查看完整版本 : 少碰為妙!碟仙、筆仙禁忌多 民俗專家:千萬別問你怎麼死

娃娃舜 2017-3-3 11:15 AM

少碰為妙!碟仙、筆仙禁忌多 民俗專家:千萬別問你怎麼死

筆仙、碟仙向來讓人充滿想像,甚至親身嘗試。但過去就有學生4、5個人一起玩卻玩出問題來,不但集體嘔吐被送進醫院,甚至還有人自殘。民俗專家就說這類活動都有大忌,除了把守護靈請出來後絕對要記得請回去,還有千萬不能過問守護靈的事。不過用筆和碟子就能請出鬼神,這樣的事恐怕多半還是心理影響比較多。

電影製造詭異開端,神秘力量在紙上飛舞,碟盤自行移動指引答案。碟仙、筆仙變成解惑管道,但就曾有人玩過頭。2007年嘉義一所國中5位學生集體出現額頭冒汗、嘔吐被送進醫院,傳出就是玩了碟仙得罪守護靈。

無獨有偶,6名國中生:「家長對不起、校長對不起,我不是故意的,哈哈哈哈。」道歉完馬上一陣笑聲,他們在玩了碟仙後,行為異常,甚至出現自殘行為。民俗專家說這些都可能是因為犯了大忌,民俗專家郭定陸就說:「他要請回去才能放手,這是他的遊戲規則。第二個,儘量不要問到他的事情,(例如)問這碟仙你叫什麼名字、幾歲啊、你住哪裡啊、甚至於你怎麼死的啊,通常都不要問。」

除了別觸犯大忌外,民俗專家還說八字輕的人、女生、小孩因為陽氣弱,容易玩出問題來。民俗專家郭定陸表示:「最好是不要玩,除非你有老師、有師父對玄學這方面非常有研究的人在旁邊。」

一支筆、一個盤子真有神力可以替人解惑?這種事,恐怕還是心理影響生理的可能性比較大。

大勝 2017-3-3 08:41 PM

有玩,好神奇。

HEIDIBOOGIE 2017-3-3 08:47 PM

中學玩過碟仙二、三次,好神奇。不過,以後唔敢再玩 :smile_42:

花生仔iii 2017-3-3 08:52 PM

[quote]原帖由 [i]HEIDIBOOGIE[/i] 於 2017-3-3 08:47 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=457343963&ptid=26485419][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
中學玩過碟仙二、三次,好神奇。不過,以後唔敢再玩 :smile_42: [/quote]
係點架?真係有咁既野?

HeiHeiClara 2017-3-3 08:59 PM

少玩為妙!

whynotudie 2017-3-3 09:09 PM

所以好憎我大家姐, 我哥都係!

:smile_o02:我大家姐迫我地玩筆仙

:smile_o02:我哥迫人夾係公屋大閘同門中間, 玩爆力game兩個對打

無聊的要命, 玩具是細佬妹:smile_o03:!

whynotudie 2017-3-3 09:12 PM

即係女就最好唔好掂, 點知自己八字弱唔弱先?

如果女+八字弱+時運低, 咪好大幾會中伏?

GDEY 2017-3-3 09:22 PM

真係唔好玩,以前有個同學玩出火,隻嘢唔走,跟住屋企好多怪事,直至佢姐姐交通意外過身。好恐怖的

yipwingtim99 2017-3-3 09:25 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

pp668 2017-3-3 09:29 PM

嚇鬼
人死咩:smile_o14:

共產邪教必亡 2017-3-3 09:32 PM

請把腿張開 2017-3-3 09:32 PM

真係自己會郁

偉偉2914 2017-3-3 09:45 PM

個一半一半

mal999 2017-3-3 09:51 PM

我以前細個玩,真係瀨嘢,以後都唔敢再玩

育馬者 2017-3-3 09:51 PM

細個玩過, 感覺很神奇, 都唔敢玩。

老生有理 2017-3-3 10:27 PM

恐布

老生有理 2017-3-3 10:29 PM

屎坑三姑,易請難送

魯邦三世 2017-3-3 10:37 PM

小心撞邪:smile_27:

鵝毛毛 2017-3-3 10:37 PM

咁都有人信
香港未來怠矣

pikhang034 2017-3-3 10:46 PM

咁多人話玩過, 可唔可以分享吓係點:lDD_007:

bitebite 2017-3-3 10:48 PM

No play pls

Freefeel1989 2017-3-3 11:09 PM

以上情況。我聽父親說的。  因為本身細膽所以唔敢玩。        佢細個讀中學時。教佢玩嫁人 竟然是神父。  佢問神父點解教佢玩 仲同佢地一齊玩。佢話就係想證明比你地睇。這個世界真係有鬼。原來連天主教神父都相信係有。   因為佢地信 所以先有驅魔人的出現。

蝦蟆仔 2017-3-3 11:26 PM

記得幾十年前去其中一個同學當時外遊嘅家姐家中玩碟仙,我當時冇玩但眼見隻碟不停郁,同學面也青了,話碟仙唔肯返回原位,最後搞咗好耐先肯返埋原位,幾日後,我同學再返回家姐家裡一開門就發現家中一個壽星公像竟然跌在地上粉身碎骨,其間係冇人返過去:fst_012:,所以呢樣嘢當時好多人都話唔好玩

orangeroad 2017-3-4 12:39 AM

的確,唔好玩呢D野。

nkw323 2017-3-4 12:44 AM

過來人提示,唔好貪好奇,
唔好玩,唔好試
玩咗一定冇運行:smile_27::smile_27:

鬼仇 2017-3-4 12:48 AM

有冇人玩過冇料到?利申:未玩過+唔信呢d野

柏寶(-0). 2017-3-4 12:50 AM

Mike師兄 2017-3-4 01:07 AM

未玩過,但唔敢玩,聽過身邊有人玩出事

vampirebat 2017-3-4 01:30 AM

[quote]原帖由 [i]鵝毛毛[/i] 於 2017-3-3 10:37 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=457348942&ptid=26485419][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

咁都有人信
香港未來怠矣 [/quote]
:smile_45::smile_45: 無錯,近年香港民智低落,連毒果都咁多人信,可想而知香港未來真的怠矣⋯⋯

ihateauction 2017-3-4 01:31 AM

不要玩!
:smile_27:
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 少碰為妙!碟仙、筆仙禁忌多 民俗專家:千萬別問你怎麼死