查看完整版本 : 360 度相機的選擇

harryho 2016-9-15 10:51 AM

360 度相機的選擇

想出部360 度相機,
Ricoh Theta S 2千幾, LG 360 就千幾, 有冇師兄用過, 比D意見la...

wingll 2016-9-22 09:16 AM

我見比較多人用LG!質素可能要等下一代

Super2828 2016-10-6 11:42 PM

LG 360 Cam最抵玩,仲係韓國制造

harryho 2016-10-13 12:31 PM

謝謝各位ching 分享

discuss_t 2016-10-27 12:39 AM

現時我有2部360相機,一部是theta s, 另一部Insta 360 Nano,
-前者拍出嚟照片效果很好,如果是拍VIDEO的話,畫質未達到水準的,但優點是睇片時可以ZOOM近ZOOM遠的;
-後者最好用家是用IPHONE手機,型號是IPHONE 6以上才可以插在部機用,(當然可以單獨主機用)它優點是一連上部手機便好快自動開個APP,可以一邊拍片一邊睇拍緊D咩嘢,畫質可以接受,比theta S好,但放片時不能ZOOM。

總結:
Theta S: 拍照效果很好,而且連線APP內是可以可手動教光圈等功能,令到相片拍出嚟效果更好。同時都有倒數(在APP內),可以方便自拍。其實如果要拍靚相的話,我覺得這部吧!因為放大睇D相都不會失禮。缺點: 不能插咭
Insta 360 Nano: 可插咭,連線手機真的好快,APP內都可以效倒數的,我會用呢部拍VIDEO,因為效果不差,只是放片時不能ZOOM近或遠。佢價錢好平,我買時-9月頭買$1550. 缺點: 非常食電,如果連線埋IPHONE的話更食電。在這裡要同大家講,呢部是國產出品的,我買了半個月,已經曾死機3次,最後要RESET才攪掂,感覺有點不穩定。不過我還是很喜歡它--平及方便,所以我給他評分都很高。

我旅行方面,我喜歡帶晒2部,因為不是很重,而且我很滿意360照片,因視覺很立體。Insta 360 Nano主力是用來後備玩玩的。

kainbi 2016-12-14 08:50 AM

[quote]原帖由 [i]discuss_t[/i] 於 2016-10-27 12:39 AM 發表 [url=http://digital.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=450497235&ptid=26094274][img]http://digital.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
現時我有2部360相機,一部是theta s, 另一部Insta 360 Nano,
-前者拍出嚟照片效果很好,如果是拍VIDEO的話,畫質未達到水準的,但優點是睇片時可以ZOOM近ZOOM遠的;
-後者最好用家是用IPHONE手機,型號是IP ... [/quote]

想問insta 360 nano影相既質素如何? 會唔會差d?

D-dog 2017-1-6 04:51 PM

有冇師兄用nikon 部keymission 360?年頭發佈已留意但因而家冇乜機會用所以冇買到

Yoo! 2017-1-15 09:58 PM

上youtube見Nikon d review好多負評,我用Insta360 相同片都好滿意,水貨$1300有交易
部機support YouTube live. 個app可以即時output方便upload上facebook
頁: [1]
查看完整版本: 360 度相機的選擇