查看完整版本 : 科學人小聚學會.吹水實驗室

samuel1318 2007-7-14 19:54

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2007-7-14 07:31 PM 發表

你又o岩喎咁講~ [/quote]

哦..前版主同版主明刀明槍明謀搶客仔;P

如古 2007-7-15 01:36

[quote]原帖由 [i]samuel1318[/i] 於 2007-7-14 07:54 PM 發表

哦..前版主同版主明刀明槍明謀搶客仔;P [/quote]
無偈啦,搵食艱難[img]http://www17.discuss.com.hk/images/smilies/lol.gif[/img]

harry19920723 2007-7-15 18:11

[quote]原帖由 [i]如古[/i] 於 2007-7-13 04:03 PM 發表
睇左個版一排,發覺除左一些零零碎碎的提問,科版的主要討論主題得以下三個
1)相對論
2)量子力學
3)進化論
諗緊搜集一d生活性同應用性大d 既話題,咁樣就算唔係太識科學o既人都可能會有興趣:loveliness: [/quote]
其實進化論都只係間唔中講下
同埋我發覺到科版ge內容好少會涉及生物,最常見ge就係物理(especially relativity)

如古 2007-7-15 18:53

[quote]原帖由 [i]harry19920723[/i] 於 2007-7-15 06:11 PM 發表

同埋我發覺到科版ge內容好少會涉及生物,最常見ge就係物理(especially relativity) [/quote]

可能生物學表面上沒有一些物理問題那樣有趣吧!我自己較熟悉生物,物理數學等就真係普普通通,所以好多時都答唔到嘴:smile_27:

samuel1318 2007-7-15 22:31

[quote]原帖由 [i]如古[/i] 於 2007-7-15 06:53 PM 發表

可能生物學表面上沒有一些物理問題那樣有趣吧!我自己較熟悉生物,物理數學等就真係普普通通,所以好多時都答唔到嘴:smile_27: [/quote]

呵呵..有前版主科學通幫睇場;P ..無有怕:smile_30:

joencc 2007-7-16 10:58

[quote]原帖由 [i]samuel1318[/i] 於 2007-7-15 10:31 PM 發表

呵呵..有前版主科學通幫睇場;P ..無有怕:smile_30: [/quote]

老細唔響度上下黎仲可以~跟住兩個月大把 event 要出,可能只可以睇下咋~

果d水帖真係無乜興趣回,糾纏不清果d都莫搞喇~

helios 2007-7-24 16:53

[quote]原帖由 [i]尼古拉斯基治[/i] 於 2007-7-13 05:35 PM 發表
係咪分做物理、生物&化學:smile_41:

大約學咩:smile_41:  

我想係暑假溫定先:smile_38: [/quote]

物理要學熱,反射和折射!!

化學要記periodic table的首二十個元素!!!!

還有原子,periodic table的鹼金屬(alkali metals),鹼土金屬(alkaline-earth metals),鹵素(halogens)和貴氣體(noble gases),離子的名稱+方程式+顏色,巨型離子結構,最後就是金屬!!!!

生物要學生命中的化學物質+細胞及其活動+生物的分類+生態!!!!!

Sabah 2007-7-26 13:48

[quote]原帖由 [i]helios[/i] 於 2007-7-24 04:53 PM 發表

還有原子,periodic table的鹼金屬(alkali metals),鹼土金屬(alkaline-earth metals),鹵素(halogens)和貴氣體(noble gase ... [/quote]

而家中三要學咁多架???:funk:

joencc 2007-7-30 10:58

[quote]原帖由 [i]Sabah[/i] 於 2007-7-26 01:48 PM 發表

而家中三要學咁多架???:funk: [/quote]

十幾年前唔止添~

AayJay 2007-8-1 21:07

[quote]原帖由 [i]helios[/i] 於 2007-7-24 04:53 PM 發表

還有原子,periodic table的鹼金屬(alkali metals),鹼土金屬(alkaline-earth metals),鹵素(halogens)和貴氣體(noble gase ... [/quote]
我學校教都教唔到咁多  :smile_30:

ant_hony

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

helios 2007-8-6 01:15

[quote]原帖由 [i]ant_hony[/i] 於 2007-8-4 03:25 PM 發表

phy cham bio , 我當年最差就係化學...
根本讀不得其法, 一d 都唔明... [/quote]

在下相反,

化學比較好......

但其他就......

mwc505 2007-8-6 10:10

joencc, 唔好意思, 你記唔記得我呀 ? 我系兩個月前同你算過命個位呢, 你話你過去曾經有過一次好大既意外, 系唔系2001年呀 ? (11月9日 ?)

總之, 2001年必定系你的凶年. 一定有野, 100%

仲有, 你8月10日一定會有 d 野唔順, 總之, lee 日系你不吉之日 (必定準確)

(請在這裡回覆)

[[i] 本帖最後由 mwc505 於 2007-8-6 11:00 AM 編輯 [/i]]

joencc 2007-8-6 12:00

[quote]原帖由 [i]mwc505[/i] 於 2007-8-6 10:10 AM 發表
joencc, 唔好意思, 你記唔記得我呀 ? 我系兩個月前同你算過命個位呢, 你話你過去曾經有過一次好大既意外, 系唔系2001年呀 ? (11月9日 ?)

總之, 2001年必定系你的凶年. 一定有野, 100%

仲有, 你8月10日一 ... [/quote]

2001 -- 無大事起落~當年公司地震,我依然震唔走~

8月10日係指01年定哩個星期五?

你比人鎖左果帖講左 1996,我賣大飽比d提示你啦:96年4月24日
你睇下係乜野時間,乜野事,方位響邊?

尼古拉斯基治

helios 2007-8-7 00:58

[quote]原帖由 [i]尼古拉斯基治[/i] 於 2007-8-6 01:13 PM 發表
化學老師會否教整炸x:smile_41: [/quote]

不會。

星海揚帆 2007-8-8 19:58

[quote]原帖由 [i]harry19920723[/i] 於 2007/7/15 18:11 發表
同埋我發覺到科版ge內容好少會涉及生物,最常見ge就係物理(especially relativity) [/quote]

演化論基本野好易講

1. 突變
2. 環境壓力

所以唔使講
特定機制就好難搞

星海揚帆 2007-8-8 20:00

版主
你認為短篇科幻小說比賽可唔可行

joencc 2007-8-20 18:24

好悶呀科版最近~
點解仲未加分架?

pcsyip 2007-8-22 01:55

同感, 最近冇乜得意既野討論

chauchakching 2007-8-26 23:11

將質子分開一半後會點?:smile_41:
可唔可以分開成幾十萬分?:smile_41:

hahahaboy 2007-8-29 01:32

我系咪錯過左自編自導的遊戲呢?
睇返條友一人分身三角,真系有趣

hahahaboy 2007-9-1 12:03

[url]http://www5.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5134312[/url]

睇完尼個帖,我諗我都系唔理個位天才好了

AayJay 2007-9-1 12:52

18頁o個位人兄呃post都未免過份左D下話

helios 2007-9-1 15:22

[quote]原帖由 [i]yiulamsunny[/i] 於 2007-8-28 06:05 PM 發表
大家好!我是sunny!大家有沒有自己整glycerin nitrate? 我自己整左小小!不如搵一個地方我地同時引爆d glycerin nitrate呀!!好想睇下爆炸效果呀!! [/quote]

閣下實在膽大包天,

造炸藥????

ps:你在哪兒弄得H2SO4和HNO3????

helios 2007-9-2 18:39

[quote]原帖由 <i>yiulamsunny</i> 於 2007-9-2 03:25 PM 發表<br />
藥房買到GLYCEROL<br />
荔枝角道的永興醫藥化學公司買到H2SO4和HNO3(香港九龍荔枝角道一四四號至一四六號地下 <br />
)<br />
球興儀器廠買到實驗用品<br />
<br />
p.s.:<br />
深水埗有幾間化工原料店 [/quote]<br />

買H2SO4和HNO3不需提供個人資料麼??(東x化工要......)

da.wilson 2007-9-14 15:33

[quote]原帖由 [i]hahahaboy[/i] 於 2007-9-1 12:03 PM 發表
[url=http://www5.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5134312]http://www5.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5134312[/url]

睇完尼個帖,我諗我都系唔理個位天才好了 [/quote]
原來佢真係有病...唔怪得佢講d野咁不合邏輯la...ps: 佢的ac仲俾人ban緊......:smile_39:

ant_hony

da.wilson 2007-9-16 21:24

[quote]原帖由 [i]ant_hony[/i] 於 2007-9-15 01:35 AM 發表

香港人壓力太大了, 要在網中發洩發洩 :smile_13: [/quote]
但都唔使發埋d膠post ma.......

星海揚帆 2007-9-21 18:34

好耐無見版主…
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 科學人小聚學會.吹水實驗室