查看完整版本 : Anson大大 有冇beginner嘅好書推介

lksj2105 2016-2-13 02:09 AM

Anson大大 有冇beginner嘅好書推介

新學唱歌 有跟老師 冇學樂器 唔識睇譜 有心學唱歌 但係我可以睇咩加快我既進度 同有咩suggestion

ngonshingtse 2016-2-13 11:16 AM

你係咪需要視唱,所以想學睇譜? 基本上,樂譜主要得兩種: 1) 五線譜  2) 簡譜。

流行曲多數係學睇簡譜,而比較適合新手自學嘅書,我會建議《彈指之間》。佢本身係比自學流行結他的朋友用,但入面有教基礎樂理,特別係簡譜同拍子。本書應該係各大琴行同書店都常見的。

如果你係想學正式音樂人的樂理 (學完可以去考級個種),咁你可以買《樂理練習》; 有分級的,但逐本買,價錢都唔平的。

唔想用錢學的話,可以上網serach 樂理教學,應該都有相當多資源的:)
頁: [1]
查看完整版本: Anson大大 有冇beginner嘅好書推介