查看完整版本 : 美國隊長3 Civil War 和 Batman vs Superman比較!可能有劇透,小心。

白承恩 2016-4-27 03:24 PM

美國隊長3 Civil War 和 Batman vs Superman比較!可能有劇透,小心。

美國隊長系列一向劇本先行,先嚟一連串打鬥最後歸結都係角色之間的衝突。有趣的是今次Civil War其實同BvS有某d共通的主題,但處理手法不同,效果亦大相逕庭。

講打鬥美國隊長系列的打鬥唔係天崩地裂式,只係間諜格鬥風格,甚至可以話有八,九十年代港產動作片的精粹。

中間穿插某些異能,出來的威力亦唔會去到復仇者系列的級數。咁反而更有實感。

論官能刺激真係遠遠不及BvS.但故事文本上,導演同編劇卻真係帶大家思考一個問題。超級英雄所做成的破壞,誰來負責?

儘管懷著善意,但傷害無辜時,如何?
係咪同BvS好似呢?但兩者都是由漫畫改編,呢個可以話係Marvel同DC的另類較技。睇BvS果陣,自己好多唔舒服,尤其係針對Batman點解要怪晒超人。詳情唔多講,大家可以自己睇番BvS個post.

在Bvs中不舒服的問題,在Civil War中處理上最大的不同,就係Tony認為要制約復仇者聯盟。這包括連他自己都要接受制約!
劇本上這種理智安排,令普通人會更易接受Tony的睇法。

相反BvS中,Ben如何盡力演繹,但也未必說服到觀眾認同。甚至陷入Batman殺小嘍囉不手軟,但姑息大奸的問題。

而隊長經歷神盾局一事後,已經不想相信政客,所以否定制約,亦可以理解。

故事推進到中段,的確又有悶場。雖然交待得清楚,但是節奏上可能真係應該剪得更爽快吧!不過,剪太多又可能會出現BvS場面跳躍的問題。

去到尾段,又要拎BvS來比較,BvS的其中一個高潮係靠一個名字來體諒對方。有些人看不明。有些人看得明,但是認為說服力不足。有些人覺得講個名就夠。

相對來說,現在Civil War的處理,同樣是首尾呼應,但是出來的效果卻更加強而有力,無可反駁!

相信所有觀眾睇到果個位,都一樣係諗:呢鋪的確係冇轉彎餘地!

呢個可以話係Marvel的聰明之處,最強的劇力高潮就要有最強的證據支持!咁至有力!

反觀BvS就太著重畫面的雕琢,卻忘記處理好情理上的矛盾。相映成趣,BvS以不太有力的一個名字解開死結。
Civil War卻反其道,以萬鈞的證據,將一切推向不死不休!

而有一點要提是,大奸最後的自白,令我眼濕濕,大奸講嘅野係啱嘅。Civil War並冇為英雄漂白。

呢集美隊3同上集美隊2一樣,都有個令我傷感的歸結。如果論近年英雄片系列來說,美國隊長系列在劇本上真係做得最好!

好喇。你地唔想睇咁多字,咁我簡單講,前,後首尾呼應精彩,中段打鬥我嫌悶(人真係難服侍),蜘蛛仔比想像順眼,阿美姨……驚喜!不過可能有人會唔鍾意。真心,宣傳片唔加蜘蛛仔會好得多,咁睇正場時至會有超級驚喜,可惜而家的宣傳太過多劇透了。如果套戲在上映前隱瞞有蜘蛛仔,你話幾好呢?

總結,BvS著重官能刺激,畫面唯美,但中間的情理處理不善。
Civil War故事層層推進,雖中段有悶場,但角色有血有肉得多!而由情理產生的矛盾亦更加精彩。

無法和解,但亦非完全敵對,或者是更真實的世界反映。



[url=http://m.discuss.com.hk][img=100,23]http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg[/img][/url]

[[i] 本帖最後由 白承恩 於 2016-4-27 03:27 PM 編輯 [/i]]

屈士 2016-4-27 09:34 PM

Civil War我又唔覺悶,理由方面的確Civil War強d,
若果BvS,batman細個曾經撲向賊人可能好d.

wailunau1 2016-4-28 12:10 AM

BVS 既rotten tomato 係 29%
而 Captain America 3 係 97%
可想而知, Captain America 3 水平又幾高!

-史諾比- 2016-4-28 12:42 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

魔童Gphone 2016-4-28 12:52 AM

簡直相形見絀....而且CA3直情好過A1,A2:smile_o12:

wailunau1 2016-4-28 01:01 AM

[quote]原帖由 [i]魔童Gphone[/i] 於 2016-4-28 12:52 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=440306834&ptid=25741379][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
簡直相形見絀....而且CA3直情好過A1,A2:smile_o12: [/quote]

個人覺得A1好睇D,但係CA3一定正過A2!

chaolininin 2016-4-28 01:21 AM

我俾0分
畫面唔夠黑
劇情又直線無剪到一忽忽
戲名又無呃人居然真係內戰到尾唔係最後聯手打boss
睇之前又唔駛做功課考試就睇得明
垃圾
同比BVS差好多

屈士 2016-4-28 01:04 PM

[quote]原帖由 [i]wailunau1[/i] 於 2016-4-28 01:01 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=440307212&ptid=25741379][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


個人覺得A1好睇D,但係CA3一定正過A2! [/quote]

X2

stephenlopes 2016-4-30 01:55 AM

[quote]原帖由 [i]chaolininin[/i] 於 2016-4-28 01:21 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=440308100&ptid=25741379][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我俾0分
畫面唔夠黑
劇情又直線無剪到一忽忽
戲名又無呃人居然真係內戰到尾唔係最後聯手打boss
睇之前又唔駛做功課考試就睇得明
垃圾
同比BVS差好多 [/quote]

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂



[url=http://m.discuss.com.hk][img=100,23]http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg[/img][/url]

dom2003 2016-4-30 08:15 AM

[quote]原帖由 [i]魔童Gphone[/i] 於 2016-4-28 12:52 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=440306834&ptid=25741379][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]簡直相形見絀....而且CA3直情好過A1,A2:smile_o12: [/quote]

同復仇1差好遠。



[url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg[/img][/url]

箭豬ZZ 2016-4-30 07:38 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

wailinglee 2016-6-29 09:00 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 美國隊長3 Civil War 和 Batman vs Superman比較!可能有劇透,小心。