查看完整版本 : 踢爆基金售貨員不想你知的秘密。

disclaimer12 2017-5-17 08:36 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

disclaimer12 2017-5-17 08:41 AM

disclaimer12 2017-5-17 08:43 AM

銀之練金術師 2017-5-17 05:44 PM

:smile_o01: 售貨員

用左新名WO

你好有潛質做毒果記者:smile_o12:

ilpopo 2017-5-19 02:23 AM

不想你知的秘密...佣金率

銀之練金術師 2017-5-19 02:29 AM

直接基金認購費  0~5% 大多為1%  

年管費未必需要

disclaimer12 2017-5-19 07:18 AM

銀之練金術師 2017-5-19 06:13 PM

如何證實?

而且係指主動基金 吧?

指數基金亦為基金

為何被歸邊?

ilpopo 2017-5-20 03:10 PM

[quote]原帖由 [i]銀之練金術師[/i] 於 2017-5-19 06:13 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=461564376&ptid=26657493][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
如何證實?

而且係指主動基金 吧?

指數基金亦為基金

為何被歸邊? [/quote]

大部分基金跑唔贏index fund係research result

但唔代表你advise唔到個客簡到d outliner既

銀之練金術師 2017-5-21 03:31 AM

[quote]原帖由 [i]ilpopo[/i] 於 2017-5-20 03:10 PM 發表 [url=http://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=461605058&ptid=26657493][img]http://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

大部分基金跑唔贏index fund係research result

但唔代表你advise唔到個客簡到d outliner既 [/quote]
唔係,我意思[b]唔係[/b]幫主動基金講野.我係認同[b][color=#000080]一般情況[/color][/b]下投資該市場

用指數基金係[b]更好[/b]的。因為

[b][color=#000080]我只係玩市場而已,並無擺過咩希望係基金經理身上.[/color][/b]
[color=#ff0000]
而係,應該寫清楚,係大部份[b]主動[/b]基金都跑輸比指數基金(即係指數)[/color]

而唔係全部基金都輸,因為指數基金,即都係基金。

主動基金簡既股其實有時仲差過指數,勁過既係[b]極小數[/b].[b]呢樣我並無話反對的[/b]

[color=#006400]不過而家mpf唔係全部有[b]指數基金[/b]簡,只能[/color][color=#000080]主動基金當指數基金[/color][color=#006400]用吧了.[/color]
[color=#006400][/color]
[color=#006400]額外基金,就[b]有得簡[/b]。

只係樓主太負而已.所以好多時係針對樓主既錯誤資訊,[/color][color=#ff0000]而唔係認同普通功能既主動基金,[/color]
[color=#006400][/color]
[color=#006400]因為,有得簡既情況下,[/color][color=#ff0000]其實我係[b]認同[/b]買指數更好的。[/color]

[color=#006400]但要睇埋封閉式同開放式既分別,作選擇.如ETF. 美股可以.香港難.[/color]

[color=#006400]港交既etf中[/color]
[color=#006400]
得大中華區堆etf,包括盈富流量叫高,如金,如美國,同印度,流量較底

3095,流量都唔高.由奇岩岩出個期,有價無市.莊守價離收唔跟市.有時好賺,有時麻煩[/color]

[[i] 本帖最後由 銀之練金術師 於 2017-5-21 06:19 AM 編輯 [/i]]

銀之練金術師 2017-5-21 03:36 AM

如康健基金.其實,基金團隊係無做咩野的...我一直有留意佢持股更改,只係藥股間改變下

如果政策係許可既話

理應將持股轉多d為醫療設備

因為人口老化問題,受惠既唔只藥,藥業被打擊個期,醫療設備係可以的

未來都係,唔增加醫療設備股呢下,係[b]失望的[/b]

所以,我[b]並唔係[/b]認同主動基金,其實我係喜歡指數的

只係mpf無得簡而已...係將主動當被動用,只係買市場.

同埋2800係[b]特別抗拒[/b],只係因為我唔喜歡香港市場,但[b]唔係唔喜歡[/b]指數基金

[b][color=#000080]所以,結論係,除特殊功能基金外。 買基金,只係透過該工具購入不同市場,呢種一般情況下,買指數就可以了.只係,要簡隻流量較高既etf為佳。 [/color][/b]
[b][color=#000080][/color][/b]
[b][color=#ff0000]買既係該市場潛力,同該基金團隊,關係不大。 難道...樓主都係一直以為我積極搞mpf,係相信基金團隊既能力...?[/color][/b]
[b][color=#000080][/color][/b]
[b][color=#006400]只係,mpf無得簡吧了,但都要積極管理咁解.其實我唔認同班主動基金既策略的...[/color][/b]

[[i] 本帖最後由 銀之練金術師 於 2017-5-21 06:15 AM 編輯 [/i]]

ilpopo 2017-5-21 06:46 AM

[quote]原帖由 [i]銀之練金術師[/i] 於 2017-5-21 03:31 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=461635764&ptid=26657493][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

唔係,我意思唔係幫主動基金講野.我係認同一般情況下投資該市場

用指數基金係更好的。因為

我只係玩市場而已,並無擺過咩希望係基金經理身上.

而係,應該寫清楚,係大部份主動基金都跑輸比指數基金(即係指數) ... [/quote]

強積金坐底都起碼接近1% 收費ga la
(唔計果d monetary fund )

但係如果只玩大路市場既話
收費平過你去fsm既

就算係DIS都有少少主動的成份, 佢只要個表現唔好差過benchmark就得

disclaimer12 2017-5-21 09:16 AM

銀之練金術師 2017-5-22 01:46 AM

[quote]原帖由 [i]ilpopo[/i] 於 2017-5-21 06:46 AM 發表 [url=http://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=461637190&ptid=26657493][img]http://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

強積金坐底都起碼接近1% 收費ga la
(唔計果d monetary fund )

但係如果只玩大路市場既話
收費平過你去fsm既

就算係DIS都有少少主動的成份, 佢只要個表現唔好差過benchmark就得 [/quote]
強制部份無得簡呢個無計.

其實MPF收費唔係便宜,只係,有時個人認為太過將重點去左D唔最重要既地方,反而忘記左重點

就係市場價值

DIS,個人唔太睇好,不過作為懶人基金,某程度支援到完全唔理既人既話,都可以觀察下

我都打算將其中一個戶口拎去做實驗品,試老宏個DIS

disclaimer000 2017-5-23 10:59 AM

另一來棚推銷唔會講嘅就係,
大部部份都跑唔贏大市

roughly 20分1即係5個巴仙跑得贏。

晏d同大家分析份S & P 報告。

[attach]6889565[/attach]

disclaimer000 2017-5-23 11:58 AM

5%同Vanguard嘅research result 脗合。

唔知入賭場贏嘅機率會唔會大過5%?

[attach]6889738[/attach]

[attach]6889739[/attach]

disclaimer000 2017-5-26 06:08 PM

大家可以留意下比較下,要知市價。

港鐵度水係比3.85。
Fitch rating AA+

MTR CORPORATION (00066)
Debt and Structured Products - [Formal Notice - Debt Securities]
Notice of Listing of AUD30,000,000 3.85% Fixed Rate Notes due 2032 to be issued by MTR Corporation (C.I.) Limited under its US$4,000,000,000 Debt Issuance Programme unconditionally and irrevocably guaranteed by MTR Corporation Limited

disclaimer000 2017-5-27 08:47 PM

海航 Baa2,滿城風雨

未買佢嘅債,應該諗諗先。

郭文貴:海航的萬億資產從何而來,與王岐山的關係

https://youtu.be/a-OU1lSoQCo

[[i] 本帖最後由 disclaimer000 於 2017-5-27 08:52 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 踢爆基金售貨員不想你知的秘密。