查看完整版本 : 問題: 暗物質

小猴仔 2015-5-7 11:55 PM

問題: 暗物質

可唔可以好簡單咁講下咩係暗物質,因為有小學生問我但我唔識答,睇左好多解釋睇埋 video 都唔太明,有冇得好簡單咁解釋下?

ycjen 2015-5-8 04:02 AM

[quote]原帖由 [i]小猴仔[/i] 於 2015-5-7 11:55 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=416251861&ptid=24657303][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
可唔可以好簡單咁講下咩係暗物質,因為有小學生問我但我唔識答,睇左好多解釋睇埋 video 都唔太明,有冇得好簡單咁解釋下? [/quote]
在宇宙中有D物質係睇唔到, 只有重力, 人們目前只能通過重力產生的效應得知,而且已經發現宇宙中有大量暗物質的存在。係可見物質的重量六倍之多. 以太陽系為例, 太陽系的重量超過9成的質量在太陽, 而太陽是發光的, 所以從前人們認為宇宙中發光的物質比不發光的多,  但經長時間研究後發現不發光的物質比發光的物質多出很多很多.

無愛 2015-5-16 06:53 AM

暗物質又細又不發光,所以看不見,所以才稱為暗物質。 但數量太多,所以產生引力, 科學家才知到有這種東西。

小猴仔 2015-5-19 11:27 PM

咁可唔可以講太陽系里面可能都有暗物質,如果係咁,太陽系的重量未必9成的質量在太陽,有可能推番曬以前既野?

無愛 2015-5-20 05:32 AM

回覆4 #的帖子

應該不可以這樣說,因為你是說“太陽系”,不是說全宇宙。而且在太陽系的暗物質實在太少了。 嗯... 不知道你不知道什麼是quantum mechanic? 因為很難解釋。[url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg[/img][/url]

[[i] 本帖最後由 無愛 於 2015-5-20 05:35 AM 使用[url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg [/img][/url] 編輯 [/i]]

無愛 2015-5-20 10:13 AM

[url]https://www.youtube.com/watch?v=grmuFkCdz3s[/url]  希望你看得懂。
頁: [1]
查看完整版本: 問題: 暗物質