查看完整版本 : 打算retake 2017 DSE

台風默默的婆仔 2016-9-20 08:12 PM

打算retake 2017 DSE

我係2016 DSE 考生。4C+1 得18分 Best 5=19
係文科人  中:4 英:3 數:2 通:4  中史:5 文學:3
依加讀緊asso,自己想升番上U
:smile_41: 但唔知經jupas入U易d,定non-jupas易d?:smile_41:
所以想 retake 2017 DSE。
自己想讀個科係 Edu 中文教育,但係遇到以下問題:
1. 根據我個成績,應該retake 全科定一部分好?
   (其實自己想retake 中文,英文,數學)
2. 想問Combined Certificate,retake DSE要有幾多分先穩陣?
3. Combined Certificate,想入EdU 會唔會扣分?
4. 如果報jupas,洗唔洗睇埋asso既成績? GPA要幾多?
5. asso 文科人經 non-jupas 入番大學難唔難?
          (系咪一定要考IELTS?)  
希望大家幫幫比D意見‧謝謝!無限感激:smile_40:
:smile_41:

[[i] 本帖最後由 台風默默的婆仔 於 2016-9-21 09:41 AM 編輯 [/i]]

dark051164 2016-10-5 08:46 PM

唔一定要考 ielts
dse有combine cert架
但唔係全部subjects都accept combine cert

btw 你中史拎5有咩方法
齋溫書 ?

anyways
我覺得你考多次得3嘅subject好啲 :smile_40:

dark051164 2016-10-5 08:47 PM

i prefer maths

英文可能會難左
睇你會唔會take risk

59rabbit 2016-10-6 03:43 AM

我Best5 16分。
4 2 2 3 5(中史)
一齊Retake。

gundam19901990 2016-10-20 02:58 PM

。。。。。。

台風默默的婆仔 2016-10-20 11:04 PM

多謝你ge建議丫:loveliness:,中史拎5我應該都系好彩

台風默默的婆仔 2016-10-20 11:07 PM

多謝你ge建議丫:loveliness:
我覺得英文都會難左,因為2016ge DSE 英文系比以前易左

天割之門 2016-10-25 03:55 PM

建議等到2018先考...因為丁酉年香港運勢會轉差、連帶考試運都轉差、樓主你可以打定輸數...

tjang259 2016-10-28 01:46 AM

[quote]原帖由 [i]天割之門[/i] 於 2016-10-25 03:55 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=450402016&ptid=26107537][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
建議等到2018先考...因為丁酉年香港運勢會轉差、連帶考試運都轉差、樓主你可以打定輸數... [/quote]

LOL咁係咪全港考生都唔駛考?

tjang259 2016-10-28 01:47 AM

我係讀中文教育出身,樓主可PM我問嘢
加油,我多數18-19分嘅Retaker學生最後都係入三大。

記住你今日呢種恨勁!

你安豬 2016-11-5 01:09 PM

我係2017年應考生,聽d老師講,佢地話2017DSE應該比16年難,佢地話因爲13年中三TSA既成績比較好,所以DSE有可能會出難d,所以建議你只retake 數
頁: [1]
查看完整版本: 打算retake 2017 DSE