i]]

singleman2006 2015-2-18 04:55 PM

[quote]原帖由 [i]kung_fu[/i] 於 2015-2-18 13:26 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=409588082&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]佢攪果個什麼謎米新聞影都無!:smile_41: [/quote]

無聽一排,乜個謎米新聞無左咩?發生咩事?老蕭點講?:smile_41::smile_41::smile_41:



[url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg[/img][/url]

大熊人B 2015-2-20 02:29 AM

父子不合表面化。蕭仔廢過老豆,收購所謂老豆RTV舊劇集,全世界都知,所有長篇劇都是集體創作。掛credit的都是監製,老蕭只是策劃,即係度故事,連劇本都無寫過,又點能當成自己作品?RTV之後的ATV仲有N套優秀劇集,你買得幾多?

蕭仔為做大戲,買老豆劇集,反而Block咗老豆劇集的自由流通量,無人敢自由上載youtube。另一方面,邊個台會買你40年前舊劇重播?幾年之後,無人知道乜嘢係蕭若元電視劇,蕭氏啞子吃黄蓮,父仇子報。

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-20 02:31 AM 編輯 [/i]]

大熊人B 2015-2-20 02:39 AM

蕭氏死撑飯蓋,仲同個仔講好話,話增加80xx公司的片庫云。笑死人,行中N咁多發行公司,80xx發行過邊部名作?可謂部部仆。D片映過之後就無價值,攬埋廿幾套RTV舊劇,電視算是什麼片庫?真係攞嚟講,點make money?一個小米盒就頂死你啦!
[url=https://www.youtube.com/watch?v=KRXg_F6hBTo&feature=youtube_gdata]https://www.youtube.com/watch?v=KRXg_F6hBTo&feature=youtube_gdata[/url]

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-20 02:57 AM 編輯 [/i]]

蝗者之瘋 2015-2-20 05:57 PM

回覆 39# 的帖子

扯貓尾得唔得?裙腳仔花幾百個買垃圾無老頭授意? 點可能。呢間CHEAP公司連最低工資都比唔起,係D咁嘅慘淡經營雞棚嗟,無啦啦花幾百個買垃圾都真係莫名其妙,係都等佢瓜左至去執平貨,真係要果D垃圾來計,你話無鬼就奇。
話佢腦燒正老鼠屎真係無錯,人人等果間野執,佢去搞小動作,打兩手,衰都無人有。

大熊人B 2015-2-20 08:45 PM

[quote]原帖由 [i]蝗者之瘋[/i] 於 2015-2-20 05:57 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=409709860&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
扯貓尾得唔得?裙腳仔花幾百個買垃圾無老頭授意? 點可能。呢間CHEAP公司連最低工資都比唔起,係D咁嘅慘淡經營雞棚嗟,無啦啦花幾百個買垃圾都真係莫名其妙,係都等佢瓜左至去執平貨,真係要果D垃圾來計,你話無 ... [/quote]

蝗兄或者估得啱,但我估係兩父子不合。仲有一單,80xx部新戲,宣稱用咗700萬買高登小說版權,oh my god!假如這是真的,破哂影行紀錄。一方面俾人迫債千幾萬,洗腳唔抹腳扔咗700萬,D股東點諗。假如是假竇,則是欺騙股東,為將來蝕本鋪路。圈內人講,假如用700萬買小說版權,則製作+宣傳成本起碼要2000 萬,香港票房起碼收6000 萬,先至歸本,未計公司皮費。
=============================
3D數碼700萬買高登小說版權
[url=http://www.mpfinance.com/htm/finance/20150218/news/ek1_ek1a1.htm]http://www.mpfinance.com/htm/finance/20150218/news/ek1_ek1a1.htm[/url]

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-20 08:52 PM 編輯 [/i]]

蝗者之瘋 2015-2-21 12:10 AM

回覆 41# 的帖子

咁重有5千萬簽暗星張智霖,港星已無人睇,一線都無,何況呢個暗星都唔知算第幾線?
佢果d劇,唔值錢,值錢就頂得起個台啦,比如TLC,真係個做餅怪魔buddy頂起咁,或者香港人未見過,咁就講台灣中天康熙來了,大陸就有買來播,好似同步播,這就係價值,就係頂起左個台,好可能,佢果d垃圾戲,唔小心轉台見到,慘過見鬼,轉唔切,所以腦燒果D係垃圾係已經被證實既事實,執笠電視台猛播既,仍係執笠,應該要執笠。

singleman2006 2015-2-25 03:05 AM

係時候退休。2017年梁振英連任,為23條立法。老蕭走得快好世界。



[url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg[/img][/url]

kung_fu 2015-2-25 07:48 PM

哈哈!大家咪放長雙眼!呢27套電視劇真係有價值!用現今的藝員加特技效果翻拍!比起依家的垃圾劇好睇好多!我唔排除呢倆父子,一個扮黑面一個扮白面向亞視套呢27套片的版權番黎! 葉家寶上當了! :smile_30: :smile_30: 呢個價錢太低了! 如果佢賣比大陸的製片商,價錢可能賣高幾倍!:smile_30:

大熊人B 2015-2-26 06:00 PM

[quote]原帖由 [i]kung_fu[/i] 於 2015-2-25 07:48 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=410085384&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
哈哈!大家咪放長雙眼!呢27套電視劇真係有價值!用現今的藝員加特技效果翻拍!比起依家的垃圾劇好睇好多!我唔排除呢倆父子,一個扮黑面一個扮白面向亞視套呢27套片的版權番黎! 葉家寶上當了! :smile_30: :smile_ ... [/quote]有D好奇,功夫兄的根據在那裡?

1.你指簫氏父子在大陸開拍同名劇?
2.抑或香港製作賣俾大陸?
3.係套用個舊名抑或照搬橋段及場面?
4.自己寫劇本定叫大陸仔寫劇本?

蝗者之瘋 2015-2-26 07:41 PM

[quote]原帖由 [i]大熊人B[/i] 於 2015-2-26 06:00 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=410157899&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
有D好奇,功夫兄的根據在那裡?

1.你指簫氏父子在大陸開拍同名劇?
2.抑或香港製作賣俾大陸?
3.係套用個舊名抑或照搬橋段及場面?
[b]4.自己寫劇本定叫大陸仔寫劇本?[/b] [/quote]
咁'''''''''肥''''''''':smile_30:水不流別人田,詐騙集團有'''''''騙''''''''劇班班KAI子架啦,卡卡卡,真係笑撚死,詐騙集團有一餐沒一餐的,仲開騙劇班?咁果D轉行揸的士嘅人係真英雄,唔似得D人仲詐騙落去。:smile_30:果D  KAI子 分分鐘好窮,咁都落得手,詐騙集團真係心狠手辣嘅JET。

[[i] 本帖最後由 蝗者之瘋 於 2015-2-26 07:43 PM 編輯 [/i]]

kung_fu 2015-2-27 07:41 AM

回覆 45# 的帖子

敢問部「無間道」在美國係點拍呀?  實際的運作有好多可能性! 但無線唔識捉鹿向亞視搶埋一份真失策!

如果有追開大陸電視劇,佢地過常一晚播三四集咁去,一般電視劇多數都有六七十集。而香港品牌都有一定吸引力,所以,老蕭同麥當雄當年的長篇劇集自然符合以上條件同有一定叫座力! 加上現今cg技術同七八十年代相比,加上當年編劇寫呢的劇本都唔差,所以,我相信就算重拍都一樣有吸引力! 而且玩翻拍老蕭都唔係第一次呀!, 套3D肉浦團,急凍奇俠... 咁你話自己拍,或拍拍下轉售比大陸製片有乜野無可能呀!

題外話,我都幾待套全新天蠶變或者浴血太平山...:loveliness: 不過咪以為我撐老蕭的劇集編得好! 我係buy麥當雄出品!:loveliness:

[[i] 本帖最後由 kung_fu 於 2015-2-27 07:44 AM 編輯 [/i]]

大熊人B 2015-2-27 02:15 PM

[quote]原帖由 [i]kung_fu[/i] 於 2015-2-27 07:41 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=410197873&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
敢問部「無間道」在美國係點拍呀?  實際的運作有好多可能性! 但無線唔識捉鹿向亞視搶埋一份真失策!

如果有追開大陸電視劇,佢地過常一晚播三四集咁去,一般電視劇多數都有六七十集。而香港品牌都有一定吸引力, ... [/quote]
無人話功夫同老Siu講話,而講得啱邊有人會反駁,even向啱的方面前進也好,而家有D無嘢揾嘢來講。

佢唔知我問緊乜,因為佢完全唔識大陸電視劇製作行情。


據影視界資深人土透露,投資(製作人)大陸電視劇同製作(編導演製)是兩個不同概念。得罪講句,Siu氏both方都唔掂。更不要說舊劇沒有翻拍/大陸化的價值。

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-27 07:54 PM 編輯 [/i]]

大熊人B 2015-2-27 02:15 PM

(1)大陸電視劇係要批審的,製作人所產生的天書(製作計劃書)就考起你---要考慮N咁多種因素---Siu氏曾透露大陸批審的尺度的嚴苛法。相信一元公司接觸過這方面,無功而還。

(2)綜觀大陸電視劇,有不少香港咸魚番返生式監製同編導,但製作人多是大陸佬。香港不流行獨立製作人(從拉資金到拉演員到播出),因為香港外製比較少,無呢個環境及氣候。更不要說,香港人係大陸買材唔知埞。

(3) 大陸電視劇,就算是香港監製同編導,編劇一定是大陸仔,無他,要識寫國語對白,以及大陸流行語(古裝劇都係)。作為創作人的Siu氏能扮演什麽角色?揾個大陸仔溝通都難呀!(講普通話)---假定做埋監制。

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-27 02:58 PM 編輯 [/i]]

大熊人B 2015-2-27 02:17 PM

(4) 此外,批準了拍攝和揾到門路播映係兩回事。據悉,同電影行差不多,大概四六之比,甚至七三,好多劇拍咗擺係倉。據悉,老牌編劇梁立人三四年前製作的一齣兒童劇(他的拿手好戲) ,係人睇過都話好,至今未見天日。

(5)未見過蛇疴尿都見過蛇卦,去大陸投資你以為個個會中?你以為一仔拿住個廿幾套舊劇返大陸,就財源滚滾來?影視界資深人士說,唔好咁天真,香港影視界(兼大陸影視界) 都唔興什麽版權,天下橋段一大抄(除了同名小說)。

(6)功夫可能出世遲,未睇過〈天蠶變〉(指直播時),據影視界資深人士說,係人都睇得出〈天蠶變〉係抄襲金庸小說者(張無忌、游坦之+n人物) 和古龍風格者。〈天蠶變〉主要功勞者當然係麥當雄(台長,及選中徐少強),以及一班編製者(尤其是武指) ,siu氏只不過是其中的策劃(度故事,無執筆),卅年後冒功,你吹佢唔漲。當時主要推故事者係武俠小說作者黃鷹(已故) ,假如〈天蠶變〉是siu氏主創,後來的〈天蠶變〉小說就不會由黃鷹執筆出版。


據影視界資深人士說,〈天蠶變〉到中期基本上已西咗,徐少強失踪,後由顧冠忠補上,這也是麥當雄擺平人事的功力(俗稱叫拆掂),換咗顧冠忠的橋段,唔通係Siu氏個人創作?係人都知香港電視劇無主創這回事---除咗少數人如韋家輝----創作一定要遷就製作條件,Siu氏未入過片廠,唔識製作,30年後你牙擦D乜嘢。製作不只是創作咁簡單,Siu父子一直弱於recuit/casting以及人事處理,而不自知。幾部片都用新人,相信唔識度期拍。請明星只是For宣傳,甄子丹片就勁仆。簽咗張智霖,係度乾哂。

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-27 07:57 PM 編輯 [/i]]

大熊人B 2015-2-27 02:17 PM

(7) 功夫以為一仔拿住個〈天蠶變〉個名,可以賣返十個八個?笑死人。我一下子可以想出〈天蠶變2015〉、〈新天蠶變〉、〈天蠶又變〉、〈天蠶再變〉、〈天蠶百變〉…. ,免費送俾你。

(8) 〈無間道〉不適用,大陸不是荷里活,同時電影不同電視劇。如果你包抝頸,請你舉出香港大陸影視有那一位老板出過錢購買荷里活版權者。中國3Dxx用錢購買高登小說版權,已經俾人笑到面黃。同時證明Siu氐基本上無創作能力,2010年後都是翻拍舊作或改編,手法露哂底。連夥拍名編劇出身的葉念琛,兩部影片都仆街。

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-27 03:04 PM 編輯 [/i]]

kung_fu 2015-2-27 05:25 PM

回覆 51# 的帖子

:smile_30: 哈哈!咁你有無睇過 master chef中國版呀!跟足老美橋段舖排拍了2 seasons, ,現直準備開拍season 3.... 你唔好話大陸老翻製作嘛? 連個logo都一模一樣抄埋?? 學鳩達口中常唸 「咁撚奇怪?」

[[i] 本帖最後由 kung_fu 於 2015-2-27 05:39 PM 編輯 [/i]]

kung_fu 2015-2-27 05:49 PM

[quote]原帖由 [i]大熊人B[/i] 於 2015-2-27 02:17 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=410220394&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
(4) 此外,批準了拍攝和揾到門路播映係兩回事。據悉,同電影行差不多,大概四六之比,好多拍咗擺係倉。據悉,老牌編劇梁立人三四年前製作的一齣兒童劇(他的拿手好戲) ,係人睇都話好,至今未見天日。

... [/quote]

你憎老蕭係你個事,但唔該你睇清楚我只係buy麥當雄出品!:loveliness: 當年呢套戲係吸引我轉睇麗的的電視劇!同樣地米雪做俏黃蓉的射鵰英雄傳都係我睇佳藝的一套!:loveliness: 咁用第一身觀眾去評論有無問題呀!:loveliness:

大熊人B 2015-2-27 07:18 PM

功夫時常將D嘢撈亂嚟講,不尊重專業意見。

講緊一仔翻兜RTV舊劇在大陸有無可能翻拍(含播映),佢就去講中意麥當雄。人地講電視劇如何在大陸製作,佢就講"咁用第一身觀眾去評論有無問題呀!",牛頭唔搭馬咀。

影視不分,中港不分。人地講緊在大陸翻拍36年前舊港劇,佢就去講翻拍舊港片。〈急凍奇俠〉都賴嘢啦,大陸唔識乜叫急凍。


節目性質不分。人地講電視劇,佢就講綜藝性節目---仲係流行名牌個種。

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-27 08:02 PM 編輯 [/i]]

蝗者之瘋 2015-2-27 07:30 PM

[quote]原帖由 [i]大熊人B[/i] 於 2015-2-27 02:17 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=410220394&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
(4) 此外,批準了拍攝和揾到門路播映係兩回事。據悉,同電影行差不多,大概四六之比,好多拍咗擺係倉。據悉,老牌編劇梁立人三四年前製作的一齣兒童劇(他的拿手好戲) ,係人睇都話好,至今未見天日。

... [/quote]
咁人地自己中晚年 灰飛煙滅 :lol 左先,打擊好大架,就緊係有D心理不平衡,你叫佢承認自己一無是處衰撚都唔恨,衰過災星托世,自己家姊果份都 灰飛煙滅 :lol 埋,仲唔撚去切腹? 唔通咁咩?
佢就找D咸豐年事件當係自己多麼了不起咁啦,都好,我都唔主張人去自殺,雖然都覺得佢太無恥。

[[i] 本帖最後由 蝗者之瘋 於 2015-2-27 07:34 PM 編輯 [/i]]

大熊人B 2015-2-27 07:40 PM

[quote]原帖由 [i]kung_fu[/i] 於 2015-2-27 07:41 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=410197873&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
如果有追開大陸電視劇,佢地過常一晚播三四集咁去,一般電視劇多數都有六七十集。而香港品牌都有一定吸引力, ... [/quote]
唔好扮哂魚蝦蟹,大陸劇好少過50集的,通常是20零集至40 零集(注)。

首播同重播不分,一晚播三四集的重播有乜廣告呀?
besides,香港品牌同"過常一晚播三四集咁去"有乜嘢關係?令人搲哂頭。

30幾年前舊港劇有乜品牌性?乜嘢叫電視劇品牌?(功夫將名氣同品牌撈亂咗)。佢以為大陸觀眾個個都係五六十勾?個個都是舊港劇迷?(TVB劇還好,以碟計)

注﹕功夫記錯咗,香港舊港劇初時標準是20集(4周),後升至30、40集。50集以上是少數,叫特大長篇劇(如狂潮),因為好難拍,演員接唔上。

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-27 08:11 PM 編輯 [/i]]

大熊人B 2015-2-27 07:49 PM

[quote]原帖由 [i]蝗者之瘋[/i] 於 2015-2-27 07:30 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=410241826&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

咁人地自己中晚年 灰飛煙滅 :lol 左先,打擊好大架,就緊係有D心理不平衡,你叫佢承認自己一無是處衰撚都唔恨,衰過災星托世,自己家姊果份都 灰飛煙滅 :lol 埋,仲唔撚去切腹? 唔通咁咩?
佢就找D咸豐年事件當係 ... [/quote]
To be fair,Siu氏係唔讚成買返RTV舊劇的(10萬元則無妨)、這是一仔On居。據影視界資深人士說,佢心裡有數,香港電視劇無個人作品這回事----少數人如韋家輝等人除外---電視劇一般的credit由監製領銜的,一個故事策劃利用自己媒體不斷吹噓冒功,令人齒冷。

蝗者之瘋 2015-2-27 08:03 PM

回覆 57# 的帖子

認屎認屁嘅佢,有獨子如 澎風草包智障兒* 亦算是一大報應囉。又睇落去詐騙集團點混下去?

*雖則亦係乃父之風,腦燒係澎風,草包亦有D,就係坐在那個地方睇下DISCOVERY CHANNEL就當自己乜都識嘅草包之流。當一個惡俗傷人係都要以 INTELLECT 自居時,都真係好核突嘅。

kung_fu 2015-2-27 08:06 PM

回覆 56# 的帖子

請問你上次睇部大陸電視劇係幾時呀? 就講最近笵冰冰果套武則天,一共96集呀! 陳妍希果套神雕依家做到46集仲未完呀!

仲有,你咪天真信哂老狐狸話唔想買佢自己的劇集呀! :smile_30: 等過多一排先落判斷!:loveliness:

大熊人B 2015-2-27 08:15 PM

[quote]原帖由 [i]kung_fu[/i] 於 2015-2-27 08:06 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=410243952&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
請問你上次睇部大陸電視劇係幾時呀?  ... [/quote]
昨天,用芒果盒(快搜個種)。使乜睇劇先知道大陸劇生態,一scan就知。

你包抝頸,我話五、六十集以上的是少數。千幾部的目錄中,得十幾部。

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-27 08:33 PM 編輯 [/i]]
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 腦燒預告退休!