查看完整版本 : 有關愛協誘捕籠捉流浪貓問題

kh1314 2015-5-28 11:33 PM

有關愛協誘捕籠捉流浪貓問題

小弟兩個月前晌停車場發現一隻貓媽媽同兩隻貓bb,及後哩兩個月每日早晚返工前及收工後都去餵佢地,直至今日晚上準備餵佢地時,發覺一向餵食既地方放咗一個愛協既誘捕籠,裏面仲放咗我餵開既食物盒, 當我周圍搵貓媽媽時亦搵唔到 (平時我一去到吹口哨貓媽媽會即刻跑出哩), 而家剩番兩隻貓bb躲晌車底唔肯出哩,只係不斷喵..喵,所以懷疑貓媽媽被捉了,剛剛上網到SPCA,佢地有講(捕捉,絕育,放回),但有啲未理解,望各位前輩幫忙:
1. 如果貓媽媽真的被捉了,真的會絕育,放回嗎?2. 是否一定要領養先可以令貓媽媽走出SPCA?3. 通常要令SPCA放誘捕籠,是因為有人投訴所以要捉走定或有其他有心人希望貓媽媽可以經SPCA做絕育(因為我扲起咗個誘捕籠放埋一邊)?煩請各位

西施戀人 2015-5-31 11:07 PM

有關愛協誘捕籠捉流浪貓問題

Hello! 請問現在貓媽媽在 SPCX?貓BB依然在停車場內?有無繼續餵貓BB?牠們有多少隻?幾多個月大?

多數是有人投訴 SPCX才出動, 所被捉的動物(健康方面能達到 SPCX的要求就放在領養部等待領養, 不符合SPCX的要求就多數人道毀滅), 除非大新聞報道有市民関注, 否則多數凶多吉少。:smile_40:

有関(捕捉、絶育、放回)是指有市民在街上拾起動物帶去SPCX接受絶育, 動物做絶育手術要數日後才取出縫線, 要市民自己帶走放回原本地。:smile_27:

lawrence123abc 2015-6-10 01:30 PM

愛協有咩權利濫殺動物? 愛協d 人渣小心有報應
頁: [1]
查看完整版本: 有關愛協誘捕籠捉流浪貓問題