查看完整版本 : 黃大仙還神問題

HBLMH 2015-6-3 05:46 PM

黃大仙還神問題

[font="]曾到黃大仙求簽[/font],[font="]心願已達成[/font],[font="]好想還神答謝黃大仙[/font],
1/ [font="]請問程序應該點做[/font]?
2/ [font="]但我不是年頭求簽的[/font],[font="]其實喺咪一定要等到年尾先可還神[/font]?
3/ [font="]需要帶咩祭品[/font]? [font="]還是只上清香可以[/font]?
4/ [font="]如果要祭品[/font], [font="]拜完後啲祭品應該點處置[/font]?

謝謝.

Page. 2015-6-3 08:16 PM

1.程序可以去到問人
2.唔一定
3.要睇黃大仙個規定, 我上次去清香都係比每人拎一炷入去
4.我以前系道觀做義工 見信眾水果同肉多數拎走 糖同花生就擺低唔拎

祭品都係水果花生燒肉果D 睇你自己係咩預算
其實去添香油都得..

lovegorgor 2015-6-4 10:51 AM

回覆2 #的帖子

Cancel

小三看天下 2015-6-5 07:49 PM

你阿媽無教你?
抬隻燒豬去求簽區擺供, 然後搬番屋企, 再唔係, 舖橋整路, 辦學開老人院
你琴日撞車唔死得, 你老豆開刀仲行得番,  還神仲等年尾, 你真唔真?

我是殺破狼 2015-7-1 06:51 PM

求簽是求神靈指引~與許願不同!前者是詢問性質~後者就是求神靈幫忙~應該要還神~以表答謝!
清香~水果都足夠~最佳為積德行善~小至拖老人家過馬路~大至捐錢起學校!都得!
頁: [1]
查看完整版本: 黃大仙還神問題