查看完整版本 : 科學人小聚學會.吹水實驗室

yiulamsunny 2007-2-8 00:13

膠子會不會形成色荷場?這個idea是因為電子會造成電場,那麼膠子會不會形成色荷場的??

joencc 2007-2-8 10:54

[quote]原帖由 [i]yiulamsunny[/i] 於 2007-2-8 12:11 AM 發表
HIHI大家好,我個名叫sunny,是中三的,是一個極度的科學愛好者,雖然我只在讀中三.但我以經通曉科學及物理學,猶其是量子物理學quantom physics,我對科學是很有研究的,但仍有很多需要向大家學習,請大家多多指教! [/quote]

好事丫好學~

歡迎你~

(有問題響下面問啦,我地有好多量子人o家~)

Maud_SS 2007-2-16 15:02

想問一問黑洞蒸發理論入面話
粒子可邊過穿"睡"效應
逃離黑洞
但個d粒子原本係位於視界之內定外?
如個係內架話
出左黑洞唔會比佢吸番入黎咩?

joencc 2007-2-16 17:25

[quote]原帖由 [i]Maud_SS[/i] 於 2007-2-16 03:02 PM 發表
想問一問黑洞蒸發理論入面話
粒子可邊過穿"睡"效應
逃離黑洞
但個d粒子原本係位於視界之內定外?
如個係內架話
出左黑洞唔會比佢吸番入黎咩? [/quote]

一定係外,否則一入左去就正反都會吸向奇點

tnji9mko0 2007-2-16 22:48

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2007-2-16 05:25 PM 發表

一定係外,否則一入左去就正反都會吸向奇點 [/quote]
版主你有冇睇過一本書叫「趣談黑洞」? (唔係好肯定個書名:smile_27:)
入面有一個圖,一個類似沙漏既物體,中間係現在,上面係過去奇點,下面係未來奇點,沙漏兩側係視界。
本書提到了奇點可以將物體送去過去或未來,奇點附近會有粒子物質化 (虛粒子對變成正粒子同反粒子)。
你點睇呢個理論? :smile_41:

Maud_SS 2007-2-16 23:10

我覺得這理論很怪
也很難證明
很難令人相信:smile_39:

想問一問奇點上面是否黑洞
奇點下面是否白洞:smile_41:

tnji9mko0 2007-2-17 10:32

[quote]原帖由 [i]Maud_SS[/i] 於 2007-2-16 11:10 PM 發表
我覺得這理論很怪
也很難證明
很難令人相信:smile_39:

想問一問奇點上面是否黑洞
奇點下面是否白洞:smile_41: [/quote]
果本書既立場係白洞唔存在 :smile_39:
其實有好多宇宙理論都好難證明,尤其係黑洞理論,要證明近乎冇可能.....
但係我地又唔可以因為咁而排除成立既可能性 :smile_13:
果本書舉左個例 :
一個太空人又地球出發,前往黑洞 (呢度假設有一個黑洞好近地球),
入左視界之後,由於時間相對問題,太空人跌入奇點可能只係用左萬分之一秒都唔夠,
但係外面就過左幾十萬年........ 奇點將太空人分解成粒子後,送左去未來,同未來既地球人「報到」,
再番黑洞,黑洞又用同樣方法將佢送番過去,又同地球人報到。
結果係........ 我唔記得左 :smile_13:

Maud_SS 2007-2-17 12:00

好似聽過類似既野
但我個本係講到另一個宇宙既方法:smile_40:
佢係話可以將人既身體分解成粒子
送到黑洞/白洞
傳送到第二個世界後再整合粒子

但咁樣個人唔會死咩:smile_41:

tnji9mko0 2007-2-17 12:04

[quote]原帖由 [i]Maud_SS[/i] 於 2007-2-17 12:00 PM 發表
好似聽過類似既野
但我個本係講到另一個宇宙既方法:smile_40:
佢係話可以將人既身體分解成粒子
送到黑洞/白洞
傳送到第二個世界後再整合粒子

但咁樣個人唔會死咩:smile_41: [/quote]
或者只要粒子排列唔變,個人就唔會死 :smile_41:

Maud_SS 2007-2-17 12:14

咁思想靈魂個d呢?
保存係粒子入面:smile_41:

tnji9mko0 2007-2-17 12:24

[quote]原帖由 [i]Maud_SS[/i] 於 2007-2-17 12:14 PM 發表
咁思想靈魂個d呢?
保存係粒子入面:smile_41: [/quote]
靈魂? :funk:
呢度係科學版喎 :smile_42:
思想咪即係電流...... :smile_13:

Maud_SS 2007-2-17 13:57

生命只是一種持續的化學反應;
靈魂不曾存在,精神只是神經細胞的電流火花;
自我的存在只是記憶數據的處理擬態;
不過,就算灰飛湮滅,我的存在是真實發生過的事實!
我是真實,是穹蒼,是大滅。

這段野版主在那裡找的:smile_41:

BVEsun 2007-2-17 23:22

[quote]原帖由 [i]yiulamsunny[/i] 於 2007-2-8 12:11 AM 發表
HIHI大家好,我個名叫sunny,是中三的,是一個極度的科學愛好者,雖然我只在讀中三.但我以經通曉科學及物理學,猶其是量子物理學quantom physics,我對科學是很有研究的,但仍有很多需要向大家學習,請大家多多指教! [/quote]

別說笑了…

中三居然可以"自稱"通曉量子物理學 =_=
你識唔識乜係微積分

joencc 2007-2-17 23:56

[quote]原帖由 [i]tnji9mko0[/i] 於 2007-2-17 10:32 AM 發表

果本書既立場係白洞唔存在 :smile_39:
其實有好多宇宙理論都好難證明,尤其係黑洞理論,要證明近乎冇可能.....
但係我地又唔可以因為咁而排除成立既可能性 :smile_13:
果本書舉左個例 :
一個太空人又地球 ... [/quote]

無睇過
不過我都認為白洞唔存在,因為白洞的熵是減少的。
就算有可以拋出物質的異常空間,究竟是什麼引起這個拋出的反應?
黑洞是因為重力而吸入,白洞的世界是否有負重力的東西存在?

如果真的有白洞,我只可以猜想為是時間箭頭反轉的黑洞~

joencc 2007-2-17 23:58

[quote]原帖由 [i]Maud_SS[/i] 於 2007-2-17 01:57 PM 發表
生命只是一種持續的化學反應;
靈魂不曾存在,精神只是神經細胞的電流火花;
自我的存在只是記憶數據的處理擬態;
不過,就算灰飛湮滅,我的存在是真實發生過的事實!
我是真實,是穹蒼,是大滅。

這段野 ... [/quote]

哩段野係我為左哲學討論時寫的
其中包括了徹底唯物觀點及存在主義的主張
無謂成段引用啦~

Maud_SS 2007-2-18 16:54

[quote]原帖由 [i]BVEsun[/i] 於 2007-2-17 11:22 PM 發表

別說笑了…

中三居然可以"自稱"通曉量子物理學 =_=
你識唔識乜係微積分 [/quote]
我覺得個段野好得意:loveliness:

你理人做咩呀:smile_13:
人地又冇講通曉既程度姐係點
可能人地真係識呢

tnji9mko0 2007-2-18 16:54

[quote]原帖由 [i]Maud_SS[/i] 於 2007-2-18 04:54 PM 發表

我覺得個段野好得意:loveliness:

你理人做咩呀:smile_13:
人地又冇講通曉既程度姐係點
可能人地真係識呢 [/quote]
通曉d字點讀 [img]http://www1.discuss.com.hk/images/smilies/smile_03.gif[/img]

星海揚帆 2007-2-18 18:35

[size=5][color=Red]祝各位新年快樂,心想事成![/color][/size]

星海揚帆 2007-2-18 18:37

[quote]原帖由 [i]tnji9mko0[/i] 於 2007/2/17 10:32 發表
再番黑洞,黑洞又用同樣方法將佢送番過去,又同地球人報到。[/quote]

係番唔到…

tnji9mko0 2007-2-18 19:00

[quote]原帖由 [i]星海揚帆[/i] 於 2007-2-18 06:37 PM 發表

係番唔到… [/quote]
我已經唔係太記得佢個例子啦 :smile_27:

sonicsoniccat 2007-2-18 22:07

其實唯物主義係唔係即係存在主義?

星海揚帆 2007-2-19 12:10

[quote]原帖由 [i]sonicsoniccat[/i] 於 2007/2/18 22:07 發表
其實唯物主義係唔係即係存在主義? [/quote]

唔係…

:lol

sonicsoniccat 2007-2-19 20:24

咁有咩分別?:smile_41:
or相同?

Maud_SS 2007-2-19 22:20

呢度唔係科學版咩:smile_41:
唔同我入錯版:smile_27:

tnji9mko0 2007-2-19 22:52

[quote]原帖由 [i]Maud_SS[/i] 於 2007-2-19 10:20 PM 發表
呢度唔係科學版咩:smile_41:
唔同我入錯版:smile_27: [/quote]
「吹水」實驗室 :smile_44:

sonicsoniccat 2007-2-20 12:33

吹咩都得......好似係.

星海揚帆 2007-2-20 14:45

[quote]原帖由 [i]sonicsoniccat[/i] 於 2007/2/19 20:24 發表
咁有咩分別?:smile_41:
or相同? [/quote]

唯物主義係形而上學裏面一個流派,相信呢個世界係物質構成,之外咩都無,係同唯心主義打對台

存在主義係另一個範疇既思想

星海揚帆 2007-2-20 14:46

版主,可唔可以同上面商量,改版做「科學與數學討論」?

joencc 2007-2-20 20:54

[quote]原帖由 [i]星海揚帆[/i] 於 2007-2-20 02:46 PM 發表
版主,可唔可以同上面商量,改版做「科學與數學討論」? [/quote]

唔可以
上頭麻煩過鬼,話要改的話會又哩又路
一個唔覺意搞幾個月就敝喇~

其實如果多d數學帖,我反而會申請開一個數學子專區,放入去慢慢玩。
家下太少喇~

tnji9mko0 2007-2-20 20:58

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2007-2-20 08:54 PM 發表

唔可以
上頭麻煩過鬼,話要改的話會又哩又路
一個唔覺意搞幾個月就敝喇~

其實如果多d數學帖,我反而會申請開一個數學子專區,放入去慢慢玩。
家下太少喇~ [/quote]
不如開o係功課版 :L
勁多數學討論 :L
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 科學人小聚學會.吹水實驗室