查看完整版本 : [喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山

volumee 2016-11-1 09:17 PM

[喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山

人類在突如其來的災難𥚃,是怎樣掙扎求存?人性,又會否因為社會秩序的崩壞而扭曲?

一個人們在喪屍災難來臨後的故事,集恐怖,災難,社會,人性,愛情於一身。究竟主角Roy能否逃過這次災難,他又會否出賣自己的人性來換取存活?

新手上路,請多多支持。
不定時更新。

《本故事純屬虛構 如有雷同實屬巧合》

==================
警告︰此文章只適合十八歲或以上人士觀看。此文章內容可能令人反感;不可將此文章的內容派發、傳閱、出售、出租、交給或借予年齡未滿18歲的人士或向該人士出示、播放或放映。

LEGAL DISCLAIMER WARNING: THIS ARTICLE CONTAINS MATERIAL WHICH MAY OFFEND AND MAY NOT BE DISTRIBUTED, CIRCULATED, SOLD, HIRED, GIVEN, LENT, SHOWN, PLAYED OR PROJECTED TO A PERSON UNDER THE AGE OF 18 YEARS.

[[i] 本帖最後由 volumee 於 2018-10-17 12:20 PM 編輯 [/i]]

volumee 2016-11-1 09:21 PM

Chapter 1 - 不一樣的周六

「喂,大佬!」
一把熟識的聲音,喚醒了我。

「喂,起身啦,仲訓!」
頭仍是感覺無比的重。
眼微微張開,拍打著我的,是我的弟弟。

「頂,洗唔洗咁早呀,比我訓多陣啦!」
我對睡眠被打斷表示強烈不滿。

「你再唔行,我就自己去先喇!」
弟弟說著正要離開睡房。

「Oh shit!差啲唔記得咗,而家幾點?」
我彈起床。

「十一點半啦!再唔起身,飛的係咪你比?」

「好快,十分鍾!」
我飛奔去廁所刷牙洗臉,弟弟已經在執拾背囊。

「係咪西貢燒烤樂園?」
我完全忘了地點。

「頂,又係你話唔想食自助 BB 蕉嘅,要自己起爐先型嘛!」

「又好似係,琴晚玩得太顛,斷咗片。其實如果唔係比面你條女,我都費是去!」

「你咪又係想襯條女入 camp 就攪攪震!」

「拿,你唔好咁講,識多啲人啫!」

此時弟弟已經執拾完畢,仍不忘以中指回應我。

「喂,幫我執埋啦,咁咪可以快啲出門口囉!」

弟弟雖然怒視著我,但也拿起我的背囊執拾,看來他也很想快點兒出發呢。

住市中心的好處,就是交通方便。屋苑樓下便是巴士站。由於是周六,等巴士入西貢的人不少。

「即係下班車就到?好,咁我哋上。」
因弟弟女友住恆安,她便先在總站上車,我們中途上車會合她。

巴士上有不少入西貢玩的人,但都總算有位坐。弟弟女友坐在下層的對座位,傍邊坐著另一位少女。

「喂 Hello,我大佬你見過嫁啦。」弟弟向他女友說後,轉頭向少女說。「我大佬 ,Roy。」

「Hello,我叫 Vicky 呀。Suki 嘅同學。」

我們開始閒聊。

兩人無論身形,打扮都差不多(短T熱褲加件薄外套)如果一定要分別,就是言談間,Vicky 好像比較熱情一點。

「Keith,不如比你同 Suki 坐吖。」Vicky 説著已站起準備和我弟弟換位,就這樣,Vicky 坐在我旁邊。

一陣香氣襲來。幽幽的花香味令人心曠神怡,我暗爽。

車行到西沙茶座附近,便開始慢下來。

「Oh,塞車添,希望唔會遲到啦。」Vicky 說。

「唔怕啦,一喺我 what's app 佢哋叫佢哋透爐先。」正當 Keith 拿起電話之際,他的電話響了。

「喂,阿 Rex。」「好」「咁我同佢哋講,你自己都小心啲。」

「阿 Rex 話好多人喺西貢走緊過嚟大網仔,啲人話西貢嗰邊有好多人發癲咬人喎。」Keith 説的語氣有點慌。

此時逆線開始有警車響著號高速駛往西貢方向,當中有不少是機動部隊的小巴,看來真的有大事發生。

巴士上人們開始不安,談論著...

volumee 2016-11-1 09:22 PM

Chapter 2 - 危機爆發

「呢個係警方嘅呼籲:由於西貢一帶發生突發事件,依家所有通往西貢嘅道路會暫時封閉。請大家留喺車上面唔好離開,等待警方嘅進一步安排。」一輛警車正在逆線慢慢駛過,並播放著警方呼籲。

車上議論沒有停止,有些乘客上網,有些在打電話,希望得知進一步消息。

當我正準備打給女友時,Vicky 先開口。

「網上啲人話西貢有喪屍,有人 upload 咗啲相同片。」

討論區的相片不多,亦不是很清𥇦。大部份都只看見逃跑的人群,只是有些人的身上好像染有血跡。

「呢度有條片,噤去睇吓。」我説。

按下去之後,電話就停留在 loading 狀態,可見網路速度受到影響。

「喂!喂!頂你個肺吖...」一名大叔在後排座位對著電話怒吼。

喂,喂聲此起彼落,看來通訊網絡已經停止。

「點解會上唔倒網,講唔倒電話嘅?」久未開口嘅 Suki 終於焦急地問。

「可能喺太多人同一時間用,網絡擠塞啫,遲啲再試啦!」Keith 安慰着。

「唔似喺囉!」後座的大叔走過來說。「網絡擠塞唔會全部野停曬,連 SMS 都 send 唔倒囉!之前打風嗰啲都試過啦,啲 SMS 一定 send 倒,而家似成果網絡停咗多啲...」

「我反而覺得係政府有意封鎖消息囉!」大叔仍然滔滔不絕。視線停留在 Suki 的大腿。

「你咪吹得就吹,冇證據明好喺度9噏!」Keith 明顯對大叔的言行不滿,甚少說粗言的他也按耐不住。

「屌你吖,好聲好氣提你哋你話9我!我成日同差佬交手,佢哋呢啲衰野我唔知?」大叔步步進逼,好像想動手。為免發生衝突,我便站起來對 Keith 說。「阿叔都係一番好意,不如算啦。」跟著對大叔説「唔好意思,一場誤會。」

「嗱,呢位阿哥就似樣啲啦。學人扮護花使者...」

「收聲啦大叔!」另一面座的一位女子說。「睇住你走去𥄫人大脾嫁啦,咪衝出嚟柒啦!」

「係羅,不如報警話有爭執等警察處理囉!」身邊的男子亦和議道。

大叔見有其他人幫口,又聽見話要報警,便心心不忿地返回座位,口中念念有詞。

「唔該曬!」Keith 禮貌地道謝。

「唔洗,我係唔抵得啲人啫。」女子道。

「有冇諗過行番轉頭?」男子續說,「件事好唔尋常。如果真係好似網上講話有喪屍喺西貢,我哋嘅處境都幾危險。但差人淨係叫我哋留係車度,冇進一步安排,好明顯係急於應付。」

「依家仲未見人由西貢走出嚟,好可能警方已經設立咗防線。不過一旦佢哋頂唔住,我哋未必走得切。但若果佢哋冇事,我哋自行回家都唔見得佢地可以追究啲乜。」

「吖...講咗噤耐,我叫阿 Ben,呢個係我老婆 Karen,點稱呼?」

「我叫 Keith,女朋友 Suki,佢同學 Vicky 同我大佬 Roy。」

「Hi,你哋好。我就諗住同老婆行番去,咁你哋點睇?」

我們互相對望...

[[i] 本帖最後由 volumee 於 2016-11-3 10:46 PM [url=http://www.discuss.com.hk/iphone][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg [/img][/url] 編輯 [/i]]

瞬獄殺 2016-11-1 10:32 PM

最緊要快D扑左Suki,俾頂綠帽佢戴!!~~

volumee 2016-11-3 09:01 AM

Chapter 3 - 抉擇

「不過差人話留喺車上面等𡃓,況且行番去,好似好遠...」Vicky 先發表意見。

「係囉,好似留低好啲。」Suki 和議。

Keith 帶點猶疑,但都贊同地點了頭。我明白如果不是 Suki,他一定選擇離開。

「喺咪講緊走唔走吖?」另一把女聲說到。「我想走吖,不過唔係好識行,可唔可以帶埋我?」

3比3,這突如其來的少女加入,影響了大家的決定。正當我猶疑之際,上層傳來一片騷動。

樓梯傳來急速的腳步聲,上層乘客按動緊急開門制,開始跑着離開。

「咩事吖?」司機一邊問,一邊走到車門旁。

「走呀,殺到嚟啦!」少年拋下一句便走了。

此時窗外已經陸續出現前車往後走的人群,在下層的乘客亦開始離開車廂,看來我們也是時候動身了。

「睇嚟我哋都要行啦!」Ben 已經站起來拖著 Karen 離開,我跟 Keith 緊隨其後。跟著我們的,還有剛才的少女,一個中年婦人,一個老婦,以及,和我們爭吵的大叔。

一落車,我們就跟著人群半跑著向烏溪沙出向進發。一些較小型的車輛亦掉頭離開,但基於人群的阻擋,走得不快。不知道是因為避車或是甚麼原因,人群越走越快,我們亦加快腳步,開始拋離跟著的中年婦人及老婦。

剛跑過泥涌巴士站時,身後傳出夾雜著槍聲及碰撞聲的巨響。其後再傳出的是人們的慘叫 - 一輛雙層巴士正高速向我們衝過來,很多人走避不及被撞倒。我們立刻走到一旁避開,巴士直駛到回旋處,以高速直撞!

巴士經歷猛撞而彈起,隨即翻側在迴旋處旁邊冒煙。由於距離頗遠,我們看不見車內情況,但巴士經過我們時可以看到車來內一定還有人。

「喺咪繼續向前行?」少女問。

「直行會快啲,應該唔危險嘅。」Ben 一馬當先走在前面。

我們便向廻旋處的方向進發,巴士仍在冒煙,有些有心人嘗試走近巴士救人。此時身後尖叫不斷,人群像瘋了一樣奔跑,我們亦被迫向前跑。突然走在前面的人群大叫著回頭走來,有人被撞跌,被踩到。

我們一行人反應不來,Karen 同少女被人群撞跌。Ben 不顧一切去拖起 Karen,但已經沒有餘去去拉起少女。

「Keith,幫我囉住過背囊!」我跑過去拉起少女,此時我終於明白人們狂奔的原因。一些人在遠處不斷撲低其他人,雖然不是看得很清楚,但都大概猜到是人吃著人。他們正向我們極速跑來,我便立刻想拉起少女逃跑。

「嚟,我哋走!」我想拉起她。

「唔得,我扭親,走唔倒!」她驚徨地看著我。

「快啲上嚟,我孭你!」不知那裡來的勇氣,我竟然作出這樣的要求。想不到,下一刻便後悔了...

[[i] 本帖最後由 volumee 於 2016-11-3 10:53 PM [url=http://www.discuss.com.hk/iphone][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg [/img][/url] 編輯 [/i]]

LEOW7788 2016-11-4 04:43 PM

支持:smile_o09: 樓主多更新

volumee 2016-11-4 05:51 PM

[quote]原帖由 [i]LEOW7788[/i] 於 2016-11-4 04:43 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=450997721&ptid=26210202][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
支持:smile_o09: 樓主多更新 [/quote]
多謝支持。
小弟每逢二/四/六更新。:smile_o05:

volumee 2016-11-4 05:53 PM

[quote]原帖由 [i]瞬獄殺[/i] 於 2016-11-1 10:32 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=450832918&ptid=26210202][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
最緊要快D扑左Suki,俾頂綠帽佢戴!!~~ [/quote]
順其自然啦,呵呵...:smile_o01:

淫賤天不欺 2016-11-4 06:25 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

volumee 2016-11-5 01:01 AM

Chapter 4 - 逃亡

一向甚少做運動的我,背起少女時感到十分吃力,但危機漸漸迫近,自己又承諾要幫忙,只有硬著頭皮全力跑。

「大佬,呢邊呀!」Keith 在馬路旁叫著。

我很想飛奔過去,但雙腳真的不聽使喚。跑了幾步已經很吃力,快要支持不住。結果被一個在亂跑的男人撞倒,雙雙跌在地上。

幸好我只是手腳擦傷,不過我知道自己已經沒有餘力再背起少女跑。此時我們的不遠處傳出慘叫聲,原來有名婦人被喪屍撲倒,其他喪屍便圍著婦人分屍,扯出腸臓,扯斷手腳分著吃。

這是我第一次這樣近距離看見死人,還要被分屍,我已經被嚇到站不起來。只要婦人被吃光,下一個就會是我。

死神,想不到會這麼近。

我真的很想離去,但是我卻做不到。身邊的少女也被眼前埸面嚇呆,目定口呆地坐著。

我會這樣就死掉嗎?這也正常,怎樣看,我都不像屍故裡面能生存到最後的主角吧...

不知道在遠處的她安全嗎?

「喂,用啲力啦,好鬼重呀你!」不知何時,Keith 已經在我背後用力想把我拉起,雖然雙腳仍感乏力,但我還能在他的幫助下勉強站起。

「行唔行到?」Keith 問。

「應該okay。」我説。

Keith 聽罷,已經背起少女向前跑,少女的重量好像沒有對他做成太多額外負擔,Keith 仍然健步如飛。

「吼...」之前在享用婦人的喪屍終於發現了我,並開始向不遠的我跑來。他們面目猙獰,口露獠牙,張牙舞爪地獛過來。突如其來的驚嚇,令我花盡所有氣力狂奔起來。我緊跟著 Keith 向村𥚃面跑,後面喪屍的吼叫聲也越來越近。

「喂,呢邊!」我看見 Ben 在不遠的一間地產舖呼叫著,Keith 已經快要到達了,但不知道他們會否冒險等待身後有一群野獸追趕著的我?

「喺花槽果邊跳上嚟,唔好行樓梯!」Ben 大叫著。

Keith 聽罷便跳過舖前用石屎做,應該用來防水浸的花槽,進入屋內。我亦跟著用相同方法跳過花槽,但不知道是體力不繼,還是身體一下子放鬆,落地時竟然失去平衡。幸好,我仍能一仆一碌地'走'進屋內。

Ben 隨即把玻璃門鎖上,幸好,沒有喪屍跟隨我闖入屋內。由於花槽的阻隔,玻璃門上鎖幾秒後才看見喪屍拍打及衝擊玻璃門。

我環顧眾人,大家手執一些文具/雨傘作武器以防萬一,雖然應該沒有太大作用,但至少也能提供一點安全感吧。

「喂,唔好呆曬喺到,幫手搬啲傢俬頂住度門先!」Ben 叫道。

我們隨即搬來辦公枱櫈把門口堵住。但玻璃門弱不禁風,應該都捱不到倒多久...

[[i] 本帖最後由 volumee 於 2016-11-5 01:03 AM [url=http://www.discuss.com.hk/iphone][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg [/img][/url] 編輯 [/i]]

淫賤天不欺 2016-11-5 02:37 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

volumee 2016-11-5 02:20 PM

[quote]原帖由 [i]淫賤天不欺[/i] 於 2016-11-5 02:37 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=451027230&ptid=26210202][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
寫得好 [/quote]
多謝支持:smile_o06:

林霸圖 2016-11-7 02:17 AM

明天會有更新嗎

口腔進擊的浴缸 2016-11-7 03:33 AM

支持

[[i] 本帖最後由 口腔進擊的浴缸 於 2016-11-7 03:34 AM [url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg [/img][/url] 編輯 [/i]]

volumee 2016-11-7 01:14 PM

[quote]原帖由 [i]林霸圖[/i] 於 2016-11-7 02:17 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=451142450&ptid=26210202][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
明天會有更新嗎 [/quote]
會,逢二/四/六會更新
多謝支持:smile_o06:

volumee 2016-11-7 01:15 PM

[quote]原帖由 [i]口腔進擊的浴缸[/i] 於 2016-11-7 03:33 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=451143635&ptid=26210202][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
支持 [/quote]
多謝

volumee 2016-11-8 09:18 AM

Chapter 5 - 地產舖

「嘩,好似好多人咁!」一把陌生的女聲響起。

「我叫Eva,呢度啲人叫我 Eva 姐,喺呢間舖嘅經理。我唔介意你哋嚟避一避,不過唔好亂攪公司啲野!」

「八婆收皮啦,你頭先唔喺想鎖門唔比我哋入嫁咩?依家又扮好人!」說話的,竟然是一度走失的巴士大叔。

「如果唔喺我頂L住度門,我哋全部死L曬啦!」大叔罵得正起。

「你條友衝入嚟我都未同你計,呢度喺公司財產,我依家報警趕你哋出去都仲得呀!」Eva 不甘所弱。

「報警!哈哈!你咪報囉,出面咩情況你都唔知!我強哥夠膽話我喺度姦9你都冇人救倒你!」

「超!強哥?強伯咋話。睇你個款,就算有得比你屌,你都冇L用啦!」

「屌你吖,我而家就...」大叔正想行動,卻被 Ben 按著。「你哋收聲啦好冇?出面啲野就衝到入嚟啦,到時盞大家一鑊熟!」

「你咪兇我啦,無啦啦衝曬入嚟話有喪屍,你哋睇戲睇到 shot 上腦吖?」Eva 繼續呼喝。「都唔知喺咪同出面的人夾埋玩野,啲化妝差啲囉!」

「Eva 姐,你見唔倒唔怪你,不過有喪屍呢件事係真,我哋亦唔需要攪咁多野為咗入嚟。」Ben 耐心解釋。「依家我哋真係要諗方法離開呢度,呢度有冇樓梯通上樓上?」

「嗱,好似呢位哥仔講野咪好囉,有咩平心靜氣傾吖嘛。」Eva 的態度 180 度急變,不禁令人側目。她不其然走到 Ben 面前,用手摸著他的胸肌。「嘩,你都幾大隻嫁喎!」

「喂你痴線㗎?亂咁摸人!」Karen 甩開 Eva 的手,怒視著。

「哦...原來有條女喺度!」Eva 打量著 Karen。「不過,一般貨色啫,哈哈。」

兩女正要開展另一場戰爭,此時久被忽略的喪屍群已把一塊玻璃打破,但礙於塞在玻璃前的枱櫈,喪屍暫時不能湧入,男仕門見狀立刻上前頂着枱櫈,但這情況不能持久。

「Eva 姐,快啲諗吓方法啦!」Vicky 急道。

「你哋快啲搵吓有冇樓梯或後門之類。」Ben 頂著枱櫈,説得吃力。

「唔冼搵啦,呢度得外面有度門通去樓上,不過樓上唔係我哋既地方,大門鎖咗我哋唔會上倒。後門就有一個,不過一出去你哋自己就要諗走去邊。」Eva 語氣不佳地説道。

「我哋?咁你唔打算走?」Keith 問到。

「哈哈,你當我儍㗎留喺到?我間屋喺附近,我緊係番去先,不過我冇打算招呼其他人!」Eva 趾高氣昂地說道。

「求吓你啦 Eva 姐,我哋就咁走出去實死梗㗎!」Vicky 懇求著。

「係啦,多個人多個照應嘛。」少女幫口。

「何況我哋背囊有好多野食,我哋都未知有冇人嚟救,多啲野食會好啲。」Suki 加入遊説。

「其實你哋嘅生死唔關我事,況且你哋咁多人,多多食物都好快比你哋食曬啦!反而我一個人喺屋企,好肯定夠食兩三個禮拜。」Eva 不肯讓步。「不過,見你哋叫得我 Eva 姐,你哋咁瘦又唔似好大食,我比你哋嚟啦!叫埋另外嗰兩個靚仔,其他無謂人,喺度食自己啦!」Eva 指一下 Ben 跟 Keith 説。

估不到這個女人,竟然要將我們分化,還要將我們一些人(包括我)留在這個鬼地方。

Eva 好像看見我們表情的變化,轉身便走。正當我想阻止她離開時,身邊一個黑影閃過,朝著 Eva 走去,當 Eva 發現黑影走近時,已經太遲...

淫賤天不欺 2016-11-8 11:36 AM

好睇!

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

林霸圖 2016-11-8 04:16 PM

唔錯:loveliness:

edwardyeung 2016-11-9 07:44 PM

好正喎,師兄你幾時更新?

volumee 2016-11-10 09:36 AM

Chapter 6 - 亂入?!

「而家唔係求你帶我哋去,喺你一定要去。」強哥不知何時拿到了一把𠝹刀,已經架在 Eva 的脖子上了。「𡃁妺,幫我搵繩綁住佢對手!」

「唔該叫我 Kimi!」少女對大叔的稱呼好像很不滿。「同埋呢度邊有繩?」

「等我嚟啦!」説話的竟是 Karen。「用 mouse 嘅繩扎咪得囉!」她二話不說,已經拿著滑鼠繩扎起 Eva 雙手,而且扎得很緊。

「喂,好痛呀!洗唔洗扎咁緊呀?」Eva 痛叫。

「有排你受呀,八婆!」Karen 好像對她恨之入骨。

「行啦!唔好玩野,如果唔係𠝹花你塊面!」大叔挾持著 Eva 從後門離開。

「妳哋快啲跟住強哥行。」Ben 向女仕們道,「兄弟,我哋等佢哋出曬去,就跟住數一二三放手走。陣間 Roy 你行前面,Keith 中間,我殿後關門。」Ben 轉向我們説。

「好,差唔多啦,準備,一,二,三!」

我一馬當先向前跑,身後已經聽到枱櫈倒塌聲,後面緊隨著腳步聲,應該是 Keith 吧,之後是「嘭」一聲的關門聲,應該 Ben 已順利完成任務。不過我沒有回頭的勇氣,跑了幾步,已經見到 Vicky 在一度門前揮手了。原來地舖與 Eva 家的距離,只有數屋之隔。

門後是一條直上二樓的樓梯,因 Vicky 在門口等待其他兩人,我不想拋下她自己先上樓,便與他一同等待。由於害怕附近會有喪屍,我不斷四處張望,幸好我們走在村屋之間,沒有被發現。

只是一會兒,便看見 Keith 跟 Ben 一同跑到,應該是 Keith 離開地舖後在後門等待 Ben,等他關好門才走,另獨自奔逃的我顯得有點尷尬。Ben 在經過我身旁的時候,還不忘拍了拍我的膊頭,好像在嘲笑著我。

上到村屋一樓,是客/飯廳跟廚房廁所,還有一個不小的露台。如無意外,睡房應該在二樓。裝修也算華麗,看來做地產的收入十分不錯。但是一個人住在兩層 700 呎加天台的村屋,也未免太大了吧?

地方大得可以讓我們分別找地方坐下,此時 Eva 仍不忘警告我們。「你哋而家係非法進入民居,如果你哋整爛我啲野,我一定追究!同埋好放咗我啦喎!」

「整爛野?係咪咁呀?」説時 Karen 已經將一個看似名貴的花瓶推跌在地上,發出巨響。幸好所有門窗都已經關閉,並沒有驚動街上的喪屍。

「八婆,你係咪玩野呀?」Eva 雙手被綁,仍不失霸氣。

「係咪玩唔起呀,賤人!頭先單野我都未同你計吖,留低我哋幾個你都講得出?」Karen 好像想殺人。

「要你哋幾條廢柴做乜呀?又冇L用,唔死都冇用啦!」

「啪」強哥大巴打落 Eva 面上。「我 DLLM 呀,你個賤人,我而家就要你後悔!」説著強哥已經將 Eva 壓在餐枱上...

volumee 2016-11-10 09:37 AM

主要登場人物(1)

到目前為止主要登場人物

Roy (主角)
24 歲
文員
普通人一個,中等身形,不愛運動

Janice (主角女友)
23 歲
教師
曲長髮,中等高度偏瘦身材,陽光女孩,應該有C級(應該係,未摸過+_+)

Keith (主角弟弟)
20 歲
Year 2 學生
高大陽光男孩,熱愛運動

Suki (Keith 女友)
19 歳
Year 2 學生
過肩直長髮,文靜形纖瘦女孩,目測A級

Vicky (Suki 同學)
19 歲
Year 2 學生
過肩直長髪,陽光形纖瘦女孩,目測B級

Ben (巴士乘客)
30 歲
職業不詳
高大黑實男

Karen (Ben 老婆)
25 歲
職業不詳
及肩直短髮,中等高度瘦身材,C級美女(應該係)

Kimi (巴士少女)
18 歲
職業不詳
馬尾長髮,略矮,瘦身材鄰家少女,目測B級

強哥 (巴士大叔)
45 歲
職業不詳
中等身形,好色(應該係)

Eva (地產經理)
29 歲
地產經理
直長髮,有點妖野,中等高度,身材有點豐滿但不太肥,目測D級

volumee 2016-11-12 01:38 AM

Chapter 7 - 陰暗面

「喂,你做乜野?」Ben 上前欲阻止強哥,豈料強哥用𠝹刀指向阿 Ben 怒吼。「今日邊個阻我,我遇神殺神,遇佛殺佛!」跟著對 Eva 怒吼。「DLLM ,我今日唔教訓妳,我唔叫強哥!」

「撕,撕...」強哥雙手撕開 Eva 的黑色襯衫,內𥚃的藍色胸圍外露。強哥的大手在向她雙乳亂揉亂摸。

「救命呀,放開我呀仆街!」Eva 大叫。

Ben 想過去幫忙,卻被 Karen 從後熊抱著阻止。此時,強哥已經拉底了 Eva 的胸圍,露出她的D級雙乳。「你老味吖,妳條臭雞黑 Lin 嘅,肯定成日比人玩啦,哈哈哈哈!」強哥將他整張臉埋在雙乳間不停磨擦,還不忘吸啜著她的乳頭。

「救命呀,唔好呀,走開呀!」Eva 不斷掙扎,但因雙手被綁,根本沒法掙脫。

強哥伸手入 Eva 裙內脫掉她的內褲,再伸手入裙內亂摸。「你條臭雞個口就話唔好,但係下面就出曬水!」

「唔好呀,嗚嗚,救命呀...」Eva 的求救變得軟弱。

「哈哈哈哈,哈哈哈哈哈...」強哥已經失去理智。

「不如你去救 Eva 姐吖?」我聽見 Suki 對 Keith 竊竊私語。

Keith 的面色一沉,為一個萍水相逢的女人而冒險,確實不智。但基於女友的請求,Keith 還是站了起來,慢慢步向強哥。「強哥,不如放過佢啦,咁樣好似唔係咁好...」

「嗱,你唔好再行個嚟吓!」強哥再次拿起抬上的𠝹刀揮舞著。「大家都知出面咩事嫁啦,唔好再同我嚟呢套!」

Keith 呆站原地,看了Ben 一眼,但 Ben 仍是被 Karen 牢牢抱緊,只能回應一個無奈的表情。

在我旁的 Vicky 亦用手肘碰了我一下,用眼神示意我去幫手,我雖然有些不願,但也不想有人在這已經很不安的環境中,再作出不理智的行為。

我知道口頭的勸告不會湊效,我需要武器!掃視四周,沒有什麼像樣的,正想跟 Vicky 表示無能為力,卻見她用眼示意著一個地方。

對,廚房裏應該有武器,還要比𠝹刀更有威懾力!我快步走向數步之遙的廚房,快速搜索著。

廚房地方不小,整齊地掛滿了各式各樣的平底鑊,鑊鏟及其他廚具,但他們都好像沒有被使用過,看起來像精美的擺設多於實際用途。打開廚櫃發現兩、三套名牌刀具套裝,生果刀,切肉刀,廚師刀,菜刀等應有盡有。最窩心的是一些刀具還配有皮製的刀套,對急需外帶武器傍身的我們簡直是恩物。

我選了兩把配有刀套的切肉刀和廚師刀插在腰間,雙手還拿了兩把菜刀才離開廚房。

回到大廳,強哥已經脫掉內褲,露出醜陋的陽物,正準備進一步的行動。Eva 此時已經放棄掙扎,默默地躺在枱上。

我走前將一把菜刀交給 Keith,然後舉起菜刀喝道。「強哥,放開 Eva 姐!」Keith 也嚷道。「夠啦!好停手啦強哥!」

強哥打量了我們一下,説道。「我褲都除埋,你叫我停?喂,你哋同佢三九唔識七,洗唔洗咁搏呀?想當年我比幾條差佬圍住我,我都未驚過,我洗怕你哋兩條魚毛?你哋一係殺L咗我,如果唔係我實攪埋你哋條女!」

經他一說,我們便猶疑起來。他說得對,我們只是萍水相逢,實在沒有必要冒險,她甚至曾經想過要放棄我們。何況平時連看到飛蟲也會害怕的我,要我打架,甚至殺人,簡直是笑話。

「點呀?我講得啱哩?你哋放心,你唔攪我,我都唔會攪啲兄弟嘅!咪話我唔益你哋喇,我屌完呢條臭八婆,就送佢比你哋玩啦,哈哈哈哈!」

此時在我旁的 Vicky 拿起放在茶几的生果,狠狠地向強哥擲去,強哥急忙用手撥開,正想避開另一個擲過來的生果時,不小心被自己褪到腳邊的褲子絆倒,跌坐在地上。

「機會嚟啦,飛雲!」我腦中竟然響起了這句對白...

[[i] 本帖最後由 volumee 於 2017-1-6 12:40 PM [url=http://www.discuss.com.hk/iphone][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg [/img][/url] 編輯 [/i]]

volumee 2016-11-13 12:44 AM

Chapter 8 - 制服強哥

最先衝向強哥的是阿 Ben ,不知何時他已經擺脫 Karen 的熊抱,走向前想要制服強哥。(其實我一早覺得 Ben 要掙脫一點也沒有困難,他是等待著機會,還是另有原因?)

強哥亦不是省油的燈,雖然下半身赤裸並跌坐地上,但仍能與 Ben 角力不被壓倒,此時 Keith 和我亦放下手中刀前去支援。

沒有制服他人經驗的我們,根本不知道如何入手。此時 Ben 焦急地說。「幫手壓佢落地啦!」由於 Ben 在正面角力,Keith 便在一旁幫手壓強哥落地,強哥見我們加入,更加用力掙扎,腳也在亂踢。我便繞倒他身後用手㧜著他的頸拉著,經三人的努力,我們終於成功把他按在地上。

「Vicky,麻煩你搵下有冇繩,一係就解咗綁住 Eva 啲繩攞嚟用。」我雖然膽小,但絕對冷靜。

Suki 亦過去幫 Vicky 解開繩子,Eva 鬆綁後急忙用破爛的衣服遮蓋身體。

「你唔好再郁呀!」Ben 喝道。雖然給三人壓著,強哥亦不斷掙扎。「你班 PK ,一係你哋就打死我,如果唔係我一定會報仇!」Ben 沒有理會,接過 Vicky 給他的繩之後便開始綁著。

「你哋行開!」Eva 已經整理好衣服亦拿著菜刀走過來。「我今日要切咗佢為民除害!」

「Eva 姐你冷靜啲呀!」Suki 及 Vicky 都想去勸止她,但 Eva 怒氣沖沖。「佢咁對我,你叫我冷靜?行開!我唔想傷倒其他人!」兩女只有無奈退後。

「我話行開呀!」Eva 揮舞著菜刀向著我們。

我們都不想多説,各自退後。強哥見 Eva 來勢兇兇,陽物因褲子還未穿回仍在外露,心知凶多吉少,急道著。「你哋唔係嘛?由得條顛婆亂咁嚟!」

我們不作任何表示。Eva 亦歩亦趨,強哥只有急急退後,最後退到了身後的露台,貼近欄邊,好像想必要時躍下逃走。

「你跳落去吖,夠薑就跳!睇吓的怪物會唔會同你分屍?」Eva 站在門邊說。

強哥心知跳下去的效果,雙手被綁,腳又被絆著,跟本逃不掉...

「對唔住,係我唔啱,係我一時衝動,求吓你放過我啦!」強哥邊說邊跪著。

「哈哈,頭先你唔係好威嫁咩?而家又死狗咁款,都話你冇L用嫁啦,哈哈...」Eva 得戚地説著。「咁你係唔係冇L用吖?」

「係,係,我真係冇L用,Eva 姐話得啱!」

「既然你都認冇L用,咁我幫你切咗佢啦!」Eva 說著走近強哥,強哥面如死灰。

「算啦 Eva!」説話的又是 Ben,「今次就放過佢啦!」

「係啦係啦,我保證冇下次!」強哥搶道。

「保證?點保證吖?我浄係知切咗就一了百了!」Eva 道。

「無謂傷人啦,犯法嫁!況且而家冇得止血,佢可能會流血不止而死,咁樣就係殺人啦!」Ben 反駁道。Eva 面色一沉,看來她並沒有考慮太多。Ben 借機續説。「有冇地方可以困住佢先?跟住再睇吓報唔報倒警拉佢?」

「地方吖...一係天台囉!」Eva 不屑道。

「天台冇瓦遮頭,好似冇乜人道咁...」Ben 想了想後説。

「不如就露台呢度啦,應該可以反鎖佢喺出面。」我指著露台門的門鎖說。

「就咁話啦!」不待 Eva 答允,Ben 已經把門關上並鎖著。「咁而家咪安全囉!」

「好...不如,我哋試吓有冇野同外界 contact 倒?」我說。

「我啱先試過打999,冇人聽...」Vicky 道。

果然,沒有奇跡...

廢人動力 2016-11-13 03:48 PM

有甜是一賣點。
因多數關乎人性掙扎多數寫生死間取舍如拋棄隊友
甚少會提及到原始慾望、邪念、本惡等等
不過為甜而甜的話就容易到喉唔到肺
如有舖排,前文概要如:偷窺到其更衣以致心生慾望,因某原因碰觸後其邪念增大,到最後一發不可收拾,慾火焚燒,而主角或某關連親密的角色亦因離開或某些原因,犯下不可彌補的錯誤,如此劇情堪稱經典。

呢個亦係多數甜故寫得好睇,令人回味無窮的原因~

volumee 2016-11-13 06:56 PM

[quote]原帖由 [i]廢人動力[/i] 於 2016-11-13 03:48 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=451505543&ptid=26210202][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
有甜是一賣點。
因多數關乎人性掙扎多數寫生死間取舍如拋棄隊友
甚少會提及到原始慾望、邪念、本惡等等
不過為甜而甜的話就容易到喉唔到肺
如有舖排,前文概要如:偷窺到其更衣以致心生慾望,因某原因碰觸後其邪 ... [/quote]
多謝你的意見,對我未來的創作十分有用。
本來亦打算為本故事後期的加甜部份埋下伏線,今後亦會深化這些部份的編排及描述(我已經作好二十五章了)。

再次多謝支持。:smile_o05:

ginomarlenwong 2016-11-14 01:28 AM

都幾好睇,樓主家油

volumee 2016-11-14 08:53 AM

[quote]原帖由 [i]ginomarlenwong[/i] 於 2016-11-14 01:28 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=451532174&ptid=26210202][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
都幾好睇,樓主家油 [/quote]
多謝支持!:smile_o06:

volumee 2016-11-15 12:19 AM

Chapter 9 - 停留

「不如試吓有冇其他方法?」Suki 問。

「Eva 姐,呢度有冇電腦?我試過電話都上唔倒網。」很久沒有出聲的 Kimi 走過來説。

「我間房有部 tablet,喺樓上。我阿哥間房就有部電腦,不過佢間房應該鎖咗。咦,你係咪整親?行到趷吓趷吓咁。」Eva 問。

「係呀...頭先走嗰陣比人撞跌扭親。」

「過嚟比我睇吓?」Kimi 走近 Eva。「嘩,瘀曬喎!上嚟我比支家傳跌打酒你搽。」説著 Eva 已經扶著 Kimi 往樓上去。

Keith 找了一張椅子在飯枱旁坐下。Ben 隔著露台向外觀察街外情況。關在露台的強哥吃力地在地上扭著,希望可以將褲子穿回。Karen 坐在沙發玩著電話,可能希望能接通網絡吧。

Suki 與 Vicky 找到了電視的遙控,本以為沒有任何訊息,但電視畫面卻在正常運作。

「Suki,轉去新聞台!」Keith 發現後急道。

此時 Ben 與 Karen 都圍了過來,新聞正在報導一些警方的調動,右手邊有兩行提示「警方呼籲:因突發事故,所有前往西貢的道路封閉。」此時新聞報導員亦開口說道。「重覆一則政府喺下午十二時三十分發出嘅宣佈:由於突發事故,西貢區現已進入緊急狀態,所有前往西貢區嘅道路已經封閉。周邊地區如馬鞍山,將軍澳及彩虹等亦已進入戒備狀態。市民如非必要,請勿前往。警方及駐港部隊亦已作出管制措施,防止戒備區未經許可嘅市民離開上述區域。所有戒備區嘅市民請立刻返家或留喺室內,切勿外出。所有政府建築物/官立學校會保持開放比有需要嘅市民。如有進一步安排,政府會儘快公佈。」

「吓,即係點?我哋被隔離?」我問。

「一節最新消息,由於情況持續惡化,政府宣佈除西貢區外,馬鞍山區亦已經進入緊急狀態並列為封鎖區,上述區域嘅市民請儘量留喺室內,切勿外出。」

聽完這個消息後,大家都呆若木雞。雖然知道有大事發生,但大家都沒有預料事情會來得這麼快,這麼嚴重。轉眼間,這個熟悉的地方已經變得陌生和危險。

新聞在播放著封鎖區外圍的情況,對在核心內圍的我們沒有太大幫助。我們凝神地看著電視螢幕,希望有最新的情況或有用的資訊。但新聞只不斷重複已知的訊息,沒有再更新。

「頂,完全冇講邊度有安全嘅地方,有咩疏散計劃,浄係叫我哋留喺室內!」Keith 生氣地説。

「佢哋根本已經放棄咗我哋,睇嚟我哋要自己諗辦法求生。不過我頭先望過吓條街,留喺度好似安全啲。」Ben 說道。

此時 Eva 已經回來。Eva 換了一套運動套裝,頓時青春了不少。「Kimi 扭親腳,我搽完啲跌打酒叫佢喺上面休息吓。」此時, Eva 留意到新聞的報導,我們亦向她説著我們剛剛接收到的資訊。

「Eva,可唔可以上天台睇吓?」Ben 問。「頭先望街比對面啲屋遮住,睇唔清楚出面嘅情況。」

「好,咁你哋跟我上嚟。」Eva 帶領我們走上樓梯。「嗱,呢邊係我同阿哥間房,而呢邊喺客房,書房同埋浴室。」在客房中的 Kimi 正在看著 tablet 中的劇集,看見我們來了,便揮一下手説了一句,「Hello!」

「咦?係咪上倒網喇?」Vicky 問。

「唔得呀!啲劇係 Eva 姐之前 download 嫁。」Kimi 答道。」

「哦...」Vicky 有點失望。

「呢間就係書房。」Eva 繼續介紹。

「咦,有張電腦枱喎...」Suki 發現道。

「啊係,之前有部手提,之後阿哥長期拎入房用鎖埋,我都好耐冇見過部機 lu...」Eva 搶答。「佢成日都唔番嚟住,呢幾日佢又話要番大陸喎。不過都好,避過一劫...」聽 Eva 説罷,大家的神色都有點黯然...

Eva 帶領我們再上一層,來到一個天台玻璃屋。外面有一半露天地方,放著各式戶外傢俬及燒烤用具。

「嘩,好靚呀!」Vicky 叫道。

「阿哥周不時帶啲 friend 上嚟開 P 燒野食,有時夜晚睇星都幾靚。」説罷 Eva 打開玻璃門讓我們走出去...

林霸圖 2016-11-15 02:16 PM

唔錯
因為多D更新
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: [喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山