查看完整版本 : 科學人小聚學會.吹水實驗室

snoopy1357 2008-3-17 09:54

[quote]原帖由 [i]Amorette[/i] 於 2008-3-17 09:35 AM 發表
snoopy 得閒過吓嚟功課版 or 外語版啦
參觀吓你兩位波士嘅其他版嘛 :smile_38: [/quote]

外語版都會路過...

功課版dee嘢都唔識:smile_27:

Amorette 2008-3-17 11:11

[quote]原帖由 [i]snoopy1357[/i] 於 2008-3-17 09:54 發表

外語版都會路過...

功課版dee�炡ㄜ躞�smile_27: [/quote]
入嚟吹水 :smile_38:

bluesix 2008-3-18 17:33

你都會入來的 :smile_40:

snoopy1357 2008-3-18 18:18

[quote]原帖由 [i]bluesix[/i] 於 2008-3-18 05:33 PM 發表
你都會入來的 :smile_40: [/quote]

又唔係黑社會, 做乜唔比人入?:smile_41:

bluesix 2008-3-18 18:59

[quote]原帖由 [i]snoopy1357[/i] 於 2008-3-18 06:18 PM 發表

又唔係黑社會, 做乜唔比人入?:smile_41: [/quote]

無話唔比入, 係佢好少來呢區, 肯定係來探你呢隻史努比啦 :smile_30:

Amorette 2008-3-22 00:29

snoopy 嚟功課版一次就唔嚟 :smile_13:

snoopy1357 2008-3-22 17:49

[quote]原帖由 [i]Amorette[/i] 於 2008-3-22 12:29 AM 發表
snoopy 嚟功課版一次就唔嚟 :smile_13: [/quote]

在那裡答了兩條歷史問題喎, 其他的都唔識:smile_27:

snoopy1357 2008-3-22 23:08

[quote]原帖由 [i]yiulamsunny[/i] 於 2008-3-22 06:11 PM 發表
對吾住各位,之前回左咁多貼引起咁多人反感,咁搞出左一單大鑊野,我覺得我好似搞衰左呢個板,我反覆思量,覺得有需要在這裡道歉,如果大家對我還有什麼不滿,請插我,我不會迴避的,我相信作為一個學生吹水吹到咁實在不 ... [/quote]

你在這裡回過什麼帖? 你全部出過的帖子只有19個, 有兩個已在此, 那什麼「咁多帖」?

科學討論區歡迎任何人正正經經地參與討論, 吹水區就更加不太正經都可以。

Amorette 2008-3-23 23:56

[quote]原帖由 [i]snoopy1357[/i] 於 2008-3-22 17:49 發表

在那裡答了兩條歷史問題喎, 其他的都唔識:smile_27: [/quote]
我話嚟吹水啊 :smile_22:

snoopy1357 2008-3-24 01:25

[quote]原帖由 [i]Amorette[/i] 於 2008-3-23 11:56 PM 發表

我話嚟吹水啊 :smile_22: [/quote]

吹左一水:smile_44: , 重亂答了一條翻譯題:smile_30: , 不如你入黎解解條四色題:smile_34:

snoopy1357 2008-3-24 21:04

[quote]原帖由 [i]yiulamsunny[/i] 於 2008-3-24 10:54 AM 發表
quote:你在這裡回過什麼帖? 你全部出過的帖子只有19個, 有兩個已在此, 那什麼「咁多帖」?

你可以去此板的第18頁看看就明白了 [/quote]

如果你要自己刪帖, 用「編輯」按鈕然後用左面的選擇「刪除」便可。

joeymok 2008-3-29 21:49

[quote]原帖由 [i]bluesix[/i] 於 2008-3-18 05:33 PM 發表
你都會入來的 :smile_40: [/quote]

乜我 d 科學知識好差既咩?:smile_45:

ant_hony

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

snoopy1357 2008-3-30 01:43

[quote]原帖由 [i]ant_hony[/i] 於 2008-3-29 10:31 PM 發表

版主教落 : 用「編輯」按鈕然後用左面的選擇「刪除」便可。

刪除左等於無講/做過?
:smile_39: :smile_42: :smile_39: :smile_42: :smile_39: :smile_42: [/quote]

等如個帖不再存在, 個帖的分也會扣除。

好過留一個帖個上面寫著「因個人理由此帖內容已刪除」。

而#371回的那個人的帖, 你已找不到。:smile_42:

「。小天蠍﹏ 2008-3-30 16:33

f.6 chem d數好難計-.-"

coccoc 2008-3-30 17:23

[quote]原帖由 [i]helios[/i] 於 2008-3-8 09:00 PM 發表
看看這個網:
[url=http://www.roguesci.org/chemlab/energetic_materials.html]http://www.roguesci.org/chemlab/energetic_materials.html[/url]

真是不明白這網這樣久都還在,沒被禁......:smile_27: [/quote]

這個網是提供 synthesis 炸藥並不是教人整炸彈,
所以不禁也沒甚麼大不了。

ps:同埋你兒家見到架呢個網已經係新版,舊版嗰個仲堅tim 呀!

[[i] 本帖最後由 coccoc 於 2008-3-30 05:25 PM 編輯 [/i]]

helios 2008-3-30 23:35

[quote]原帖由 [i]coccoc[/i] 於 2008-3-30 05:23 PM 發表

這個網是提供 synthesis 炸藥並不是教人整炸彈,
所以不禁也沒甚麼大不了。

ps:同埋你兒家見到架呢個網已經係新版,舊版嗰個仲堅tim 呀! [/quote]

舊版如何堅??

coccoc 2008-4-1 00:10

[quote]原帖由 [i]helios[/i] 於 2008-3-30 11:35 PM 發表

舊版如何堅?? [/quote]

舊版的那個有多一點資料,
更多synthesis,preparation (特別係材料的preparation)
新版的很多synthesis未完整,
而且cut掉了材料的preparation嗰part,
如果你有去過以前舊版個網,
你一定會覺得正好多。

ant_hony

joeymok 2008-4-2 21:41

[quote]原帖由 [i]ant_hony[/i] 於 2008-3-29 10:31 PM 發表

刪除左等於無講/做過?
:smile_39: :smile_42: :smile_39: :smile_42: :smile_39: :smile_42: [/quote]

不一定,有人可以 storage 你的帖。(不要問我點解將 storage 當動詞用;P)

coccoc 2008-4-3 02:10

[quote]原帖由 [i]ant_hony[/i] 於 2008-4-2 03:05 AM 發表
5. 嚴禁討論可以引致犯罪行為,如「如何製造炸藥」等題目。

根據《香港法例》第二百章《刑事罪行條例》第五十四條「企圖導致爆炸意圖危害生命或財產罪」︰
   任何人非法及惡意─
      (a) 作出任何作 ... [/quote]

咁樣即係咩意思?
我地只係討論嗰個網點解唔會禁,
[color=deepskyblue]同炸藥並無直接關係[/color],
何來[color=red]討論引致犯罪行為。[/color]

hahahaboy 2008-4-3 20:26

岩岩睇明珠 台
原來科學實驗用 白老鼠 是有段故的
白老鼠系經配種出來,每一代都選健康的來配
配了千代後便成了一種每隻體質也相近的白老鼠

peter2004321 2008-4-13 18:15

有冇人想買sodium,我有一些,有冇人想要?

coccoc 2008-4-13 19:26

[quote]原帖由 [i]peter2004321[/i] 於 2008-4-13 06:15 PM 發表
有冇人想買sodium,我有一些,有冇人想要? [/quote]

就算要買sodium 都唔會搵買掛?

coccoc 2008-4-13 19:36

[quote]原帖由 [i]yiulamsunny[/i] 於 2008-4-12 01:24 AM 發表
本人很希望如果之前有quote過本人的回覆的貼,請行一行好心把那些quotaion刪除掉吧,算是我求求你們. [/quote]

你psot之前冇三思,
事後係好難補救架,
記著以後小心d post野

bluesix 2008-4-15 23:13

史努比, 想你找找資訊, Hermann Ebbinghaus遺忘曲線現今有沒有什麼新的理論性補充?

想了解最新近的記憶方法...

bluesix 2008-4-15 23:13

[quote]原帖由 [i]joeymok[/i] 於 2008-4-2 09:41 PM 發表

(不要問我點解將 storage 當動詞用;P) [/quote]

點用ga :smile_40:

你只入來吹水版, 唔係出面講野 :funk:

ant_hony

tnji9mko0 2008-4-19 11:18

[quote]原帖由 [i]yiulamsunny[/i] 於 2008-4-19 11:14 AM 發表
我希望刪掉那些留言,不是因為想抹掉自己的指紋,事實上,警方巳經知道了這件事,不過,我只是不想我的那些留言影響到其他網民。

點解你要重覆講"你就可以為所欲為, 做犯法的事?"
我認為在網絡世界中, ... [/quote]請細閱此文 : [url=http://www7.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5060695&extra=page%3D1]http://www7.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5060695&extra=page%3D1[/url]
尤其是#6

tnji9mko0 2008-4-19 11:30

[quote]原帖由 [i]yiulamsunny[/i] 於 2008-4-19 11:23 AM 發表
睇過了,
這個只是法治社會對待人的手段,
總是有人的權利被mork削的。 [/quote]人權不是為所欲為的工具。
言論自由不是萬能擋箭牌,不代表所有不合法言論都可以發表。
香港人普遍是濫用了人權,誤會了言論自由的底線。
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22
查看完整版本: 科學人小聚學會.吹水實驗室