查看完整版本 : 問問大家意見關於勞工法例待通知期/金

winson0821 2017-6-6 04:01 PM

問問大家意見關於勞工法例待通知期/金

關於勞工法例待通知期/待通知金,我本人係一間公司由上年八月中做到今年五月14號。咁我係13號請假14號同老闆講我辭職,咁果日佢冇講啲乜剩係講OK,之後到左16號我想知我幾時出埋果十二日糧,就WhatsApp返老闆問佢,當時佢話我要一個月通知期,咁我就話我返埋一個月比你!佢就話已經請左人啦唔洗我返咁樣。之後我就上勞工處到,雙方約左尋日五號開調停會議,勞工處就話我你唔係即日講返一個月當通知期老闆有權唔接受話我勝算唔高
(我覺得勞工處比較偏幫僱主),咁個老闆就話如果我繼續追佢人工就追返我一個月通知期,如果我今日即日決定就唔再追究,咁果刻我聽完個勞工處主任講就簽左和解⋯⋯ 但我再諗諗好似好唔抵,明明有返工變咗冇糧出~又唔係唔肯比通知期只不過係隔左一日先講~個老闆當時佢又唔講清楚~所以想問下大家意見繼續追到去勞資審裁處剩算大唔大!
頁: [1]
查看完整版本: 問問大家意見關於勞工法例待通知期/金