查看完整版本 : 大型BACKDROP嘅電腦規格

精仔 2016-9-8 07:15 PM

大型BACKDROP嘅電腦規格

各位有經驗做過大型BACKDROP,例如850cm x 250cm咁大,應該用乜電腦規格配置? 我部電腦用photoshop時,做咁大,每做噴筆效果,一噴就等好耐先一個動作,轉size又等好耐,好難做到嘢,請做緊呢行做開呢啲大size嘢,俾啲意見我應該用乜規格電腦?唔該

mack0817 2016-9-10 06:33 AM

這類BACKDROP,您試試做稿時Set做150dpi來做,會無咁吃力。
印刷廠可以幫您『爆』大佢,將細稿放大。

有錢有預算當然最少是i7 CPU (最少第3代起),還有不錯的獨立顯示卡,約HKD $1000左右已不錯。
記憶體8GB 以上,愈多愈好。

波多野七 2016-11-7 09:47 PM

試下用ai做,dpi100就夠數

民題 2016-11-13 12:40 AM

[quote]原帖由 [i]精仔[/i] 於 2016-9-8 07:15 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=447721318&ptid=26078056][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
各位有經驗做過大型BACKDROP,例如850cm x 250cm咁大,應該用乜電腦規格配置? 我部電腦用photoshop時,做咁大,每做噴筆效果,一噴就等好耐先一個動作,轉size又等好耐,好難做到嘢,請做緊呢行做開呢啲大s ... [/quote]
我做過最大係係 12呎高 x 90呎長,
上個月做一個 16呎高 x 26尺 長,
我會考慮要印乜quantity 先,
亦會避免超過 30000 pixels,
因超過就只有 save psb 或 tiff (file 好大)
超過三萬 pixels 就會考慮可否將個設計分幾 part 做,
一般細型我會用 1:1 是 100-150dpi

kof2002um 2016-11-20 11:39 AM

CC 2017 好大食. 建議唔好更新.

我i7 6700K 16G RAM fiepro 都LAG. 用返2015算.

進擊的香蕉 2016-12-3 05:41 PM

用細d Dpi黎做,電腦會無咁吃力,最後同印刷商講你要幾大size,佢會幫你搞

SomS 2017-1-21 04:25 AM

SSD 行 RAID0, 32GB ram 會好好多,樽頸在存取速度上
當然display卡內存多亦會好D

D-dog 2017-1-24 04:05 PM

圖稿尺寸按比例縮細,保持最後檔案約150mb,出output註明所需實際尺寸,其本上出嚟都唔會有事
頁: [1]
查看完整版本: 大型BACKDROP嘅電腦規格