查看完整版本 : 科學人小聚學會.吹水實驗室

暗戀人o既人

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

星海揚帆 2007-5-2 18:34

版主,請問能否把我「偽科學」與「甚麼是科學」兩帖合併(把前者併入後者),並易名為「科學與偽科學」?

joencc 2007-5-3 10:41

[quote]原帖由 [i]星海揚帆[/i] 於 2007-5-2 06:34 PM 發表
版主,請問能否把我「偽科學」與「甚麼是科學」兩帖合併(把前者併入後者),並易名為「科學與偽科學」? [/quote]

我試過合併,但係會唔見左一篇文

不如你自己剪貼啦,我開返兩篇個鎖先~

harry19920723 2007-5-5 19:27

大家好!!小弟今年f.3.......細細個就對science好有興趣,特別係bio同phy......我小六開始睇有關相對論ge書(好似有少少未學行自學走),e+我比較花多d時間係進化論度.......
小弟自知相對於各位前輩,我只係一個o靚仔,希望大家指教指教,並原諒我ge無知...........

Garnett2005 2007-5-7 21:26

[quote]原帖由 [i]harry19920723[/i] 於 2007-5-5 07:27 PM 發表
大家好!!小弟今年f.3.......細細個就對science好有興趣,特別係bio同phy......我小六開始睇有關相對論ge書(好似有少少未學行自學走),e+我比較花多d時間係進化論度.......
小弟自知相對於各位前輩,我只係一個o靚 ... [/quote]
我同你既背景80%similar
only 2 differences:
1.我鐘意phy chem bio同maths
2.除非俾人迫...我係唔睇書的(我只睇過時間簡史一本咁大把:smile_27: )

Garnett2005 2007-5-7 22:08

[quote]原帖由 [i]siusks[/i] 於 2006-11-8 10:21 PM 發表

能量可以變成物質,物質可以變成能量 [/quote]
n年前既post...但我想講講
E=mc^2
並唔係能量可以變成物質,而物質可以變成能量!
Einstein只強調所有能量都具有質量

星海揚帆 2007-5-9 23:47

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2007/5/3 10:41 發表
我試過合併,但係會唔見左一篇文

不如你自己剪貼啦,我開返兩篇個鎖先~ [/quote]

版主,基本上搞好,但係有hahahaboy君個問題同我個回覆係原先個【偽科學】題到…

joencc 2007-5-10 00:18

[quote]原帖由 [i]星海揚帆[/i] 於 2007-5-9 11:47 PM 發表

版主,基本上搞好,但係有hahahaboy君個問題同我個回覆係原先個【偽科學】題到… [/quote]

有其他人問問題都ok丫~不過要引用為起點,順手講下其他內容,咁就唔似被人帶住走~

你有無興趣做副版主呀,有的話幫你搞呀~

joencc 2007-5-18 23:05

[size=4][color=Blue]版主退任宣言:

由於本人的版主身份與友版產生關係上的問題,因此經上頭審議後,卸下版主一職~

以後一切版務,將由分區版主 taiben 兄,及本版專題樓主 星海揚帆 兄繼續處理~

本人退下火線,仍然會以版友身份出現,與大家繼續磨刀較技~

joencc 謹啟[/color][/size]

星海揚帆 2007-5-18 23:46

joe兄

多謝你多個月來為我們服務,多多保重

joencc 2007-5-19 00:52

突然醒起:神創科學解的比賽還未比分。

請星海兄升左上版主之後再改下d玩法~我會配合下而貼下自己野~

CM77 2007-5-20 16:21

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2007-5-18 11:05 PM 發表
版主退任宣言:

由於本人的版主身份與友版產生關係上的問題,因此經上頭審議後,卸下版主一職~

以後一切版務,將由分區版主 taiben 兄,及本版專題樓主 星海揚帆 兄繼續處理~

本人退下火線,仍然會以 ... [/quote]

咁可惜…

joencc 2007-5-25 11:26

我近來可以改名做南宮夫人,因為我個個箱爆晒~

首先多謝各界友好關心~要問我點解辭職的話,近況的話,可以上黎吹水實驗室啦~
我唔係版主,信箱無幾多位置咋~

我可以講係,我並唔係辭職的~
我響動漫版因為一個扣分問題質疑人地版主的判斷,公開地要求解釋~後來先知道,原來版主守則係唔容許咁做~

所謂國有國法,我犯錯,自然要受罰。不過到左今日,我依然認為我應該得到一個解釋~
可能科學人始終一板一眼,凡事都要講合理。已經有人希望我忍讓一下道歉了事,不過我搵唔到一個理由咁做~

處罰來得突然,沒有任何安排科版後事的餘地~唯有靠你地喇~
一有問題就按【舉報】,區版會處理~

(我咁講出黎,唔知會唔會比人滅口呢~)

近日唔知係咪中左毒,病到9彩,響條街一野嘔落人地架車度~肚痛左一個星期,頭痛左十幾日~
我唔係俄羅斯特工丫~點解會咁?

[[i] 本帖最後由 joencc 於 2007-5-25 12:00 PM 編輯 [/i]]

pete_wyleung 2007-5-30 12:17

[color=Purple]joe兄保重身體!

pete_wyleung 2007-5-30 12:25

[color=Purple]版主一職跟本就係義工, 就算唔做也樂得清閒.
不過如此退任, 就實在可惜........

IPO-Ohohoh~ 2007-5-31 00:56

Joe 兄,趁機好好休養一下吧!

joencc 2007-5-31 11:50

[quote]原帖由 [i]IPO-Ohohoh~[/i] 於 2007-5-31 12:56 AM 發表
Joe 兄,趁機好好休養一下吧! [/quote]

簡直係職員交叉感染~
果頭好少少又有人響你身邊索鼻~

除非我辭工,否則手尾長~

SnakeDolphin 2007-6-2 18:35

量子物理學咩黎ga?

joencc 2007-6-4 09:24

[quote]原帖由 [i]SnakeDolphin[/i] 於 2007-6-2 06:35 PM 發表
量子物理學咩黎ga? [/quote]

講量子的物理特性的學課囉~老細~~

上網自己搵下資料啦~

如古 2007-6-15 19:54

點解呢度咁靜局??:loveliness:

尼古拉斯基治

ant_hony

ant_hony(VIP)

如古 2007-6-20 14:54

[quote]原帖由 [i]尼古拉斯基治[/i] 於 2007-6-17 09:52 PM 發表

唔知我今次科學考試考5考到全班第一呢? [/quote]全班第一有冇獎?

尼古拉斯基治

joencc 2007-6-21 16:34

[quote]原帖由 [i]尼古拉斯基治[/i] 於 2007-6-21 03:24 PM 發表

緊係有,對上一次得80分:smile_13: [/quote]

獎左乜野?

尼古拉斯基治

joencc 2007-6-23 02:24

亞如版主,果幾篇野唔駛置頂啦,精華佢等佢可以留低比人搜尋咪夠囉~

CM77 2007-6-24 14:37

終於有番版主,如古兄,努力!

如古 2007-6-26 11:26

大家覺得科版可以有乜新意可攪?:smile_41:
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 科學人小聚學會.吹水實驗室