查看完整版本 : 科學人小聚學會.吹水實驗室

111x111=12321 2008-2-21 11:05

論點 or 理由?

既然是科學版, 不可太主觀判斷, 多少有些對頭論點. 

snoopy1357 2008-2-21 11:13

[quote]原帖由 [i]111x111=12321[/i] 於 2008-2-21 11:05 AM 發表
論點 or 理由?

既然是科學版, 不可太主觀判斷, 多少有些對頭論點.  [/quote]

什麼是有質素? 什麼值得鼓勵? 是無法不涉及主觀的。

我可以尊重你認為某些說法是誤導, 也尊重你表達看法的空間, 但不等如我也要認同某種說法是有誤導性的。

111x111=12321 2008-2-21 11:15

我跟你量化分析一下, 所有主觀因素 confine 在政策框架之中, 已不可以越出.

>>> 暗物質,無論係乜,係冇電磁作用。所以應該係透明嘅。
>>> 一樣處于熱平衡嘅黑軆必須放射同吸收一樣多嘅能量。

[加分政策一]
+3 1/ 第一句「用科學概念處理問題, 值得鼓勵」
 0 2/ 第二句, 忽略

[加分政策二]
+3 1/ 第一句, 解釋正確
-2 2/ 第一句, 非原創, 只整理
 0 3/ 第二句, 不相干, 當沒有寫字
-1 4/ 第二句, 不配合, 內容太高級
-1 5/ 第二句, 不配合,「處于熱平衡」不明條件, 黑體用處不明

Point scale is arbitrary for illustration.

如果你加分鼓勵, 真如你說「加分是鼓勵用科學概念來解答問題, 該帖下半可視為不完全對題, 我已說過, 但沒有錯誤概念。答案中有部份不直接對題, 在討論區中在所難免, 但包括了用科學概念來處理問題, 仍是值得鼓勵, 如果是詳答和完全對題, 加分不只這個數目。」,

跟據以上量化比較, 閣下取[加分政策一]那一套作標準, 給分標準是非常非常寬鬆的了.

若真如此, 科版應該一天便很多很多加分紀錄.
俗語說「大話怕計數」,  別自欺欺人了. :smile_13:

[[i] 本帖最後由 111x111=12321 於 2008-2-21 11:21 AM 編輯 [/i]]

snoopy1357 2008-2-21 11:23

[quote]原帖由 [i]111x111=12321[/i] 於 2008-2-21 11:15 AM 發表
我跟你量化分析一下, 所有主⑸?confine 在政策框架之中, 已不可以越出.

>>> 暗物質,無論係乜,係冇電磁作用。所以應該係透明嘅。
>>> 一樣處于熱平衡嘅黑軆必須放射 ... [/quote]

如果你能列出近期科版中能做到準則一的開帖或回帖, 而該帖又沒有暗罵人或諷刺人的內容, 我會樂意加分給這些版友.:loveliness:

[[i] 本帖最後由 snoopy1357 於 2008-2-21 11:24 AM 編輯 [/i]]

111x111=12321 2008-2-21 11:29

[quote]原帖由 [i]snoopy1357[/i] 於 2008-2-21 11:23 AM 發表

如果你能列出近期科版中能做到準則一的開帖或回帖, 而該帖又沒有暗罵人或諷刺人的內容, 我會樂意加分給這些版友.:loveliness: [/quote]這兩天我嘗試給你列一列吧, 好在加分不用金錢成本.

科學版新春派分, 先以會員身分多謝你.

(如果事忙, 我可能只列我個人的帖給你, 我不是副版主, 希望會員不要抱怨.)

111x111=12321 2008-2-21 11:40

+3 / 解釋正確, 用科學概念處理問題
-0 / 非原創, 只整理
 0 / 含不相干, 當沒有寫字
-3 / 含破壞科學版主旨 / 氣氛 e.g. 暗罵人或諷刺人

0 / 同帖後來者, 解釋正確, 用科學概念處理問題,

+++/ 詳答和完全對題

joencc 2008-2-21 15:55

[quote]原帖由 [i]111x111=12321[/i] 於 2008-2-21 05:16 AM 發表

既然是科學版, 除了像其他版有分享發表的價值以外, 質素標準之一, 是客觀可信地表述事理, 是一就是一, 是二就是二.
這對科學版來說, 是相當重要的, 不知見習版主同意不同意?:smile_41:

有時經驗並不如此 ... [/quote]
舊版主係唔係指係我呀?

我退下都有近一年喇~

我唔係事忙不理事,而係響其他版得罪高層被炒架~~

落皮犬兄:
以我的經驗,加分會令某些會員積極一點回應~不過最令他們積極的是一些可辯性強的對手~
適當的引導與提問對於版務管理更有效~

另外,不妨加一些變分遊戲,例如問下點解月球得一個面向地球呀?天氣反常會有乜野影響呀之類~一次送三四十分,都吸引到唔少人架~

snoopy1357 2008-2-21 17:08

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2008-2-21 03:55 PM 發表

舊版主係唔係指係我呀?

我退下都有近一年喇~

我唔係事忙不理事,而係響其他版得罪高層被炒架~~

落皮犬兄:
以我的經驗,加分會令某些會員積極一點回應~不過最令他們積極的是一些可辯性強的對手 ... [/quote]

應該唔係指你:loveliness:

謝謝建議。 多一些回來做可辯性強的對手啦。:D

111x111=12321 2008-2-21 18:03

唔係指你, 你話你退下近一年, 岩數了, 你睇我註冊 2007-6-2咪確定到囉.
係出「植物加分遊戲」果位.

我同佢完全無接觸.
你反而盲盅盅回過我一次, 點解咁講呢, 我回覆一題時, 材料附帶上偽科學商品, 你成個回帖滿icon及恥笑, 卻未有一字直接面對我.
笑烏及屋, 有d粗心. 係唯一一次對答. :P

joencc 2008-2-21 19:24

[quote]原帖由 [i]111x111=12321[/i] 於 2008-2-21 06:03 PM 發表
唔係指你, 你話你退下近一年, 岩數了, 你睇我註冊 2007-6-2咪確定到囉.

我同佢完全無接觸.
你反而盲盅盅回過我一次, 點解咁講呢, 我回覆一題時, 材料附帶上偽科學商品, 你成個回 ... [/quote]
有d咁樹?

我好少用ICON個喎~會唔會搞錯左呀?

我最鍾意係用「~」

陳年野真係無印象~

hahahaboy 2008-2-22 11:38

[quote]原帖由 [i]111x111=12321[/i] 於 2008-2-21 06:03 PM 發表

我同佢完全無接觸.
你反而盲盅盅回過我一次, 點解咁講呢, 我回覆一題時, 材料附帶上偽科學商品, 你成個回 ... [/quote]

佢系在真空期臨時頂上的臨事工
要求別太高

ant_hony

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

hahahaboy 2008-2-24 23:36

[quote]原帖由 [i]ant_hony[/i] 於 2008-2-22 10:53 PM 發表

臨時工?
講緊邊個?

[/quote]

如古

唔系講緊佢咩?

bluesix 2008-3-4 20:38

路過...............

snoopy1357 2008-3-4 21:46

[quote]原帖由 [i]bluesix[/i] 於 2008-3-4 08:38 PM 發表
路過............... [/quote]

得閒多些到下面路過啦...

hahahaboy 2008-3-6 10:21

近來看藤子F不二雄的舊作(書名忘了)是和一些奇幻有關的
其中一個故事是 一對男女被逼分開
女的被人用時光機送去千年之後世界
而男的就因此而離開地球,去太空作光速飛行流浪
在男子光速飛行十年(約地球千年)後,遇上某適合人類屋住的行星
在那星球上境發現當日被人送上時光機的女朋友
原來時光機是 原地 傳送, 但千年後地球因宇宙彭漲而遠去
取而代之是另一個星球,女子巧合被送到這星球上
而男子也巧合因光速飛行而在地球時間的千年後的重遇女友
+-+-+
宇宙是在彭漲的
而地球也是圍著太陽轉的
即空間位置是不斷在變化的
如有時光機,而時光機的傳送點是 原地 的話
那如有人用此時光機作傳送到過去或未來, 四周景物都必會偏移
嚴重的話 人會被夾在物件中 或被 送到外太空上....

aslan 2008-3-6 23:27

我覺得snoopy版主好似太嚴
見到有d post問既問題都幾好
有得傾 但係因為個內容只有如題叩左10分
睇見都肉赤:smile_14:

snoopy1357 2008-3-6 23:57

[quote]原帖由 [i]aslan[/i] 於 2008-3-6 11:27 PM 發表
我覺得snoopy版主好似太嚴
見到有d post問既問題都幾好
有得傾 但係因為個內容只有如題叩左10分
睇見都肉赤:smile_14: [/quote]

任何討論區都有本身的版規, 希望你明白。

目前有些問題是因為太簡單而無法用科學的角度討論的。

如果你認為有那些問題其實已很清楚, 也很值得討論, 請具體提出來, 我們會認真考慮你的意見的。

bluesix 2008-3-7 09:51

我專登路過來找史努比的 :loveliness:

joencc 2008-3-7 18:48

[quote]原帖由 [i]snoopy1357[/i] 於 2008-3-6 11:57 PM 發表

任何討論區都有本身的版規, 希望你明白。

目前有些問題是因為太簡單而無法用科學的角度討論的。

如果你認為有那些問題其實已很清楚, 也很值得討論, 請具體提出來, 我們會認真考慮你的意見的。 [/quote]
版規絕對可以執啦~
你係要刺激d人討論,禁絕非科學內容,唔係留難d人嘛~

有時某d非科內容其實都幾灰色,所以你應該釐訂一個好的規則~

helios 2008-3-8 21:00

看看這個網:
[url]http://www.roguesci.org/chemlab/energetic_materials.html[/url]

真是不明白這網這樣久都還在,沒被禁......:smile_27:

bluesix 2008-3-9 18:00

路過, 打擾了。[img]http://pic.piclib.net/sunvv/luguo/000.gif[/img]

bluesix 2008-3-10 20:09

[color=royalblue][color=black]又路過...[/color]

[/color][color=darkorange]====================[/color]
[color=#ff8c00]到下面提問題, 答問題好過啦。[/color]

[[i] 本帖最後由 snoopy1357 於 2008-3-10 10:40 PM 編輯 [/i]]

紅紅熊 2008-3-14 21:57

my dear 皮豬, 有冇太陽板既資料可提供 。3q

for 熱水爐個d 呢? :loveliness:

snoopy1357 2008-3-14 22:51

[quote]原帖由 [i]紅紅熊[/i] 於 2008-3-14 09:57 PM 發表
my dear 皮豬, 有冇太陽板既資料可提供 。3q

for 熱水爐個d 呢? :loveliness: [/quote]

太陽能熱水爐, 狗肉焗的資料如下:
[url=http://www.hk-phy.org/energy/alternate/act_water_heating_c.html]http://www.hk-phy.org/energy/alternate/act_water_heating_c.html[/url]

bluesix 2008-3-15 20:55

[img]http://photos-h.ak.facebook.com/photos-ak-sctm/v215/217/120/791149152/n791149152_322815_4856.jpg[/img]
[img]http://www.globalserve.net/%7Esandymac/pepsi21_dietpepsi.jpg[/img]

紅紅熊 2008-3-15 22:59

先謝過。史版豬

:loveliness:

哩個資料真係合用的,我諗緊哩樣野係工廠work 唔 work 的

joeymok 2008-3-17 00:22

[img]http://pic.piclib.net/sunvv/luguo/000.gif[/img]

第一鑊路過。:loveliness:

Amorette 2008-3-17 02:10

乜變咗訪客名冊,個個都路過 :smile_40:

... 路過 :smile_43:

Amorette 2008-3-17 09:35

snoopy 得閒過吓嚟功課版 or 外語版啦
參觀吓你兩位波士嘅其他版嘛 :smile_38:
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 科學人小聚學會.吹水實驗室