查看完整版本 : 【Marketing】轉工一問

真.天使 2017-3-17 12:48 PM

【Marketing】轉工一問

我27歲做marketing, 因為公司上年年中cut左double pay, 都儲左差唔多3年經驗, 係公司基本上一個人撐起晒成個dept, 有designer同assistant但實程幫唔得幾多, 基本上全部online offline channels/PR/operation 一腳踢晒...

但由於人工升幅同自己真正做既野好唔岩比例, 又一直唔升title, 都仲係marketing executive, 所以想轉工, 甚至想轉field (美容界去第二個界別)。

諗住出去見下工, 現時on hand有以下offer,

offer 1)  國際知名品牌regional office, new position (另一個FIELD)
title同宜家人工一樣, 多左double pay同bonus, 10AL, flexible working hours, 交通方便

offer 2) 國際品牌Franchise, replacement (另一個FIELD)
人工比宜家高左少少, double pay 同bonus, 14AL, 交通方便

offer 3) 留返係度, 為留我加升Assistant Marketing Manager, 人工加3成, 未知新增工作量, 8AL, 無welfare+OT

大家會點揀?

hkjeff 2017-3-19 07:14 PM

升左職再走,跳得高d

堅離地。成 2017-3-22 02:20 PM

[quote]原帖由 [i]真.天使[/i] 於 2017-3-17 12:48 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=458125445&ptid=26518703][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我27歲做marketing, 因為公司上年年中cut左double pay, 都儲左差唔多3年經驗, 係公司基本上一個人撐起晒成個dept, 有designer同assistant但實程幫唔得幾多, 基本上全部online offline channels/PR/operation 一腳踢晒 ... [/quote]
做生不如做熟, 反正加左3成人工, 如果你唔係做得好唔開心既話

樓下無人 2017-3-28 05:04 PM

留係到啦,加3成又升title (都算有心留你)

Mr.你好 2017-4-2 01:08 AM

升職再走

kobay 2017-5-25 08:52 AM

2係最好,做大公司唔同細公司,為將來career path 而鋪路,十年後你再轉工叫價大公司出黎俾人感覺一定唔同,而且月薪高左,福利有返,大假又多,去下旅行都唔驚無人頂。仲有大公司有返咁上下實力,無咁易裁員

SC_SUNNY 2017-6-27 04:50 AM

你睇番自己走既原因就答左自己(人工升幅同做野既比例、title),依加情況其實解決左你主要離開既動機,除非你一意出去趟。1、2表面好,但title一樣嘛,人工不見得多比依加加比你,而且好多uncertain, 有時好睇未必好做,工人夾人。留番係到做多半年淨係title已經賺左(人地做好耐先捱到個title),第2, 3個offer你可能搵到,將來一樣可以,just in case一年後你用asst manager既title去搵,條路、前景就闊好多。

flyaway007 2017-8-4 11:28 PM

[quote]原帖由 [i]真.天使[/i] 於 2017-3-17 12:48 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=458125445&ptid=26518703][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我27歲做marketing, 因為公司上年年中cut左double pay, 都儲左差唔多3年經驗, 係公司基本上一個人撐起晒成個dept, 有designer同assistant但實程幫唔得幾多, 基本上全部online offline channels/PR/operation 一腳踢晒 ... [/quote]
當然留返起度 title 同錢都有 簡直win win
而且再捱返1年半年咪再搵工 到時再叫高少少 搵am 既工
你都起度捱左幾年啦 做生𣎴如做熟

kitying0223 2017-8-17 01:35 PM

offer 2
頁: [1]
查看完整版本: 【Marketing】轉工一問