查看完整版本 : 寒戰 2 再次 編,導,演 非常精采 ! (同上集比對下角色,案情 ..)

judylam651 2016-7-9 06:24 PM

寒戰 2 再次 編,導,演 非常精采 ! (同上集比對下角色,案情 ..)

2012年 寒戰 1 就以此為出帖標題 ..
[url=http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21114486&extra=page%3D34]http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21114486&extra=page%3D34[/url]



今集劇情舖排上同上集一樣,今集無縫連接上集情節 ..
坐上一哥寶座的劉Sir,隨即面對愛妻被綁架要脅的亂局..
今集文場戲角色情節推展,張力十足 ! 精釆依然 ..
地鐵走犯,城隧大槍戰,兩場動作戲拍攝得幾緊張就更勝上集 ..

上集劉Sir李Sir 警察總部起衝突,疊聲爭論...
楊采妮搭嗲,梁家輝回身怒問一句..乜撚嘢事 ?!

今集同樣場口..梁家輝放話(大意)....
"如果劉傑輝仲係警隊一哥,我就唔撚係李文彬 ! "
李Sir這個角色今集有些悲劇感..

上集角色衝突,源於回歸後警隊內部新舊兩派種種矛盾..
成為今集..被政治野心家利用,分化警隊祇是重大陰謀第一步棋..
加上議員大狀發哥等等角色,形成今集多咗政治味道 --
-- 政治人物隱身其中..兩家都暗諷下,埋下第三集的伏線 ..
再次稱讚 梁樂民 陸劍青 高手處理,不落俗套的劇本 !
(5000萬這個數目,四年後看來不覺引人聯想 ...:lol)

judylam651 2016-7-10 07:31 PM

李Sir一直是正派人物,初時為獨子安危與人治,法治思想交戰..
最終他大義滅親,選擇維護法治精神,和劉Sir合力瓦解了一場奪位陰謀..
今次一場真正的大龍鳳,令到這個受深前線愛戴,眾望所歸的1哥..
成為"影子政府"內一隻棋子,在獨子以至香港整體利益衡量下..
本來他還是選擇走正路,可惜天意弄人,為李Sir這個角色添上悲劇感..

在秘密會議上他揶揄李子雄.."特首呢個三煞位,你都敢坐 !? " :lol
又在行會會議上反駁發哥下下制出法律條文,可見他心中自有定見..
李Sir紅褲仔出身爬到高位,一直關顧前線沒有忘本,所以深得下屬愛戴,
今集7仔嗰場戲,梁家輝嘅演技固然精湛,楊祐寧演出都配到,好值讚 ..
導演拍攝與掌控,既緊張又感人,沒有流於俗套煽情,又係好值讚 !

[attach]5726835[/attach]
[attach]5726836[/attach]

judylam651 2016-7-11 05:35 PM

發哥飾演簡奧偉大狀又係獨立議員,形像幾新鮮..
初時他被律政司長李子雄游說,意圖利用他的地位,參予研訊會議質詢"寒戰"行動..
(這段雄哥與Mark哥的對手戲,諗起此區有帖特別提出,所以睇時有點搞笑..:lol)
這段對話透露李子雄竟然想圍威喂,以司法干預立法,其他記唔哂..
(原來雄哥做到律政司長竟然又係奸角..:lol)

在研訊會議上,發哥聽到劉Sir和李家俊關於5000幾萬的可疑對話後..
著手下調查原因,然後醒水,仲聲言我唔鍾意做一隻棋子.. 好型 ! :lol:smile_34:
明白多些幕後背景,更加決定通水幫助劉Sir..
更對劉Sir說 : 雖然我唔喜歡你,但係你真係有辦事才能...
上集爭位暗鬥一輪,結果劉Sir憑實力坐一上1哥寶座,
連李文彬都衷心佩服他,在謹守法例沒有濫用職權的情況下破案..

這些戲份緊扣上集,起承轉合強化主題,任何人任何藉口都絕對不能破壞香港法治精神 !

在研訊會議上,發哥分別質詢劉,李兩人..另外三位影帝同埸一幕,
擦出演技火花四濺,好好睇好精釆 !
[attach]5730193[/attach]
[attach]5730181[/attach]

[[i] 本帖最後由 judylam651 於 2016-7-11 05:50 PM 編輯 [/i]]

westernmovie 2016-7-12 06:11 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

westernmovie 2016-7-12 06:20 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

westernmovie 2016-7-12 06:25 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

judylam651 2016-7-15 01:18 PM

4 # 5 # 6 #  呢d所謂影評人睇寒戰2,又係祗識得睇表面,堅離地 !

寒戰1,2集 無論題材人物情節以至全港實地取景,係真正貼題本土 !
兩集片中,特區政府警政部門,均以高度法治精神為香港核心價值,絕不容許任何人凌駕於上..

心中常懷偏見嘅人睇乜嘢都係片面,香港井底蛙就係咁進化而來..

HI_HI_ 2016-7-17 11:22 PM

只係一塊屎片。唔駛咁認真。



[url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg[/img][/url]

judylam651 2016-7-18 10:28 AM

[quote]原帖由 [i]HI_HI_[/i] 於 2016-7-17 11:22 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=444819542&ptid=25928172][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
只係一塊屎片。唔駛咁認真。



[img]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg[/img] [/quote]

:smile_o11:你自認係塊屎片 !  我點會對你認真 ? :smile_o01:
頁: [1]
查看完整版本: 寒戰 2 再次 編,導,演 非常精采 ! (同上集比對下角色,案情 ..)