查看完整版本 : 現在完成式問題

C語言 2016-10-4 09:11 PM

現在完成式問題

就快考文憑試,有現在完成式問題想問問。

我在早上八時收到Mary 封信,在早上八時三十分收到Tom 封信,再在早上十時收到Peter 封信。現在是早上十一時三十分,我講"I have received Peter's letter, Mary's leter and Tom's letter." 想問問我咁樣講有無問題。

Sally 在早上八時三十分收到Paul 封信,在早上八時三十二分收到Tommy 封信,她在早上八時三十三分講"I have just received Tommy's letter and Paul's letter." 有無問題

dark051164 2016-10-5 08:57 PM

it depends on the relevance

for instance,  your friend sent an email to you
and you're replying your friend : i have just received blah balh blah .,....

we use "have" in a sentence which is related to the situation (強調自己已收到email

當沒有have,就是關係不大的時候
即是你不打算去強調自己收到email
eg: hey , i received her email this morning
但你沒有強調的意思
因此不需使用 "have"

C語言 2016-10-6 09:19 AM

回覆2#

咁你覺得她講"I have just received Tommy's letter and Paul's letter." 有無問題

(Sally 在早上八時三十分收到Paul 封信,在早上八時三十二分收到Tommy 封信,她在早上八時三十三分講"I have just received Tommy's letter and Paul's letter." )

[[i] 本帖最後由 C語言 於 2016-10-7 08:32 AM 編輯 [/i]]

dark051164 2016-10-8 06:04 PM

我覺得有have就比較正常
點解呢,
其實講嘢嘅話(如果件事發生無幾耐嘅話

通常會mention  i have just received
而唔係 i received

past tense好少話喺近幾個小時發生用
因為好難去INDICATE自己講呢句嘢嘅時候想表示嘅係幾耐之前

難聽啲講句
你自己simulate講呢句嘢嘅情況
就會發現有嘢唔對路

C語言 2016-10-8 07:29 PM

回覆4#

可能有少少誤會,我贊成用i have just received。

另外想問問以下問題
我在上年十月買了一個洋娃娃,現在個洋娃娃已丟了,想問問你現在我可唔可以用"I have bought a doll." 來形容。

[[i] 本帖最後由 C語言 於 2016-10-8 07:33 PM 編輯 [/i]]

ycydavid413 2016-10-8 08:57 PM

[quote]原帖由 [i]C語言[/i] 於 2016-10-8 07:29 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=449382999&ptid=26141490][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
可能有少少誤會,我贊成用i have just received。

另外想問問以下問題
我在上年十月買了一個洋娃娃,現在個洋娃娃已丟了,想問問你現在我可唔可以用"I have bought a doll." 來形容。 [/quote]

你始終唔明,所有你作嘅情況,基本上用simple past, past perfect, past continuous, 甚至係past perfect continuous都唔會錯,只係你想表達嘅意思唔同。

香港學生最差嘅概念就係咁嘅情況就要用A,咁就要用B;根本唔係睇自己想表達咩意思。
頁: [1]
查看完整版本: 現在完成式問題