查看完整版本 : 醫院免撞鬼禁忌

可宜 2016-12-13 12:40 PM

醫院免撞鬼禁忌

醫院內一些相傳的禁忌,成了護士的約定俗成。不知大家是否知道,本港很多醫院都沒有4樓、24號床位、4號病房;把它們改為23A床位、5A病房等,目的是希望避開與「死」字諧音相似的「4」。

鳳梨酥牛肉 值更日禁吃

除了不用「4」字外,就連醫護人員的飲食也有避忌。相傳醫院內,護士在需要值更的日子,都不會吃鳳梨及牛肉,原因是前者有「旺來」的意思,怕會「旺」起病房;而後者則「做牛做馬」或「牛頭馬面」諧音相似,意頭不好。筆者曾聽說,有病人不知就裡,送了一盒鳳梨酥給病房護士作手信,怎知當日病房忙得不可開交,嚇得護士立刻丟棄整盒鳳梨酥。

說來所謂的醫院禁忌,其實也是一些令醫護人員安心的另類規矩。筆者認為,若同學立志成為「白衣天使」,最重要還是敬業樂業,明白死亡是人生殊途,就沒甚麼好害怕了。

4xxx 2016-12-16 09:32 PM

多謝分享

小詩sis 2016-12-16 10:05 PM

請問香港邊間醫院無4樓、24號床位呢?
寫得呢篇嘢嘅人肯定身體好好無入過院、成世人未去過醫院囉:smile_45:

NOVAELED 2016-12-16 10:16 PM

[quote]原帖由 [i]小詩sis[/i] 於 2016-12-16 10:05 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=453324586&ptid=26309711][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
請問香港邊間醫院無4樓、24號床位呢?
寫得呢篇嘢嘅人肯定身體好好無入過院、成世人未去過醫院囉:smile_45: [/quote]
成篇野9 up

Chifaiba1 2016-12-16 10:18 PM

咁清楚既,你屋企呀

勁一枝 2016-12-16 10:28 PM

正百痴仔,更餐廳係未禁牛既,有邊間無4字既,正一百痴

馬尼拉特警 2016-12-16 10:44 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

116M 2016-12-16 10:44 PM

咪等如驗屍官係吾相信無上有鬼,如果信有鬼魂就會怕黑,咁點做落去 ?

100000volt 2016-12-16 11:01 PM

台灣 or 大陸寫譯做繁體字ja

nity 2016-12-16 11:17 PM

話明香港討論區,成日post埋啲大陸嘢,係咪連論壇都要鳩佔我哋。

影智 2016-12-16 11:29 PM

作好d la

勁一枝 2016-12-17 07:08 AM

呢到好多大陸仔睇㗎,鬼叫大陸無自由咩未餓狗搶屎睇香港野

louis41480 2016-12-17 09:04 AM

咪玩啦 病床一定順序架 咪之點執牌版阿:smile_o13:

艾尾尾 2016-12-19 12:24 PM

我係醫院做,從來未聽過,醫院全部有4樓4字4號。
頁: [1]
查看完整版本: 醫院免撞鬼禁忌