查看完整版本 : 科學人小聚學會.吹水實驗室

joencc 2007-6-26 13:19

[quote]原帖由 [i]如古[/i] 於 2007-6-26 11:26 AM 發表
大家覺得科版可以有乜新意可攪?:smile_41: [/quote]

重手殺水怪先啦~

如古 2007-6-26 14:58

那個神創論遊戲之前評左分未?評左o既可以講比我聽等我加番:loveliness:

joencc 2007-6-26 17:48

[quote]原帖由 [i]如古[/i] 於 2007-6-26 02:58 PM 發表
那個神創論遊戲之前評左分未?評左o既可以講比我聽等我加番:loveliness: [/quote]

未呀, 你可以憑你的標準加~~

波霸 2007-6-27 00:43

我最愛的形而上宇宙學     
最近冇咩野做      覺得空虛     又有好多時間   科學講"時間"都有排講
睇黎要多黎這裡學野了:loveliness:

[[i] 本帖最後由 波霸 於 2007-6-27 01:28 AM 編輯 [/i]]

joencc 2007-6-27 09:48

[quote]原帖由 [i]波霸[/i] 於 2007-6-27 12:43 AM 發表
我最愛的形而上宇宙學     
最近冇咩野做      覺得空虛     又有好多時間   科學講"時間"都有排講
睇黎要多黎這裡學野了:loveliness: [/quote]

講左喇時間,自己搜尋下啦~

hahahaboy 2007-6-28 00:38

近來在科版都系同人玩捉蟲
多得d發問的人,問得唔夠清楚
等我有機會插水 :P

如古 2007-7-3 23:12

[quote]原帖由 [i]hahahaboy[/i] 於 2007-6-28 12:38 AM 發表
近來在科版都系同人玩捉蟲
多得d發問的人,問得唔夠清楚
等我有機會插水 :P [/quote]

咁不如你發多d貼搞下新意啦:loveliness:

ant_hony

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

如古 2007-7-4 13:50

[quote]原帖由 [i]ant_hony[/i] 於 2007-7-4 12:03 AM 發表

十萬個為甚麼, 好似唔係好旺喎:smile_13: [/quote]

[img]http://i193.photobucket.com/albums/z314/hkgoldencap20072/79.jpg[/img]

helios 2007-7-4 23:40

[quote]原帖由 [i]siusks[/i] 於 2006-10-9 02:34 AM 發表

唔係呀....HF有乜好玩呀......你想用來做電路板呀?定係做nano呀? [/quote]

加SbF5  就是Fluoroantimonic acid,是一種superacid!!

HF還可以溶掉玻璃!!

[quote]原帖由 victorpang 於 2006-10-27 08:58 PM 發表
我想睇下group I 金屬放係水既實驗,唔要Na,K 呢d,我想睇下其他,因為學校lab 又冇,video 又冇.. [/quote]

Li 算了,Rb 和Cs 放於水會爆炸!!
[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2007-3-17 07:02 PM 發表

如果有真科學家入黎,我相信哩度只剩底一班O咀:smile_27: :smile_27: :smile_13: :smile_41: :smile_42: [/quote]

真的話在下可向他們討教!!

[[i] 本帖最後由 helios 於 2007-7-5 12:25 AM 編輯 [/i]]

如古 2007-7-5 13:23

[quote]原帖由 [i]helios[/i] 於 2007-7-4 11:40 PM 發表
QUOTE:
原帖由 [i]joencc[/i] 於 2007-3-17 07:02 PM 發表

如果有真科學家入黎,我相信哩度只剩底一班O咀:smile_27: :smile_27: :smile_13: :smile_41: :smile_42:

真的話在下可向他們討教!!
[/quote]

如何才算是科學家呢?
PhD?

其實這版很多版友對各門科學的認識都頗深入,就算不是科學家都可以學到唔少野:loveliness:

joencc 2007-7-5 16:22

[quote]原帖由 [i]如古[/i] 於 2007-7-5 01:23 PM 發表

如何才算是科學家呢?
PhD?

其實這版很多版友對各門科學的認識都頗深入,就算不是科學家都可以學到唔少野:loveliness: [/quote]

則卷千平~~

ant_hony

joencc 2007-7-11 15:44

[quote]原帖由 [i]ant_hony[/i] 於 2007-7-5 10:03 PM 發表

極其量只係發明家 :smile_38: [/quote]

科學怪人老豆~

hahahaboy 2007-7-11 22:29

ant_hony 點解好以常常有人同你指點切初甘ge
氣紛怪怪的

如古 2007-7-12 12:05

[quote]原帖由 [i]hahahaboy[/i] 於 2007-7-11 10:29 PM 發表
ant_hony 點解好以常常有人同你指點切初甘ge
氣紛怪怪的 [/quote]
邊度邊度?:smile_14:

hahahaboy 2007-7-12 15:37

[quote]原帖由 [i]如古[/i] 於 2007-7-12 12:05 PM 發表

邊度邊度?:smile_14: [/quote]

http://www5.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=4704286&extra=page%3D1&page=3

特訓~ 捉得幾緊,
天才是迫出來的[img]http://www5.discuss.com.hk/images/smilies/smile_04.gif[/img]

另外
發現一個好精彩的討論帖

http://www5.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=4454520&page=29&extra=page%3D1

[[i] 本帖最後由 hahahaboy 於 2007-7-12 03:42 PM 編輯 [/i]]

如古 2007-7-12 17:43

果個貼講左廿幾版:loveliness:

ant_hony

如古 2007-7-13 16:03

睇左個版一排,發覺除左一些零零碎碎的提問,科版的主要討論主題得以下三個
1)相對論
2)量子力學
3)進化論
諗緊搜集一d生活性同應用性大d 既話題,咁樣就算唔係太識科學o既人都可能會有興趣:loveliness:

ant_hony

尼古拉斯基治

如古 2007-7-13 17:40

[quote]原帖由 [i]ant_hony[/i] 於 2007-7-13 04:45 PM 發表

之前, 機會率都好多人討論 :smile_38: [/quote]

因為同六合彩有關:loveliness:

如古 2007-7-13 17:41

[quote]原帖由 [i]尼古拉斯基治[/i] 於 2007-7-13 05:35 PM 發表
係咪分做物理、生物&化學:smile_41:

大約學咩:smile_41:  

我想係暑假溫定先:smile_38: [/quote]

中三...距離我已經有一段日子....幫你唔到:smile_42:

尼古拉斯基治

joencc 2007-7-13 20:00

[quote]原帖由 [i]如古[/i] 於 2007-7-13 04:03 PM 發表
睇左個版一排,發覺除左一些零零碎碎的提問,科版的主要討論主題得以下三個
1)相對論
2)量子力學
3)進化論
諗緊搜集一d生活性同應用性大d 既話題,咁樣就算唔係太識科學o既人都可能會有興趣:loveliness: [/quote]

之前有人問流體力學、幾何計算、物理、經典力學~你睇呢排當然得果3種啦~

事實上演化論無乜人討論,只係果一兩個基基以洗版濫問形式叫囂,令人群起而攻而已~

如果討論生活性同應用性大d 既話題,你同日常生活版的「環保及全球氣候變化」、「健康資訊」、「求助與發問 生活百科及冷知識」;興趣交流的「天文地理討論」等等有乜分別?

搶人d客怕唔怕架?

版主你去搵d科學問題開下遊戲,例如問下再生能源呀、空氣污染呀、幹細胞呀……果d丫嘛~

ant_hony

尼古拉斯基治

如古 2007-7-13 21:04

吹水貼算唔算搶吹水閒聊版客仔??:loveliness:

其實這兩個月我比較忙,原先打算9月先上任.不過見科版無人理, 加上壇方希望我可以盡快上任, 所以6月尾就過左黎:loveliness:
所以而家唔係太多時間搵料同諗計, 請見諒

joencc 2007-7-14 19:31

[quote]原帖由 [i]如古[/i] 於 2007-7-13 09:04 PM 發表
吹水貼算唔算搶吹水閒聊版客仔??:loveliness:

其實這兩個月我比較忙,原先打算9月先上任.不過見科版無人理, 加上壇方希望我可以盡快上任, 所以6月尾就過左黎:loveliness:
所以而家唔係太多時間搵料同諗計, ... [/quote]

你又o岩喎咁講~
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17
查看完整版本: 科學人小聚學會.吹水實驗室