查看完整版本 : 科學人小聚學會.吹水實驗室

mwc505 2008-1-15 12:47

jeoncc, 唔好意思, 又離打搞, 又系我, 上次同你算命個位, 因為今日系你既吉日, 所以我特登離話你知, 你今日一定會有 d 比較吉利既事發生(必準 !). 另外, 我上次同你講, 話你08年2月4日立春之後既兩個月會特別吉, 特別順, 而8月8日立秋之後既兩個月會特別差, 唔知你仲記唔記得 ? 依加就離立春了, 所以再離提多你一次. 希望你注意一吓. 我有信心 lee 次百份百準確 !我等今日都等咗好耐, 我一定要證明自己正確, 要證明陰陽五行的真確性.

我要你信服, 人並不能自己決定自己怎樣思想, 人的一切思維活動都受物質規律支配, 思維活動只系物質運動, 人與物質無分別 ! 亦只有我們身體本身的物質運動才是真正的生命活動, 而不是我們的外在舉動 ! 我們做出一些動作, 再主觀地給這些動作貼上一個名稱, 這些都只是名稱, 而並不是真正的生命活動 ! 無論算命也好, 睇相也好, 所推算到的都唔系人的外在經歷, 人的一切社會性經歷都只不過系人的主觀認識, 而唔系一種客觀的實質,  mud 野系實質 ? 人自己個身體先至系實質. 事實上, 絕大多數人對算命睇相既理解都唔正確, 包括好多算命師傅本身.

陰陽五行系一種運動的形態, 而唔系一種實物, 所以好難掌握,  佢既變化極為複雜, 五行結構簡單就好易睇, 結構複雜就好易睇錯. 唔系陰陽五行 lee 套規律本身唔可靠.

事實上一個人何年何月何日何時出世, 何年何月何日何時死亡, 都受規律支配, 絕不可能系偶然. 世界事物千千萬萬, 表面睇離好紛亂, 但"亂"只不過系人自己的感覺, 並非事物本身, 宇宙本身一 d 都唔亂 ! 人只能活在一個有規律的宇宙中, 一切生物都只能有規律地活 !

宇宙中一切運動都呈現重覆性(循環性), 其實人的生活基本上都系每天, 每周, 每月或每年地重覆著, 一般人每天都要返工或返學, 每朝都要等車, 坐車, 重覆行同一條路, 每天在辦公室差不多在同一時間做著同一種工作 . . . . . 學生每年都放暑假, 教徒每周都去教堂 . . . . . 生命內部的活動可以話沒有一項不是重覆的. 你又反駁我, 人每天的生活並非完全重覆, 這是由於人的生活中存在著多個大小不同的循環, 而每個循環之間都會互相干擾, 所以, 這些循環是不能單獨地看的, 必須整體地看, 才能真正準確地看到它們的變化.

[[i] 本帖最後由 mwc505 於 2008-1-15 09:50 PM 編輯 [/i]]

helios 2008-1-15 23:54

在下想問”危險品貯存庫 168工場”和”危險品貯存庫 89號貨倉”是什麼來的????

dr.bean 2008-1-19 14:27

[quote]原帖由 [i]helios[/i] 於 2008-1-15 11:54 PM 發表
在下想問”危險品貯存庫 168工場”和”危險品貯存庫 89號貨倉”是什麼來的???? [/quote]
我都好想知wo~~~~~:smile_44: :smile_44: :smile_41: :smile_41:

choiyan 2008-1-21 23:38

路過 打招呼:loveliness:

RioFerdinand 2008-1-22 00:36

[quote]原帖由 [i]dr.bean[/i] 於 2008-1-19 02:27 PM 發表

我都好想知wo~~~~~:smile_44: :smile_44: :smile_41: :smile_41: [/quote]天機不可洩漏

「。小天蠍﹏ 2008-1-22 22:47

我將Cs加左落魔酸度:smile_40:
之後炸爆左我間7000呎既屋:loveliness:

helios 2008-1-22 23:31

[quote]原帖由 [i]「。小天蠍﹏[/i] 於 2008-1-22 10:47 PM 發表
我將Cs本蘋?img src="images/smilies/smile_40.gif" smilieid="51" border="0" alt="" />
之後炸爆左我間7000呎既屋:loveliness: [/quote]

我被苦味酸炸到苦不堪言!!!!!:loveliness: 你就好啦,Cs!!!!:smile_30:

joencc 2008-1-23 18:26

[quote]原帖由 [i]mwc505[/i] 於 2008-1-15 12:47 PM 發表
jeoncc, 唔好意思, 又離打搞, 又系我, 上次同你算命個位, 因為今日系你既吉日, 所以我特登離話你知, 你今日一定會有 d 比較吉利既事發生(必準 !). 另外, 我上次同你講, 話你08年2月4日立春之後既兩個月會特別吉 ... [/quote]
串錯名呀朋友~

如果你係指08年1月15日的話,真係無乜印象有特別事情發生~
既無中六合彩,意中人亦無同我有更進一步發展~
工繼續返,糧未出之餘仲使大左好多~~

如果你指決定論的話,我係相信的。同時我亦相信蝴蝶效應,因此未來是不可測的。

「。小天蠍﹏ 2008-1-24 23:16

[quote]原帖由 [i]helios[/i] 於 2008-1-22 11:31 PM 發表

我被苦味酸炸到苦不堪言!!!!!:loveliness: 你就好啦,Cs!!!!:smile_30: [/quote]
Cs有乜好笑:smile_45:

helios 2008-1-26 18:35

[quote]原帖由 [i]「。小天蠍﹏[/i] 於 2008-1-24 11:16 PM 發表

Cs有乜好笑:smile_45: [/quote]

笑在下自己沒錢......

不過這樣做與燒銀紙沒分別!!!!:smile_27:

「。小天蠍﹏ 2008-1-27 02:14

[quote]原帖由 [i]helios[/i] 於 2008-1-26 06:35 PM 發表

笑在下自己沒錢......

不過這樣做與燒銀紙沒分別!!!!:smile_27: [/quote]
這是吹水區a_a
再嘈我加埋 Fr @_@

helios 2008-1-27 14:30

[quote]原帖由 [i]「。小天蠍﹏[/i] 於 2008-1-27 02:14 AM 發表

這是吹水區a_a
再嘈我加埋 Fr @_@ [/quote]

加囉,看你怎樣找。:smile_45:

Half life得21分鐘(最長命那個),要加就要快!!!!

[[i] 本帖最後由 helios 於 2008-1-29 04:46 PM 編輯 [/i]]

「。小天蠍﹏ 2008-1-30 22:26

[quote]原帖由 [i]helios[/i] 於 2008-1-27 02:30 PM 發表

加囉,看你怎樣找。:smile_45:

Half life得21分鐘(最長命那個),要加就要快!!!! [/quote]
okok:smile_40:
聽日見報a__a

helios 2008-1-30 22:33

[quote]原帖由 [i]「。小天蠍﹏[/i] 於 2008-1-30 10:26 PM 發表

okok:smile_40:
聽日見報a__a [/quote]

閣下的家十多公里???:funk:

「。小天蠍﹏ 2008-1-31 22:34

[quote]原帖由 [i]helios[/i] 於 2008-1-30 10:33 PM 發表

閣下的家十多公里???:funk: [/quote]
我廁所都有8公里@@ xd

helios 2008-2-1 20:02

[quote]原帖由 [i]「。小天蠍﹏[/i] 於 2008-1-31 10:34 PM 發表

我廁所都有8公里@@ xd [/quote]

造Fr出來都沒問題了!!!:funk:

111x111=12321 2008-2-6 02:05

從此 snoopy1357 唔可以話路過, 要當值! :smile_44:
.......又唔可以成日訓覺.:smile_30:

Congratulations :loveliness:

snoopy1357 2008-2-6 18:12

[quote]原帖由 [i]111x111=12321[/i] 於 2008-2-6 02:05 AM 發表
從此 snoopy1357 唔可以話路過, 要當值! :smile_44:
.......又唔可以成日訓覺.:smile_30:

Congratulations :loveliness: [/quote]

錯, 今晚半夜離港, 初十才回來, 大把時間路過和瞓覺:smile_30:

[size=7][color=magenta][b]先祝大家新年進步[/b][/color][/size]

Amorette 2008-2-6 18:27

[quote]原帖由 [i]snoopy1357[/i] 於 2008-2-6 18:12 發表

錯, 今晚半夜離港, 初十才回來, 大把時間路過和瞓覺:smile_30:

先祝大家新年進步 [/quote]
恭喜 snoopy :smile_38:

「。小天蠍﹏ 2008-2-6 23:04

我都要番-_-
好彩3日je @@

hahahaboy 2008-2-13 11:19

假設現在 用一個夾去 夾起 一條柱

如果無摩擦力的話, 個夾系咪用幾大力 都唔可以夾起條柱 ?

ant_hony

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

hahahaboy 2008-2-15 14:07

[quote]原帖由 [i]ant_hony[/i] 於 2008-2-14 11:00 AM 發表

如果夾同柱之間無摩擦力的話...

你用個筒形的"夾" 就可以拎起條柱了 (不如用膠袋狀的"夾")

[img]http://www6.discuss.com.hk/images/common/sigline.gif[/img]
破曉天明 日出東方

http ... [/quote]

變左IQ題 [img]http://www5.discuss.com.hk/images/smilies/tongue.gif[/img]

路斯恩 2008-2-18 23:22

Do anyone have some experimental topics for me to think of?
No relativity and quantum mechanics please because i am just studying electromagnetism now.
Thank you very much!!!!!!!!!!!!!:smile_34:

ant_hony

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

snoopy1357 2008-2-20 16:38

「太空是黑的?」有1200以上的人入過, 算是不錯, 但希望有更多有質素的開帖和回帖。:loveliness:

111x111=12321 2008-2-21 05:16

[quote]原帖由 [i]snoopy1357[/i] 於 2008-2-20 04:38 PM 發表
「太空是黑的?」有1200以上的人入過, 算是不錯, 但希望有更多有質素的開帖和回帖。:loveliness: [/quote]
既然是科學版, 除了像其他版有分享發表的價值以外, 質素標準之一, 是客觀可信地表述事理, 是一就是一, 是二就是二.
這對科學版來說, 是相當重要的, 不知見習版主同意不同意?:smile_41:

有時經驗並不如此.

你我幾個月前初接觸, 第一個激烈討論事件, 是由你不小心將 √6 等同「6的平方根」(註一)發生, 閣下鬧出 √6 是兩個實數的理解, 事件擾攘多時, 浪費大家時間, 出現不和氣氛, 閣下由始至終沒有直接面對, 旁解側辯, 最後不了了之.

這次「[url=http://www7.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=6386359&extra=page%3D1]【太空是黑的?】[/url] #13 加分鼓勵」有點歷史重演.
今次「太空是黑的?」有1200以上的人入過, 人次可能來來去去是當事人來回參考, 加上有興趣了解事件發展版友點擊所致.
現是狀態是接近不了了之尾聲了([url=http://www7.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=6386359&extra=&page=5]#61 2008-2-19 04:24 PM[/url]).

第一次事件, 你是普通會員身份, 答題出入絕對自由.
現在貴為科學版見習版主, 職責權力在身, 加減分提供版的方向, 要求是有所不同了.

小弟來了科學版大半年. 所見舊版主事忙不理事, 近月轉幾次版主其實對科學外行, 管理難著手, 專題樓主(科版非科版)態度及科學水準飄忽, 沒有人帶領本版質素.  你是少數有廣泛而深入科學智識理性態度會員之一, 連結資源尤其特出.

小弟路過, 多有得罪, 只為科學版質素進步而說話, 獻以微言.:loveliness:
大家多多努力.

註一: X^2=6,  要解出方程式. X叫6的平方根, X有兩個值, 分別是 +√6 及 -√6.
[color=LemonChiffon][color=LemonChiffon](See    [虛數相乘一問 http://www7.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5408276&extra=&page=1  ])[/color][/color]

snoopy1357 2008-2-21 09:34

希望你繼續支持科版, 成為一個理性討論的園地。

加分是鼓勵用科學概念來解答問題, 該帖下半可視為不完全對題, 我已說過, 但沒有錯誤概念。答案中有部份不直接對題, 在討論區中在所難免, 但包括了用科學概念來處理問題, 仍是值得鼓勵, 如果是詳答和完全對題, 加分不只這個數目。

我回應你的那句, 從未有說黑體等如暗物質, 只是回應你提出黑體一定遮光的論點。

[[i] 本帖最後由 snoopy1357 於 2008-2-21 10:03 AM 編輯 [/i]]

111x111=12321 2008-2-21 10:40

你說「不完全對題, 但沒有錯誤概念」,
我也說過「不對題, 且有誤導之嫌」你說如何?

如果第二句真是全不相干, 說句 11x11=121 還好, 起碼沒有誤導方向, 問題是半相關而方向錯.
你我初看第二句, 說的黑體, 不是表達 暗物質與黑體同理相關, 大家是自欺欺人!!

就文主解釋(開脫?)來說, 「說明暗物質不是黑體」, 該帖無人提黑體, 卻要第二句証明, 這是甚麼思路?
你亦沒有留意, 複雜的第二句是有「處于熱平衡」條件的, 條件何來, 定來何用, 至今不明白.
獨立一行確是「沒有錯誤概念」, 連著第二行「有錯誤概念」因思路有錯.
第一句說 電磁波 vs 透明, 是中學程度的.
第二句說 黑體, 程度高很多很多, 例如新帖【黑體特性】眾人亦未討論清楚.
這是甚麼思路?

回說第一句, 內容對上(且是連帖,一樣字眼)全說了, 即不是新點子新用詞, 該文如何好都只是一個好的「整理者」, 對上有誤導含混不足必須整理? 談不上吧.

我就跟你意思, 該文是好的「整理者」, 好印象 !!
但下半誤導要扣的印象恐怕要更多 !!

短短兩行, 只整理沒原創, 第二行誤導行錯方向, 你說呢?

snoopy1357 2008-2-21 10:58

[quote]原帖由 [i]111x111=12321[/i] 於 2008-2-21 10:40 AM 發表
你說「不完全對題, 但沒有錯誤概念」,
我也說過「不對題, 且有誤導之嫌」你說如何?

如果第二句真是全不相干, 說句 11x11=121 還好, 起碼沒有誤導方向, 問題是半相關而方向錯.
你我初看第二句, 說的黑體, 不 ... [/quote]

謝謝你的意見, 請恕我不能同意你的看法。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 科學人小聚學會.吹水實驗室