查看完整版本 : 絕地狂逃:醜化泰國人同其他東南亞人

蜜桃希 2015-9-5 11:34 PM

絕地狂逃:醜化泰國人同其他東南亞人

睇戲之前,覺得套戲點都有d種族歧視成份,取景東南亞,見島背景同泰文就知泰國,被追殺嘅係美國白種人家庭。

估唔到套戲嘅種族歧視咁鬼嚴重(但網上相傳話泰國禁影,但好多演員嘅名係泰文名,肯去拍)!開頭主角入咗間好靚嘅酒店之後全市大停電, 但無講點解同d燈又無事喎。上島房,唔知係唔識用定無插電飯煲插頭,女主角話去咗第四世界。之後男主角想睇報紙,居然無,要出去買,影射泰國五星級嘅酒店簡陋。

買報紙期間竟然即刻黎料,暴民同軍隊開打,竟然唔係示威先。之後男主角返去酒店,門前班暴民殺淨水廠員工之餘,仲亂殺其他人。男主角上返房,個女居然去咗游水,由八樓去四樓游泳池,係唔係呀?嗰時我覺得個女好蠢。去到天台,嗰女驚跳去另一棟大廈,轉身走,我當時好想摑佢一把。當全家人去到另一棟大廈,班暴民為咗殺佢地,順便殺埋其他人,將東南人塑造成野蠻人。去到臨近尾聲,全家人去咗天台訓,開頭個白人大救星明知對面有暴民,好似講過棟大廈係槍塔, 仲帶佢地喺天台訓?

搭車返歸諗返起突撃死亡塔,絕地狂逃同突撃死亡塔比簡直相形見絀,雖然我唔記得突擊死亡塔劇情。絕地狂逃男主角算型,女主角算靚,而突擊死亡塔個男主角大隻好打得,嗰隻癲狗都...第二集有hammer girl,希望第三集佢回魂啦。

絕地狂逃個白人大救星暗示泰國d女會討好個男主角。美國,你盛極一時,侮辱其他國家同人,但剎那間嘅光輝唔代表永恒,日不落帝國都要迎接日落餘輝,而當你好似民主發源地破產,將會有好多新鮮雞被人食。

[img]http://www.post-gazette.com/image/2013/10/17/The-Raid-Redemption.jpg[/img]

[img]http://poskotanews.com/cms/wp-content/uploads/2012/07/Julie-Estelle-n2.jpg[/img]

hsic1 2015-9-6 08:29 PM

我剛剛睇完。
1,拍攝地方應該是柬浦寨,因片中的文字不是泰文。

2,但片中又柬浦寨文又泰文,一頭霧水!

3,最好笑係最尾,睇地圖都知只有寮國同柬浦寨先可以直接通過越南。
(暴民的服飾同頸巾是柬浦寨特色!)

4,睇完終於明白點解成套戲無確實交代發生地點。(怕得罪國家同影射)



[url=http://www.discuss.com.hk/iphone][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg[/img][/url]

mrsmallbee 2015-9-9 12:32 AM

故事係發生係老撾

ofcreserve 2015-9-15 10:11 AM

在wiki睇到, 戲在泰國拍攝,但語言,招牌用柬埔寨話和其他東南亞語言。

同泰國傾店唔講國家名就上得



[url=http://m.discuss.com.hk][img=100,23]http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg[/img][/url]

cat432156 2015-9-24 10:52 AM

根本唔係泰國..........這電影有8分....
硬要說這電影有問題....
1.太激,凶殘....小孩和女孩最好不要看
2.鏡頭太震了,.......拍攝第1課就說不要亂晃鏡頭,不要以為這能表逹緊張激動,觀眾會受不了的....(拍的人不知是沒讀過書還是不信邪,反正這電影震呀震,有朋友看到頭痛)

我能給8分,就說這電影真的不錯....怎不錯還是自己去看好,不劇透了....只要你不怕以上2點就去看吧...

wansm1109 2015-11-20 11:43 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

KK_Chan 2015-12-22 11:23 AM

睇左碟 唔錯 , 好緊張啊!!!!   有 8分半以上:loveliness:

男主角想睇報紙, 酒店無,要出去買,買報紙期間見一大斑暴民 和防暴警察, 即刻黎料,防暴警察先開鎗打掉一名暴民,

之後全面失控 :smile_39:,  暴民矛頭直指男主角....:smile_22:   好彩緊急關頭遇上皮雅斯布士南, 上到酒店天台以為安全, 等直升機來....:smile_39:

[[i] 本帖最後由 KK_Chan 於 2015-12-22 11:30 AM 編輯 [/i]]

changsylvia79 2016-2-19 05:21 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 絕地狂逃:醜化泰國人同其他東南亞人