查看完整版本 : DIS預設投資策略

銀之練金術師 2017-5-18 07:38 PM

DIS預設投資策略

[color=#800080][b]提供商們果然好吹得...自問已經夠長氣架啦...呢獲真係自愧不如[/b][/color]
[color=#800080][/color]
[color=#800080][b]成個DIS簡介會,簡直係度時如年。[/b][/color]

[color=#006400][b]重點不外乎:[/b][/color]
[color=#a0522d][/color]
[color=#a0522d]DIS是各提供商的統一投資策略[/color]
[color=#a0522d]但微政策不同,回報亦有所區別[/color]
[color=#a0522d]雙基金設計[/color]
[color=#a0522d]投資於環球市場,債市.[/color]
[color=#a0522d]隨年齡機械式減底高風險資產比率[/color]
[color=#a0522d]設收費上限 [/color]
[color=#a0522d]無保證回報[/color]

[b][color=#000080]評語:[/color][/b]

首先真係悶死人,不過都有靚女既,但極度罕有。

預設投資以[b]分散[/b]到環球股債市為主策略,但根據提供商不同,分佈的主要地區也有不同。

[b]而隨年齡調配資產呢個位置係一大敗筆[/b],如果轉為獲利自動轉換會更好,否則既話,係比如明明係草下貨先,爆完再走,佢就草緊貨時走.

變左高買底走咁。  呢種策略作為懶人基金既話,我則認為就咁買環球市自己調仲好。

簡單而言,投資分散,風險增減,設收費上限 而已。
[b][color=#ff0000][/color][/b]
[b][color=#ff0000]大家點睇呢?  [/color][/b]

筆者為[b]非[/b]持牌人士。

ilpopo 2017-5-18 09:37 PM

65 歲前用e兩個基金set股債混合基金, 收費最低

長遠係降低整體基金既領頭羊

就算係炒家
都只會係恆指基金同保守基金互換

將收費壓到最低

[[i] 本帖最後由 ilpopo 於 2017-5-18 09:39 PM 編輯 [/i]]

銀之練金術師 2017-5-18 09:47 PM

[quote]原帖由 [i]ilpopo[/i] 於 2017-5-18 09:37 PM 發表 [url=http://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=461521423&ptid=26661325][img]http://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
65 歲前用e兩個基金set股債混合基金, 收費最低

長遠係降低整體基金既領頭羊

就算係炒家
都只會係恆指基金同保守基金互換

將收費壓到最低 [/quote]
各大寶號既DIS應該會成為新戰場

比較既都集中於DIS既回報

ilpopo 2017-5-19 12:29 AM

個人比較看好用領航做既DIS

銀之練金術師 2017-5-19 02:20 AM

[quote]原帖由 [i]ilpopo[/i] 於 2017-5-19 12:29 AM 發表 [url=http://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=461528857&ptid=26661325][img]http://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
個人比較看好用領航做既DIS [/quote]
老宏老A@@  

被動策略既指數基金

值得期待其表現

ilpopo 2017-5-19 02:42 AM

其實DIS 收費都係貴,關鍵係MPF 既運作係非常無效率
0.75%管理費+0.2% 營運費 = 0.95%,費用仍屬於高。

舉幾種資產類別ETF 費率
VOO 0.05% (S&P 500 ETF)
TLT 0.15% (美國長債ETF)
GLD 0.4% (跟香港2840 一樣的黃金ETF)

而香港強積金的收費,同發展中國家差唔多。

disclaimer12 2017-5-19 07:48 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

disclaimer12 2017-5-19 07:57 AM

銀之練金術師 2017-5-19 06:43 PM

持有強積金中介人牌照而無持有SFC意見牌照者,其活動屬受規管行為

並不能太多投資意見交流行為.因為可有直接利益收受。

而同時持有兩牌者,則可給予投資意見。

而,此帖只為本人於DIS簡介會後的分享

無任何投資要約行為

所以並不存在,七樓所說的情況

有關會員先理解清楚再留言。

disclaimer12 2017-5-19 07:38 PM

銀之練金術師 2017-5-19 08:35 PM

此帖重點為  DIS  

而我只係澄清利益關係,唔代表持牌就係萬惡。

如果你去地產區都敢咁做,我會敬重你係一位網絡英雄

呢度係基金區,討論基金做法,此帖為DIS.集中返DIS討論.同埋尊重其他會員。

謝謝。

而8樓所言

改為後置收費,咁前邊既成本支出,應如何解決?

disclaimer12 2017-5-19 09:45 PM

銀之練金術師 2017-5-19 09:52 PM

唔認為講解dis會帶咩來利益,唔通我真係代言人!? 咁勁抽~政府肯我制架:smile_o05:

而,咁即係話-

簡單講,因為地產對你而言有利益關係,那救得一個得一個為假,hard sell磚頭為實?

呢位會員自己講,因為對自己有利益的,有關係的,咩都係好的。
咁大家明白啦:smile_o01:

um,我有mpf戶口,我家人有,朋友有,所以有關係,算不?

而牌既作用,係區別是否合法收取.豁免持牌 呢個係好深入既話題.但如果你既意思只係,hard sell 強積金 係為左 整合 [b]個丁點佣金既話[/b].那就是極具挑釁性行為。 即係話我cheap。[b][color=#0000ff]事實亦證明,我係叫人自己去搞的‧ [/color][/b]只係好多代理會話自己專做強積金,感覺型d,事實上,如果無大公司戶口,[b][color=#0000ff]係慘過擔泥[/color][/b]。[b]
你唔信,可以提出實際理據,支持你個論點。 如果有既話,係實際喔。 [/b]

白紙黑字就話係老吹,都唔知係吹d咩。 金融領域係好大既,[color=#800080]地產都只係其中一個區域[/color]

[b][color=#800080]為左做到單生意吹水回佣;明明批唔到按就食左人訂,屢見不鮮。

呢D又唔講既?只講好唔講壞,咁同你口中既hard sell 咪一樣?[/color][/b]

[color=#a0522d][b]走離基金區唱好地產呢個就係目的,當然明白。[/b][/color]:smile_o01:

[b]但唔好以為地產我就唔識先得架,只係地產呢方面[/b][b][color=#000080][/color][/b][b][color=#000080]我唔做2C既生意炸。 你認為講mpf點玩就係sales,我就認為賣樓好核突了。 [/color][/b][color=#000080][/color]話左金融領域係好大既,成日以為所有人都局限係前線散仔

學多D野先吧.地皮發展盤一樣有經手,分別在於做唔做。

[[i] 本帖最後由 銀之練金術師 於 2017-5-20 05:45 AM 編輯 [/i]]

fbab23d77a3de1 2017-5-20 06:06 AM

cd rom都忍唔住講兩句,收擋啦,有買樓既人就覺得其他野都係廢既,只有樓係最好
,無樓就叫廢青。咪就係想人繼續相信上帝都整唔趺個樓市,:smile_o16:
我離就係想睇點L樣簡份強雞金,就係咁多,咪阻住晒

銀兄咪鬼理佢啦陪佢係度講廢話你有無牌都大把人跟你架啦,其實我想知係咩離多d 囉!

disclaimer12 2017-5-20 06:57 AM

disclaimer12 2017-5-20 07:00 AM

disclaimer12 2017-5-20 07:32 AM

disclaimer12 2017-5-20 07:48 AM

銀之練金術師 2017-5-20 07:50 AM

*** 該帖被屏蔽 ***

disclaimer12 2017-5-20 10:00 AM

disclaimer12 2017-5-20 11:56 AM

銀之練金術師 2017-5-21 03:19 AM

[color=#8b0000][b]何來必贏既基金?[/b][/color]

[color=#8b0000][/color]
[color=#8b0000][b]又何來SELL? SELL  可以理解為直接利益獲取而進行既銷售行為嗎? 如果係,那就錯了。 [/b][/color]

[b][color=#000080]如果唔係,係博做MPF代言人,那就OK[/color][/b]:smile_o05:

如果MPF係[b]可以簡唔玩[/b]既,咁玩唔玩就係[b]個人選擇[/b],從沒說基金最強,我都有玩實物,股票,樓。

由奇實物,渣左上手既手感,簡直上隱咁.

但而家無得簡,所以.基金,MPF基金,[b]幾唔鐘意都要用[/b],分別只係點[b]應對[/b]。

所以,因為必然要做,想法就應集中於如何打理。

[b][color=#0000ff]如果你話,有個方法,比到條路出離比人見到,真係不停放負,彈核強積金,就可以唔洗搞既話.[/color][/b]

[b][color=#0000ff]絕對歡迎詳述[/color][/b]

一個社會有佢既規矩,能力強至打破者,那就叫[color=#a0522d][b]英雄[/b][/color].否則,就叫[b][color=#a0522d]搞事者[/color][/b]

就憑你講過,係地產區都敢於[b][color=#a0522d]唱淡[/color][/b],攻擊返地產.那我會重新審視你
[color=#8b0000][/color]
[b][color=#8b0000]我做既野好簡單,既然改變唔到,只能先[/color][color=#ff0000]正面[/color][color=#8b0000]應對,再用實際數據要政府改善。[/color][/b]
[b][color=#8b0000][/color][/b]
[b][color=#8b0000]你做既野就係,不斷披露已知事實以及捏造虛假的資訊,三真七假下,提高[/color][color=#ff0000]負面[/color][color=#8b0000]情緒,就如革命,不需親自出手,只需放出種子。 [/color][/b]

你喜愛戰爭,但無視左一般人,唔出聲既人的取向。 因為對你影響不大。

好簡單,假設三種情況

1,所有壇都係偏向完全負的,就會出現人云亦云,習慣唔認識,人講咩就咩。

2,所有壇都太過於正面既,又會出現活於虛假的和平中咁既情況。屍軍重現

[b][color=#ff0000]不知為何,只是跟隨,那只是治標。[/color][/b]

3,所有壇都懂分吋的話,討論的不是哪樣好。而是,它們究竟是什麼? 習慣[b][color=#ff0000]自尋答案,先係治本[/color][/b]。

中立,係唔容易,兩種聲音對碰.無法取得平衡的話,結果只會出現1或2的情況,要出現第三種情況,就係要有共識。

銀之練金術師 2017-5-21 03:54 AM

[quote]原帖由 [i]fbab23d77a3de1[/i] 於 2017-5-20 06:06 AM 發表 [url=http://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=461586358&ptid=26661325][img]http://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
cd rom都忍唔住講兩句,收擋啦,有買樓既人就覺得其他野都係廢既,只有樓係最好
,無樓就叫廢青。咪就係想人繼續相信上帝都整唔趺個樓市,:smile_o16:
我離就係想睇點L樣簡份強雞金,就係咁多,咪阻住晒

銀兄咪鬼理佢 ... [/quote]
dis,即係所謂懶人基金包

因為如我玩mpf,其實從來無指意過個基金既主動管理

只係買市場價值

但唔少人係,無時間,無心機去留意d市場,

如炒炒炒班師兄們,就玩開,來回炒恆指

我就喜歡北美市場,玩開

但無玩開既呢?  

分散投資去環球就係最好的.

dis其實只係一隻環球股市,加債市既分散投資型基金

好機械化咁隨年齡降底風險

岩唔想理既人用呢點係真既

disclaimer12 2017-5-21 09:27 AM

disclaimer12 2017-5-21 10:49 AM

disclaimer12 2017-5-21 11:16 AM

ilpopo 2017-5-21 05:13 PM

*** 該帖被屏蔽 ***

印鈔機 2017-5-21 06:57 PM

銀氏多產,呢度早已經係佢地盤 ;P

銀之練金術師 2017-5-22 02:05 AM

咁咪好浪費,有又唔用?

將我形容得太邪惡了

真正既霸主,係一眾積極既師兄們。

離呢度既人,大多係想學習管理MPF,呢個先係最貼身既問題

[url=http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25219440&extra=page%3D1]http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25219440&extra=page%3D1[/url]

呢個先係靈魂所在。

我只係想睇下,眾壇都係絕對負面既情況下

有一堆教人認識的[b]版塊[/b]

有更好既取代品,如美股ETF

咁,咪減少買錯野情況,同埋

會唔會更有可能,將屍軍拉下市場?

因為事實證明,放負,係無助於改變市場格局。

積極風氣由MPF開始

習慣自己搵,習慣自己先認識

而唔係動不動就滾地沙既話

仲會唔會咁多,不了解,只反對既聲音

[color=#ff0000][b]因了解而知道真正問題出在哪的話,才是更好的風氣。[/b][/color]
[b][color=#000080][/color][/b]
[b][color=#000080]我唔相信MPFA收到蝕既意見,會有實際應對。 而家既應對,咪就係出左隻DIS。 [/color][/b]
[b][color=#000080][/color][/b]
[b][color=#000080]呢個就係放負後得來的[/color][/b]
[color=#ff0000][/color]
[color=#ff0000][b]但,收到真正指出到政策有問題既意見既話,又會如何? 咁去到呢個目的,係咪應該平均水平提升? [/b][/color]

[b][color=#483d8b]額外波幅性既野,如基金,做離只係自尋煩惱[/color][/b]
[b][color=#483d8b][/color][/b]
[b][color=#483d8b]美股ETF係一個好好既取代品[/color][/b]
[b][color=#483d8b][/color][/b]
[b][color=#483d8b]而MPF無得簡,呢樣一定要正面D應對。 [/color][/b]

[b][color=#ff0000]
下一個論題,應該係,DIS究竟係買緊D咩?[/color][/b]
[color=#ff0000][/color]
[color=#ff0000][b]有無咩邪惡野係入邊。[/b][/color]

[[i] 本帖最後由 銀之練金術師 於 2017-5-22 03:27 AM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: DIS預設投資策略