查看完整版本 : HTC 10 發熱問題

ttt99 2017-3-19 11:22 AM

HTC 10 發熱問題

最近打算換機。 琴日去左百老X試下部10仔, 點知一開機, 佢就在UPDATE 好幾分鐘。之後部機好熱,SALES 話佢係金屬殼,所以會係咁。

返來爬下文, 之前都有師兄話此機係有點熱似暖蛋, 叉電或UPDATE 都會有這情況。

因為自己有時上FB, YOUTUBE, DISCUSS 等, 都會連續使用1-1.5HRS, 恐怕會有發熱情況, 請問各10仔用家/師兄, 可否分享你們若較長時間使用此機, 會否有發熱情況? 謝謝.

P.S. 自己目前用緊NOTE 2, 都會連續使用1-1.5HRS, 沒有發熱情況.

goodroid 2017-3-19 01:38 PM

自己去search下,用咗個幾月未覺太熱

superhei 2017-3-19 01:40 PM

我打成個鐘機,只覺部機稍熱,絕對接受到

ttt99 2017-3-19 03:51 PM

唔該哂師兄回覆,謝謝

alex224 2017-3-19 05:35 PM

叉電嗰陣會比較熱,同埋裝 apps 或者 update 嗰陣都會暖暖地,長時間用都只會少少暖,除非你同時開住好多野,一般咁用都咁算熱

Titanium3 2017-3-19 06:20 PM

其實部部機都會發熱
只要 cpu 使用率高就會
只係 note2 膠殼身冇咁易張機內熱力散出嚟
10 仔因為金屬殼熱力傳導比較快所以令你覺得熱

Carson35 2017-3-19 06:44 PM

唔覺10仔好熱,M9就真係熱嘞

tsuishui 2017-3-19 11:46 PM

[quote]原帖由 [i]ttt99[/i] 於 2017-3-19 11:22 AM 發表 [url=http://mobile.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=458230110&ptid=26522940][img]http://mobile.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
最近打算換機。 琴日去左百老X試下部10仔, 點知一開機, 佢就在UPDATE 好幾分鐘。之後部機好熱,SALES 話佢係金屬殼,所以會係咁。

返來爬下文, 之前都有師兄話此機係有點熱似暖蛋, 叉電或UPDATE 都會有這情況。
... [/quote]

當cpu loading高就會熱,呢個係好正常,部部機都係咁

kent10932 2017-3-20 12:41 PM

只有一邊叉電一邊玩機先會熱,已用超過半年以上

ttt99 2017-3-20 11:28 PM

謝謝大家分享

kiwai517 2017-3-20 11:59 PM

我部HTC10 full load 半個鐘後, 用cpu-z睇core溫度, 大約係45度左右, 未算好熱

montejo 2017-3-31 05:45 PM

update 完有無做一次 factory reset
頁: [1]
查看完整版本: HTC 10 發熱問題