查看完整版本 : HKU Space - account degree (University of Hull)

mamababy1126 2016-9-13 09:51 PM

HKU Space - account degree (University of Hull)

請問讀過既朋友,你地有冇買書嫁?
同埋要求good grammar , 如果grammar 唔好assignment 會否扣好多分?
Exam 會否有tips, 背左tips, 答問題照答返出黎,要唔要改少少?會唔會好似assignment 咁唔可以照書寫呢?
最後你覺得難唔難讀?

momo.1018 2016-9-14 12:02 AM

書大部份都唔駛買~到時正式tutor教時佢叫你要買先買~否則無謂哂錢~大部份notes都好夠~除非你想拎first hons~
grammer佔很少分數~主要看你的research足不足夠~上文下理要通~唔好離題~到時tutor會教你點做~唔駛咁驚~我以前中學都係英文拎u~都handle到~
做功課最煩係搵齊料 > 搵料隨時都搵兩三星期~ 唔好咁遲先開始做~
tutor教你幾堂之後就開始搵料~之後整理有用既料 > 抄抄改改 > 再變成自己既文章~, 有D journal 寫得好既地方可以引用~就唔駛改~
assignment抄都要有技巧~唔好抄足~一定要抽有用既料only~如果抄襲%過咗turnitin要求既範圍就會fail~到時唔識多D捉住tutor教你~到時好多人放學搶住問嘢~因為大部份人都係開頭唔知點做

頭兩堂外國professor會講些少考試tips~所以到佢教完前要堂上問問佢~唔係個個都會比tips~冇tips就要溫哂咁多課~tutor 都唔知考咩~所以佢比咩tips唔駛信哂~
不過大部份考試都唔萛好難~你溫足書做齊功課唔難pass~
比較難既係it, audit, ma~依三科要吹水成份較多~比較花時間去溫~
其他科識做數再背吓notes唔難答~

[[i] 本帖最後由 momo.1018 於 2016-9-14 12:12 AM 編輯 [/i]]

mamababy1126 2016-9-14 02:06 PM

而家我上緊law同IMS, 兩個阿SIR話"建議"我地買, 又話上堂唔會用, 我都唔知買定唔買好.

momo.1018 2016-9-14 02:26 PM

[quote]原帖由 [i]mamababy1126[/i] 於 2016-9-14 02:06 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=448043829&ptid=26090780][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
而家我上緊law同IMS, 兩個阿SIR話"建議"我地買, 又話上堂唔會用, 我都唔知買定唔買好. [/quote]

IMS 即係Information Systems in Accounting & Finance ?果時我都有買~不過有同學識上個SEM既同學仔半價收返黎~
到用完下個SEM又再放比人~it果科only 睇notes唔係好夠~因為睇完notes都唔知佢講乜Q~
details嘢要睇返書先知講咩~依科都幾難~我覺得買書會定D~果時依科都好多人fail~依份功課都比心機做~拉返高D個分數~
law應該就唔駛~我記得好似香港老師教返~唔經外國既professor教~佢D notes好足夠~上足堂~做齊功課~考試肯背嘢唔難pass~

[[i] 本帖最後由 momo.1018 於 2016-9-14 02:27 PM 編輯 [/i]]

mamababy1126 2016-9-19 12:32 PM

係呀, Information system, 我搵到同學仔SHARE比我啦!
Law個阿SIR一直都係佢教, 佢話佢唔會點肥人:lol
唔該哂你^^好有Heart ar~~
你啲資料好有用.:smile_o12:
頁: [1]
查看完整版本: HKU Space - account degree (University of Hull)