查看完整版本 : 三大學生會「返頭嫁」 如同細路仔玩泥沙

BABYSUEN 2015-10-12 10:47 AM

三大學生會「返頭嫁」 如同細路仔玩泥沙

:smile_38:各大專院校於佔領行動後爆出退聯風波,最後八大院校有四間都成功通過公投退出學聯。不過,香港大學、浸會大學及理工大學學生會尋日就忽然「返頭嫁」,聯同學聯一齊召開記者會,公布有關喺各院校發起嘅「大專修例公投」安排。明明早前先同學聯劃清晒界線,依家又藕斷絲連一齊開記招,十足細路仔玩泥沙。

學聯副秘書長黃嘉輝尋日宣布會聯同八間專上院校嘅學生會,包括港大、浸大、理大、中文大學、科技大學、嶺南大學、公開大學及教育學院,分別喺各院校搞「大專修例公投」。佢地話依家大學條例係特首自動成為各大學嘅校監,同時有權力委任校委會及校董會成員,認為條例會干預大學內政及學術自由,所以要求修改。

空氣流動 2015-10-12 12:41 PM

請問有咩問題呢?
依家係"新學聯"又唔係舊有嘅組織
退聯唔一定等於唔認同要聯合啵

nights_tm 2015-10-12 05:20 PM

回覆 2# 的帖子

版主, 最大問題係, 上面篇文同城大好似完全無關喎.

空氣流動 2015-10-12 05:41 PM

回覆 3# 的帖子

其實我都明白呢類帖子背後嘅意義/動機
我會保留採取相關行動嘅權利的

不過城大畢竟都係其中一間理論上已退聯嘅院校
姑且睇下樓主想點樣回應呢個議題:$

lowb123 2015-10-15 11:19 PM

城大連學生會都無左:smile_47:  唔洗比佢亂咁搞:smile_47:
頁: [1]
查看完整版本: 三大學生會「返頭嫁」 如同細路仔玩泥沙