查看完整版本 : 香港學生自殺率有升冇跌

車站可愛的隊長 2017-3-28 11:05 PM

香港學生自殺率有升冇跌

農曆新年假期結束開學,已有2名學童自殺身亡。有中三學生在農曆新年期間,已去信立法會議員楊岳橋,要求公開學生的絕望真相,反駁教育局局長吳克儉所說,學童自殺是因為欠缺生涯規劃,認為是填鴨式教育制度帶來沉重壓力。

乙明 2017-3-30 12:17 PM

而,唔通家庭背景,與及成長因素不需計算在內?
父母有冇好好教仔?
定系只系買部PS4比佢玩就算數?
同佢一齊打機,冇晒血,冇晒點數,定系建議叫佢幫個角色自殺來重新黎過??

aryung9828 2017-3-31 03:50 PM

其實青少年自殺因素太多

如果一味屈向政府,根本就不道德。

學生壓力來源,一係學校,一係家長

但從來冇評論,指向佢地再作出深入研究

laputa_leo 2017-4-2 12:51 AM

壓力太大
支援不足

加拿大的春天 2017-4-4 12:49 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

周瑜自宮緊030 2017-4-4 12:56 AM

其實壓力真係好大,屋企人將所有希望放晒係個仔女身上,係咁上興趣班⋯童年純粹讀書考試,大個左又驚入唔到大學,入到大學又驚畢業買唔到樓⋯咩夢想興趣根本依家唔會再有家長同細路仔講⋯⋯

認真呀⋯我係細路都覺得好悲觀啦

超級理性的馬 2017-4-4 02:23 PM

香港:smile_39:
本身發展空間都唔大,壓力大係正常

davidtsoi123 2017-4-5 01:19 PM

一定啦 睇新聞都知

Wc:477724535 2017-4-13 09:33 PM

學生之間攀比越來越大,學校就似個小社會

rtrtrt2006 2017-4-14 11:30 PM

我自細愛玩電腦愛寫程序,幾經辛苦考入大學,又英又數,學很多沒有興趣的舊知識,不是沒有用,只是在工作上你不知道也沒所謂。但要成績好,只好日讀夜讀Notes,如果考不好,心理壓力非常大。而且平日功課很多,又沒有好教材,只好日日死讀,壓力更大。根本是制度不合時,老一輩不想改更不知道如何改制度。

假象:努力所以成績好(大部分人相信,而且不斷宣揚)
事實:好玩所以成績好(少部分真正有用腦的人明白)

我很會寫程序,也有很高成績,我教過的同學寫程序科目成績都很好,我教他們從中找快樂。而老師只會說你們都不愛寫程序的,說不要為入大學而入那些難聽說話,根本不知道自己有責任令你喜歡寫程序。我看來,老一輩太自大,根本沒想過自己都有問題:smile_45: ,只會埋怨學生。

[[i] 本帖最後由 rtrtrt2006 於 2017-4-14 11:43 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 香港學生自殺率有升冇跌