查看完整版本 : 科學人小聚學會.吹水實驗室

joencc 2007-2-20 21:54

[quote]原帖由 [i]tnji9mko0[/i] 於 2007-2-20 08:58 PM 發表

不如開o係功課版 :L
勁多數學討論 :L [/quote]

功課上的數學討論,同科學上的數學討論層次好唔同~
如果擺明問功課,一係非常淺,一係一有答案就無人回~

tnji9mko0 2007-2-20 22:05

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2007-2-20 09:54 PM 發表

功課上的數學討論,同科學上的數學討論層次好唔同~
如果擺明問功課,一係非常淺,一係一有答案就無人回~ [/quote]
版主你快d去功課版玩Maths + Physics 問答遊戲 [img]http://www7.discuss.com.hk/images/smilies/smile_04.gif[/img]

700Galant 2007-2-22 01:32

有冇科學題同農曆年有關,今次望晒過廳都想唔到一樣。

星海揚帆 2007-2-22 12:18

火藥爆炸呢樣野就好基本,但係依家D煙花可以控制到爆D複雜不規則既圖案,個技術真係好得

joencc 2007-2-23 15:06

[quote]原帖由 [i]700Galant[/i] 於 2007-2-22 01:32 AM 發表
有冇科學題同農曆年有關,今次望晒過廳都想唔到一樣。 [/quote]

燒炮仗煙花算唔算?賀年食物的營養好唔好?

過年你比我放下假先啦~

aslan 2007-3-3 23:36

大家好 我初黎報到 中5等CE
多多指教:smile_42:

Maud_SS 2007-3-4 10:57

中5就快d去溫書啦:loveliness:

aslan 2007-3-4 18:18

上左科版隱 冇咩心機溫
睇黎我物理囉更u喇/.\

星海揚帆 2007-3-14 10:32

物理係靠理解既,你一明白就得,死記就唔得

yhngroy26 2007-3-16 22:04

HIHI
我入不入得來吹水架﹗
哈哈﹗我喜歡吹水呀﹗
我不是真正的科學家,只是喜歡物理和數學的Potato—哈哈﹗

joencc 2007-3-17 19:02

[quote]原帖由 [i]yhngroy26[/i] 於 2007-3-16 10:04 PM 發表
HIHI
我入不入得來吹水架﹗
哈哈﹗我喜歡吹水呀﹗
我不是真正的科學家,只是喜歡物理和數學的Potato—哈哈﹗ [/quote]

如果有真科學家入黎,我相信哩度只剩底一班O咀:smile_27: :smile_27: :smile_13: :smile_41: :smile_42:

yhngroy26 2007-3-17 20:06

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2007-3-17 07:02 PM 發表

如果有真科學家入黎,我相信哩度只剩底一班O咀:smile_27: :smile_27: :smile_13: :smile_41: :smile_42: [/quote]

哈哈…係呀…我都係業餘…哈哈﹗:smile_13:

joencc 2007-3-19 15:07

[quote]原帖由 [i]yhngroy26[/i] 於 2007-3-17 08:06 PM 發表

哈哈…係呀…我都係業餘…哈哈﹗:smile_13: [/quote]

不過我真係懷疑哩度有一兩個科學界人仕~

sonicsoniccat 2007-3-19 20:23

我覺得星海兄有d似係

yhngroy26 2007-3-19 22:53

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2007-3-19 03:07 PM 發表

不過我真係懷疑哩度有一兩個科學界人仕~ [/quote]

javaer呢…你覺得佢係?

ho60902006 2007-3-22 18:08

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 3/10/2006 21:59 發表

有!!

粒子加速器:風扇,仲係大排檔兩呎半果種,D空氣粒子加速到法法聲~

超勁的離心機:榨汁機同打蛋器,勁到有保養添

(突然覺得我係徐錦江扮果個科學家~)

乜野係「HF」?

「有myt ... [/quote]
好笑:smile_30:

星海揚帆 2007-3-29 01:54

[quote]原帖由 [i]sonicsoniccat[/i] 於 2007/3/19 20:23 發表
我覺得星海兄有d似係 [/quote]

太過獎
都係業餘 :)

星海揚帆 2007-3-29 01:59

版主你話部腦又燒左
我強力推薦你換過隻牛。平平地就牛魔王,捨得出錢就Enermax或者Antec。一般用就450火實夠,但係如果你有兩張顯示卡行SLI,就起碼行600火。一般功黃金嗲甚至廠機都係用渣牛,但係牛好重要,唔應該慳

joencc 2007-3-29 09:57

[quote]原帖由 [i]星海揚帆[/i] 於 2007-3-29 01:59 AM 發表
版主你話部腦又燒左
我強力推薦你換過隻牛。平平地就牛魔王,捨得出錢就Enermax或者Antec。一般用就450火實夠,但係如果你有兩張顯示卡行SLI,就起碼行600火。一般功黃金嗲甚至廠機都係用渣牛,但係牛好重要, ... [/quote]

我已經係GTR牛,不過我懷疑係死CPU冷卻
一開機d風扇聲少咁左d~

星海揚帆 2007-3-29 17:20

GTR牛?唔知好唔好
cooler無咩機會死
同埋新U都會自動熄機

joencc 2007-3-29 18:32

[quote]原帖由 [i]星海揚帆[/i] 於 2007-3-29 05:20 PM 發表
GTR牛?唔知好唔好
cooler無咩機會死
同埋新U都會自動熄機 [/quote]

隻牛有兩把風扇
個cpu用左一年多d~之前因為菠蘿冰鬆左就話~

做乜哩輪少上黎呀?

星海揚帆 2007-4-1 02:50

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2007/3/29 18:32 發表
做乜哩輪少上黎呀? [/quote]

唔係呀
差唔多日日上 :)

版主有無興趣整個「經典神創論貼文」題,將神創論網上個D個D經典文章貼上,咁唔使神創論既支持者次次都係轉貼個三幅被,我地又次反駁個D野。咁樣會有D神意,反對既理據亦可以高質素D。你以前開個「對反主流科普貼文的一點想法」題可以改一改黎咁用,規則係只可以轉貼呢D文章,唔可以討論,而貼左出黎既文章唔可以再轉貼,唔係就假使罰則。

AayJay 2007-4-1 12:19

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2007-3-29 09:57 AM 發表
我已經係GTR牛,不過我懷疑係死CPU冷卻
一開機d風扇聲少咁左d~ [/quote]
GTR?  :smile_27:

少心部腦燒煙花...

你去硬件區問下你就會知咩事....

joencc 2007-4-2 12:15

[quote]原帖由 [i]AayJay[/i] 於 2007-4-1 12:19 PM 發表

GTR?  :smile_27:

少心部腦燒煙花...

你去硬件區問下你就會知咩事.... [/quote]

響 Matrix 搵左亞 Neo 出黎幫我整
原來唔關風扇事

如果唔係死板就係死 chip
拆左喇~~

joencc 2007-4-2 12:19

[quote]原帖由 [i]星海揚帆[/i] 於 2007-4-1 02:50 AM 發表

唔係呀
差唔多日日上 :)

版主有無興趣整個「經典神創論貼文」題,將神創論網上個D個D經典文章貼上,咁唔使神創論既支持者次次都係轉貼個三幅被,我地又次反駁個D野。咁樣會有D神意,反對既理據亦可以高 ... [/quote]

無用架,果d人會故意 ignore 對佢地不利的內容,依然三幅被,跟住唔覆又覆咁~
我開左一個無間帖,比佢地睇下,又支撐神創點先叫 pro.

hahahaboy 2007-4-14 00:33

入來揮下手先
:smile_15:

有時候想整返d手作仔來玩
個用水做過濾器的吸塵機,其實就系在吸塵機前加個水缸個種...
仲有 紫外燈+電蚊器
可惜都系得個想字,無乜實行到
之前仲想計劃過手動發電的電筒,點知構思緊的時候,鴨記十來蚊就有一支...整來都多餘...

LED電筒都整過,不過整完無耐鴨記就有得賣...

[[i] 本帖最後由 hahahaboy 於 2007-4-14 12:35 AM 編輯 [/i]]

暗戀人o既人

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

joencc 2007-4-26 12:16

[quote]原帖由 [i]暗戀人o既人[/i] 於 2007-4-26 07:34 AM 發表
呢度好多人都係會考? :smile_27: :smile_27: [/quote]

唔係
而係成個討論區都好多學生~

暗戀人o既人

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

joencc 2007-4-27 09:56

[quote]原帖由 [i]暗戀人o既人[/i] 於 2007-4-27 01:42 AM 發表

哦~~~原來係咁 :loveliness:

咁各位請多多指教啦 [/quote]

歡迎~

記得睇下版規先,因為哩度好嚴下,獎分又重手,扣分又重手
人生大起大落非常刺激下~
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15
查看完整版本: 科學人小聚學會.吹水實驗室