查看完整版本 : 從Mad Max到Kung Fury說Cult (嚴重劇透)

港產不打 2015-6-15 03:41 AM

從Mad Max到Kung Fury說Cult (嚴重劇透)

好多網友叫我寫近期熱爆既【末日先鋒戰甲飛車】影評,坦白講硬係落唔到筆
套戲係Cult片經典【Mad Max】系列的Reboot新作
論輩份、論血統、論實力,贏晒!
最值得尊重既係由原作導演現時70歲既George Miller
事隔30年親自執導重拍
美國票房爆晒,影評一致讚好,網民一致推崇
但我睇完真心覺得幾悶幾失望!

1. 末日荒漠既設定、公路電影既末世版本,咁既世界觀70年代係新,但21世紀黎講係行貨
2. 末世反極權→反烏托邦,呢個模式近十年荷里活拍得氾濫,而且越拍越爛
3. 所謂Mad Max,坦白講Mad得唔夠Max,成套戲我睇唔到邊處夠狂夠喪
4. 老掉牙的末世掙扎求存,我見唔到有咩新角度、新驚喜
5. 情節鋪排單調,由頭到尾你追我逐,不停掟人落車,動作場面枯燥乏味
6. 血腥暴力場面欠奉,斷頭分屍爆肚斷手斷腳等等Cult片基本要求冇晒
7. 冇令觀眾留下深刻印象既名場面、精彩對白、鮮明角色造型及人設

睇完先發現套戲原來係IIB級,坦白講唔係III級Cult得去邊!?
新一代可能覺得好正,但我係八十前,睇過無數Cult片
坦白講呢套製作係認真,動作場面係夠
服裝、美術、人設、佈景係夠晒大製作
但成套戲加埋,感覺硬係覺得唔夠Cult!
偏偏落筆時又寫唔出具體d既解釋,所以遲遲唔敢出影評

直至近日網上爆紅,睇左一套由網民集資63萬美金開拍既30分鐘短片
卻能獲邀成為第68屆康城影展的短片環節放映作品之一!
瑞典製片人David Sandberg自編自導自演既【Kung Fury】
我明白晒,重拾那些年Cult片既感覺,回憶返晒黎
對比之下【戰甲飛車】既Cult,高低立見!!

1. 主角街霸阿Ryu咁既造型仲要打中國功夫,最正係把超低頻低音聲(其實佢就係導演)
2. 大反派係希特拉,仲係醉心研究中國功夫既武痴,再加一群帶防毒面罩既手下
3. 80年代街機變機械人亂咁殺人,仲要舉中指先開到槍
4. 滑板可以彈飛成架警車
5. 子彈可以經電話傳送,遠端發射
6. 有揸刀紅忍者、揸M-134 Gatling Gun及UZI輕機槍既大波維京女人、四眼電腦駭客、專射爆人袋既角龍頭警察、仲有舊式電腦合成既Ironman和60歲既巨人耆英雷神
7. 鍵盤手套加大肚Monitor加原子粒電視機加打字機加第一代蘋果電腦,可以穿越時空
8. 80年代卡通呈現獨蛇郎君管治既地獄,仲要爆氣閻羅王都唔收
9. 藍色跑車變直昇機再變獨角馬再變keyboard
10. 機械神鵰大戰侏羅紀暴龍
11. 仲有經典尚格雲頓一字馬爆炸
12. 一個雷神鎚、一個Time Loop,顛覆因果,沒完沒了
睇以上排場都夠Cult了吧!!

其實一直以黎Cult片都冇一個客觀定義,好難清晰界定咩係Cult
唯一可以肯定既係,所有荷里活爆谷片,肯定唔Cult!
一D炒雜錦惡搞片,例如【搞乜鬼奪命雜作】系列,唔算Cult!
【飢餓遊戲】【移動迷宮】【分歧者】系列等等,呢類係反烏托邦,都唔算Cult!
有人話【Fight Club】係Cult片經典,但我又覺得係神,而唔係Cult
有人話【國定殺戮日】【大逃殺】呢類獨特世界觀係Cult,我又覺得只係題材Cult,拍法唔Cult
有人話【LUCY超能煞姬】係Cult片,我就覺得開腦開到見天下見眾生係on 9
有人話【奪命西】呢類反類型片係Cult片,我就覺得係爛片多過Cult片囉
【保衛戰隊之出動喇!朋友!】【重口味】【無人區】【屍城】都有人當Cult片睇
而近期港產神作【衝鋒車】,我就覺得好Cult播!
而且Cult片有地區性,不同國家有不同既見解
港產片常見的古裝武俠片、日本人流水作業拍既特攝片,原來係歐洲人眼中都係Cult片
Cult片也有時間性,以前係Cult,而家睇返可能唔Cult
想當年【星球大戰】原來係公認既Cult片,佢神到開創左科幻片既先河
時至今日,直頭變成類型片既一種,後世睇返反而覺得唔Cult
因此,Cult唔Cult?其實都好睇觀眾主觀既傳釋和評價

當然,總有一D經典中既經典係公認Cult:
【Pink Flamingos】【Mulholland Drive】【發條橙】【Mad Max】【Machete】【Sin City】【Cube】
港產片都有,經典Cult:【力王】【一個字頭的誕生】【關公大戰外星人】【赤裸羔羊】
普遍公認史上第一部Cult片係1975年上映既【The Rocky Horror Picture Show】
結合科幻和恐怖電影的拍攝手法
並同時加入易裝癖、亂倫、同性戀等元素,再以音樂劇既形式表達
當時票房普普通通,但其後口碑載道
午夜場持續放映,漸漸形成Cult片風潮

但其實早係1968年已經有套獨立製作既黑白喪屍片【Night of the Living Dead】
不過佢上畫十年後重映先真正爆發Cult片熱潮
以喪屍大屠殺代表越戰,控訴政府既無能
暗批60年代美國社會、國際間的冷戰與國內既種族主義
再借食人殭屍象徵資本主義既剝削
掙扎求存既主角代表美國被壓抑既勞動階級、黑人民權運動、女性主義運動、同性戀與反文化階層
11萬4千美金的低成本製作,卻獲得全美約1,200萬美金的票房收入,全球票房估計約有3,000萬美金
被譽為對後世恐怖片、暴力血腥片及喪屍文化產生了重大改革和衝擊
美國國家圖書館更以「具歷史性、文化性與美學重要性」之評價列入國家級收藏系列
期後更拍出五集續作,並於1990年、2004年及2008年Reboot三次,仲有3D版,夠晒巴!

嚴格黎講Cult片唔係一種電影類型
喜劇、文藝片、劇情片、動作片、恐怖片、歌舞片、記錄片才係電影類型
Cult片亦唔係一種電影題材
科幻、武俠、功夫、愛情、驚嚇、鬼怪、喪屍、災難、運動、警匪、犯罪、黑幫、間諜、懸疑、魔幻、傳記、惡搞、西部、公路、校園、情色、歷史、戰爭、勵志、外星人、反烏托邦等等
不能盡錄,呢d先係電影題材
以我既個人分析,Cult片,應該係一種電影風格
驚嚇、殭屍的恐怖片,可以拍得好Cult:【屍營旅舍】
科幻、戰爭的黑色喜劇,可以拍得好Cult:【Iron Sky】
黑幫、犯罪的劇情片,可以拍得好Cult:【Pulp Fiction】
殭屍、槍戰的動作片,可以拍得好Cult:【索女喪屍機關槍】
雖然我地好難清晰界定咩係Cult
但可以從不同經典既Cult片歸納出相同既特質

第一,Cult片一定係非主流,或者稱為另類
即係無論拍法、題材、風格等,一定和主流商業電影完全唔同
所以當一套Cult片既成功,形成左風潮而大量同類作品湧現
變成類型片既一種,反而會覺得唔Cult
呢個正正係【末日先鋒戰甲飛車】而家睇發覺Cult味唔夠既原因
而所謂非主流,某程度上唔係單睇電影成品本身,而係取決於導演製作時既本心
Cult片一定唔係為左取悅一般觀眾,亦唔係為左賺取金錢贏票房而製作
Cult片往往係為左滿足導演個人既意欲,或者要發放某d信息或信念
又或者向某少數人或組織致敬、為某類人發聲、為相同信念或興趣的人自high而拍的
當然亦包括為左滿足喜歡cult片觀眾而特登去拍Cult片
但往往會淪為「為Cult而Cult」,反而受Cult片觀眾唾罵
近年【末日列車】正是失敗之作

第二,通常Cult片都係獨立製作,因此成本往往較低
特技、道具、影像都會較為粗糙,佈景亦會較為簡化
【末日先鋒戰甲飛車】其中一個問題正正就係製作budget唔少
仲搵埋太陽馬戲團出演,無論服裝、道具、美術效果都咁講究
效果係好,但自然沖淡了Cult片既感覺
反之【Kung Fury】只有63萬budget,用盡chromakey技術,特技粗中帶細
盡用80年代標誌性物品,雙喇叭cassette機、大哥大水壺電話、一座式舊款街機
時光機器可以係腳踏打字機當滑板,呢D真係夠晒Cult
不過以往亦有大製作而成功既例子:【Blade Runner】【Fight Club】
所以只可說,好多Cult片係獨立製作,但唔係所有獨立製作都係Cult片

第三,Cult片往往帶有次文化表現既執著
表揚某種文化或意識形態,或向某人某事某物致敬
常玩既有喪屍、功夫、黑幫、特務、殺手、外星人等元素
以【Kung Fury】為例,有紅衣忍者、又有功夫,係對港產功夫片及日本忍者片致敬
落地獄果段,故意用卡通處理,亦向當年卡通文化致敬,勾起觀眾童年回憶
而最過癮既係,【Kung Fury】玩既係懷舊文化
影片既場景、角色裝扮均重塑80年代既風貌
音樂和主題曲亦用回80年代既金屬風格
甚至乎架紅色跑車,亦特登搵林寶堅尼Countach LP400呢部80年代有名既跑車

第四,Cult片往往帶有反傳統、不守規則、以下犯上既批判性思維
以往常拍既議題有:反建制、反政府、反戰爭、同性戀、種族歧視、甚至乎環保、否定人類等
所以好多Cult片都係反烏托邦,但又唔代表所有反烏托邦電影都係Cult片
【飢餓遊戲】【移動迷宮】【分歧者】系列等等,係大路主流商業拍法,就唔算Cult片
而Cult片往往隱藏大量信息,政治既、道德既、宗教既、哲學既等等
而且供觀眾自我解讀既空間極大,往往比一般主流商業電影既可讀性更高
令部份觀眾追隨、膜拜、激賞、如痴如醉
對號入座、自我補完、過份解讀等等,往往遠超導演預期、甚至乎失控
尤其對於藝術工作者或者電影系、設計系、傳理系學生等產生不同既意義
甚至乎形成一種近乎信仰既狂熱

第五,Cult片往往在戲內建立獨特而自圓其說既世界觀或者一個處境
【末日先鋒戰甲飛車】係核戰後水源及能源缺乏、人類苛餘殘存既荒漠世界
【Kung Fury】則係罪惡溫床既城市、可以回到過去、雷神個槌可以穿越時空既設定

第六,Cult片往往有非常規性既場景、情節、剪接或人物造型
以瘋狂、荒謬、天馬行空既情節推進劇情
又以超現實、矛盾、對立既元素拼湊不同效果
維京人騎速龍揸大砲、索女斷腳裝迴轉式機關槍
永遠給觀眾估你唔到既驚喜
不追求合理性,旨在提供官能上既刺激
最緊要型!最緊要過癮!最緊要好睇!
呢點係【Kung Fury】玩到好盡
淨係頭場一腳踏滑板飛起架警車已經夠寸夠Cult

第七,Cult片往往各走極端
一係帶有奇異既幽默感和喜劇效果,但又唔係擺明攪笑取悅觀眾果隻
角色係戲入面係好認真、好嚴肅、煞有介事咁,但偏偏做既野會令觀眾發笑
經典【Pulp Fiction】就係代表作,我笑到想死
一係帶有超乎想像既恐怖、不安和邪惡,而且毫無保留、毫無顧忌
真理可以歪曲,人性可以扭曲
衝破道德底線,解開影像禁忌
經典【人形蜈蚣】就係代表作,我睇到想嘔

第八,Cult片往往含有色情或暴力既宣洩
充斥性交場面、對白粗口橫飛、殺人分屍血肉模糊等等
將成年觀眾心底裡最想看既表露無遺
將人類在道德及法律制約下唔敢做既事情係電影入面做晒
滿足導演及觀眾既慾望

第九,Cult片往往含有導演強烈既個人風格
有D好Dark、有D好甜、有D玩寫實、有D玩Cool玩型
而且好多時運用意識流拍攝手法
多用角色內心獨白、分析、聯想,時間和空間蒙太奇
廣泛運用意像比喻、配樂、電影符號,甚至乎無規律、無次序既剪接方式
來暗示導演或角色的感受、印象、想法、精神狀態或作品的寓意

總之,Cult片從來帶有崇拜、偏愛、狂熱、執迷既特質
推崇熱愛某部Cult片既一部分觀眾,往往對該片表示一種激賞或產生某種信仰
非愛即恨,喜歡的會好鍾意,不喜歡的會接受不了

P.S. 【Kung Fury】網上免費播放:[url]https://www.youtube.com/watch?v=bS5P_LAqiVg[/url]
主題曲《True Survivor》:[url]https://www.youtube.com/watch?v=ZTidn2dBYbY[/url]
官方網站︰[url]http://www.kungfury.com/[/url]

港產不打
全職非牟利網絡打手
100%支持本地製作
乜戲都打,淨係唔打港產

halinawan 2015-7-29 05:20 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

getterwing 2015-7-29 12:31 PM

2015套Mad Max係主流動作片, 唔係cult片, 影評人成個思維錯哂

同果D鬧FF7唔夠人情味, 超級英雄片劇情冇新意的人一樣.

任我擒 2015-7-29 02:07 PM

赤裸羔羊都係CULT?  :smile_41: :funk:

sungkitsiu 2015-9-27 11:48 AM

westernmovie 2015-10-4 07:37 AM

zellianchow 2015-10-11 08:47 AM

MAD MAX 係唔夠Cult 亦都唔好睇

十分認同全片冇1幕深刻場面 冇1句經典對白之餘,仲要全程都一味追追追,好悶

[url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg[/img][/url]

韓國仁 2015-10-24 06:37 PM

[url=http://www.imdb.com/character/ch0447052/?ref_=tt_cl_t3]Nux[/url] 最有 cult 味~~

westernmovie 2015-12-21 06:38 AM

港產不打 不知所謂

westernmovie 2016-1-15 04:13 PM

westernmovie 2016-2-29 02:05 PM

SIG226 2016-3-30 12:03 AM

[quote]原帖由 [i]getterwing[/i] 於 2015-7-29 12:31 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=422438993&ptid=24803001][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
2015套Mad Max係主流動作片, 唔係cult片, 影評人成個思維錯哂

同果D鬧FF7唔夠人情味, 超級英雄片劇情冇新意的人一樣. [/quote]
[b]就算當年由[/b]Mel Gibson[b]主演嘅三套[/b]Mad Max[b]片都完全唔屬於[/b]cult[b]片![/b]

[url=http://www.discuss.com.hk/iphone][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg[/img][/url]

westernmovie 2016-5-28 03:52 AM

westernmovie 2016-7-27 03:46 AM

頁: [1]
查看完整版本: 從Mad Max到Kung Fury說Cult (嚴重劇透)