查看完整版本 : 腦燒預告退休!

kung_fu 2015-2-27 08:28 PM

[quote]原帖由 [i]大熊人B[/i] 於 2015-2-27 07:18 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=410241153&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
功夫時常將D嘢撈亂嚟講,不尊重專業意見。

講緊一仔翻兜RTV舊劇在大陸有無可能翻拍(含播映),佢就去講中意麥當雄。人地講電視劇如何在大陸製作,佢就講"咁用第一身觀眾去評論有無問題呀!",牛頭唔搭 ... [/quote]
哈哈!一陣又話大陸老奉抄襲唔會去荷里活買製作,比人踢爆又轉話什麼綜藝節目唔算? 其實你明唔明兩者之間有乜相同之處,又有乜重大分別呀? 唔通買個天蠶變番黎,就一定要請徐少強,顧冠忠,馬敏兒,余安安再粉墨登場做男女主角?

大佬呀,唔該你分清個時序先啦! 條友都未睇過套片,以人地話咁咁...來比意見! 佢批評我未睇過,咁我當然要表態自己當年有追開呢套劇集,仲好清楚呢套劇係一邊拍一邊寫劇本!而好似呢種手法在粵語長片七日鮮製作後比較少見! 當然,我都會尊重每個人發表意見的自由,但唔該唔好亂掛什麼「專業意見」! 會比人笑呀!:smile_30:

大熊人B 2015-2-27 08:44 PM

[quote]原帖由 [i]kung_fu[/i] 於 2015-2-27 07:41 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=410197873&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
咁你話自己拍,或拍拍下轉售比大陸製片有乜野無可能呀!... [/quote]
有人扮魚蝦蟹。乜Q嘢叫做「拍拍下轉售比大陸製片」,未經批審的電視劇,邊個要呀?

製片係電影的職位,上面有策劃、監製及製片人及出品人(老細)。電視無製片,正稱叫製片主任(或製作經理),最大的叫製作人(上面是出品人),get it?

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-27 08:52 PM 編輯 [/i]]

大熊人B 2015-2-27 08:49 PM

功夫你是舊電視從業員嗎?乜嘢職位?你而家有返去大陸撈電視嗎?邊一瓣?抑或是電視業專門研究者?

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-2-27 08:50 PM 編輯 [/i]]

kung_fu 2015-2-27 08:57 PM

[quote]原帖由 [i]大熊人B[/i] 於 2015-2-27 08:44 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=410246033&ptid=24297926][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

有人扮魚蝦蟹。乜Q嘢叫做「拍拍下轉售比大陸製片」,未經批審的電視劇,邊個要呀?

製片係電影的職位,上面有策劃、監製及製片人及出品人(老細)。電視無製片,正稱叫製片主任(或製作經理),最大的叫製作 ... [/quote]咁黃曉明做果套上海灘係唔係老翻呀?:loveliness: 仲抄襲埋葉麗儀首歌作主題曲添? 學鳩坐達話齋「咁撚神奇!」:smile_30:阿專業人士!:smile_30: 黃曉明接拍老翻劇!:smile_30:

[[i] 本帖最後由 kung_fu 於 2015-2-27 09:32 PM 編輯 [/i]]

大熊人B 2015-2-28 11:51 AM

讚成蝗兄的看法,此人會騙。有一點想補充,電視劇沒有所謂一個人創作的作品,頂哂籠叫主創,但RTV時沒有這種制度。吹燒利用自己媒體構造個人作品呢個神話,行家心存厚道,沒有揭發,嗤之以鼻。但一仔弄假成真,號稱將"父親舊電視劇"買下來,買哂報紙,咁就將老豆擺上台。

據資深人士分析,吹燒一向唔知醜、呢一鋪大概都有D唔好意思,想喝住個仔,不成。反而網上班架啦囌九噏推波助瀾。喂,30幾年前RTV班人未死架,僅「大地恩情」一劇中,八成人員是李家班。吹燒面皮點厚,想像到俾兆熊哥、除少明等人背後齒冷,相信也不好受。打個比喻,30年後,細Mark話佢係老燒嫡傳弟子,2010年代的迷網節目係佢搞嘅(唔信、睇下D題目),咁林x陽會唔會谷氣。

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-3-2 10:37 AM 編輯 [/i]]

kung_fu 2015-2-28 01:01 PM

come on! 賣仔莫摸頭! 呢個商業社會講緊ownership! 你估steve jobs 同bill  gates 真係唯一的product developer咩???:smile_30: :smile_30: 洗唔洗叫奸人蕭將來把賺回來的利潤分一份比返佢地呀?:smile_30:  :smile_30:

從商業角度,老蕭檔野已經收到宣傳之效!張張報紙同傳媒都有正面報導,賺左啦!:smile_30: :smile_30:

大熊人B 2015-2-28 01:11 PM

(維基)
[color=#ff0000]大地恩情[/color]
幕後工作人員
‧       [color=#0000ff] 監製:李兆熊、徐小明
‧        編導:徐小明、楊錦泉、李元科、李兆華、梁天、王心慰、李愛瓊、蕭顯輝
‧        助理編導:張乾文、劉玉芬、梁香蘭、曾皓文、陳志成 等
‧        製作統籌:蕭顯輝、陳發芬
‧        編審:程潔茵
‧        故事:蕭若元、徐正康、程潔茵[/color]

大熊人B 2015-2-28 01:57 PM

資深人士說,翻查資料,想不到〈大地恩情〉故事都有三個人,不是吹燒獨領。其中,靈魂人物是兆熊哥及小明。

資深人士講古﹕李兆熊是左派名導李晨風之子,後任新聯編劇及導演。60年代未、70年代初的RTV戲劇組,由左派粵語片演員張清揸Fit,所以延攬了一班左派人才,李兆熊是其一。編劇程潔恩是其二,前身是香港商報作家,年紀大一點的王超前身是廣州文藝幹部,俱李兆熊班子。後來加入RTV的有左几及江龍、加入ATV的有丁亮。

李兆熊入RTV任編導,麥當雄曾任其PA,所以理論上吹燒是李兆熊的徒孫。1975年黃錫照入主RTV,鍾景輝掌製作部,設六大EPD(高級編導)﹕鄒世孝、梁天、張之珏、麥當雄、李兆熊和屠用雄,一年後吹燒才入行(由新聞讀報員轉為阿麥策劃)。兩年後,麥當雄統一天下,任一台台長(controller),領四大製作經理,編劇部早已建立,由外人梁立人担任經理(由製作總監梁偉文聘請),食住阿麥。吹燒為阿麥隻馬,僅任策劃部經理,事實上他也不是編劇出身,策劃部只得幾隻馬(四組的故事策劃),幾十個編劇都是梁的馬仔,所以被人叫做幫主。

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-3-2 10:41 AM 編輯 [/i]]

大熊人B 2015-2-28 01:58 PM

資深人士話﹕當時RTV的劇集風格,去唔到TVB的中產feel(肥皂劇、喜劇及社會中產劇),阿麥是奇情片、爛仔差佬及武俠劇,鄒世孝招牌三國演義。李兆熊獨延RTV左派温情血脈,〈大地恩情〉就是老長凰新Feel。吴回(老牌導演)、李月清(李兆熊母)、除小明等人俱粵語片明星。

資深人士說,吹燒在〈大地恩情〉中肯定花了大心血,但主導者肯定是李兆熊一班前左派人士。吹燒港大出身,英文友,熟讀書籍,但創作是講心的。資深人士說,吹燒當時是有weight,但不是(創作)頭面人物(如麥當雄、李兆熊和梁立人) 、大概只是good at 度武俠劇,因為大家都知道,佢唔熟製作(甚至唔識) 。除小明未讀過乜書,後來做到節目總監,吹燒就唔得。韋家輝唔使講,as監製,在Panel上嘔過血(勞累),後來亦成電影導演及監製--- 吹燒在永盛監製過映帶劇,相信是掛名---唔熟製作是吹燒死穴。

影視行一直當蕭氏是半吊子(有線又係除小明任執董,siu氏除咗永盛,無份),2002年一元公司父子揸哂fit,出過什麼好劇集?咁多年來,有邊一個舊同事(莫講話虛構的徒弟)埋過佢堆?做網台反而有(如陳文強),中國3D都是用新導演(最好笑的是,「急凍奇俠」的原導演霍耀良同時係大陸拍緊甄子丹,點解唔用霍仔?),一葉知秋,唔夠班,無人埋堆或唔識納友,燒氏神話只流行於網台界。

吹燒臨近退休,實在無謂踩佢,只不過想將顛倒了的電視史跡再顛倒回來。李兆熊除小明程潔茵等人仲未死,你好意思話〈大地恩情〉係你個人作品?你一個人拍哂整套劇呀?

[[i] 本帖最後由 大熊人B 於 2015-3-2 10:44 AM 編輯 [/i]]

蝗者之瘋 2015-2-28 05:35 PM

佢自己好似UP過大地恩情係來自 賽珍珠嘅大地,所以大陸若然要拍,就直接去拍 大地 好啦。:lol
大內群英亦更唔使諗,D清朝戲,佢大陸真係中意點拍就點拍,甚麼九王奪嫡又唔係佢毒有嘅,八卦歷史就係咁啦,又無用,所以結論係,都無用嘅。
但施捨比佢,算佢乖巧,係另一回事。

[[i] 本帖最後由 蝗者之瘋 於 2015-2-28 06:43 PM 編輯 [/i]]

kung_fu 2015-3-1 08:54 AM

哈哈!賣仔莫摸頭的下一句係 「摸頭眼淚流」! 不如咁啦, 叫的網民集資向老蕭買番呢的什麼創作人的作品,然後捐番比的創作人算吧? 反正,果六百粒連買層樓都唔得! (不過,奸人蕭又會唔會咁順攤呀? 點都要過水濕下對腳掛) 唔點當年同bill gates一同研發微軟的人可否依家向阿gates哥要求分番一份呢? :smile_30: :smile_30:

TINTINDANNY 2015-3-7 05:20 PM

燒山話自己預澳門賭收跌、香港零售業收入跌、政府再出招,全部估中!!!

偏偏d人淨講佢hku退聯:smile_27::smile_27::smile_27:

[url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg[/img][/url]
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 腦燒預告退休!