查看完整版本 : 關於文學副學士

detectiveN 2017-6-14 11:12 PM

關於文學副學士

最近收到hku space文學副學士既面試
我有幾個問題希望有人可以解答下((plz!!

1.有無人面過文學副學士?過來人可唔可以講下會點in?大概問咩問題,同埋個形式係點?
2.我本人係想讀中文果邊,但year1好似要讀曬所有野,如果英文一般般讀space係咪死得?
3.hkcc既文科副學士已經有conditional offer了,假設space都有,你覺得邊間好d?

感激不盡!!

detectiveN 2017-6-15 11:39 AM

*** 該帖被屏蔽 ***

detectiveN 2017-6-15 11:39 AM

detectiveN 2017-6-15 11:40 AM

detectiveN 2017-6-15 12:26 PM

detectiveN 2017-6-15 12:38 PM

雲加唔會走 2017-6-17 11:52 AM

我依家讀緊你所指嘅課程 (文學副學士),上年入SPACE,九月會升Year 2,可以解答你嘅問題:

1.有無人面過文學副學士?過來人可唔可以講下會點in?大概問咩問題,同埋個形式係點?
-> 其實唔知道你今年會唔會有變,但佢會係in你之前比個talk你聽,講下個課程讀咩,所以唔需要擔心你對個course冇概念 (仲記得係我恩師Marjorie Cheung主講);面試嘅形式係兩三個人嘅小組討論,用英文,唔會超過10分鐘,但問嘅問題好常見,例如:”你點解會想讀呢個course“ 同 “你想讀完個course做咩”咁,其實好容易,有準備就肯定有offer

2.我本人係想讀中文果邊,但year1好似要讀曬所有野,如果英文一般般讀space係咪死得?
-> 其實呢,你除左主修嘅內容外,仲要讀好多其他科目,例如數學同電腦;SPACE嘅語文政策以英文為主,大部分嘅科目都係用英文教 (除左同中文,中國文學同中醫相關嘅東東),筆記同學院網站都用英文,而且SPACE有大把外地生同ABC,英文好嘅人自然會有優勢,不過你放心,有D老師會翻譯個講課內容做中文,再唔係你問下同學,可能有人願意幫你呢?我身邊有好多同學嘅DSE英文唔好,但入到SPACE之後突飛猛進,睇你自己願唔願意改變

3.hkcc既文科副學士已經有conditional offer了,假設space都有,你覺得邊間好d?
-> 我之前雖然有in過HKCC,參觀過個學院,但最後選擇SPACE;我唔係打手,但以我所知,”太空“教既嘢比較深入,配套比較充足,可以用HKU嘅圖書館同健身設施,而且升學上比較有認受性,按你GPA嘅水平,升讀明德學院可以有學費減免,SPACE嘅國際學院提供嘅top-up嘅水平係比較好嘅,當然HKCC係派grade方面會好D啦,不過我想你自己衡量一下個利弊

利申:冇後悔讀SPACE,有咩問題隨時歡迎pm我
頁: [1]
查看完整版本: 關於文學副學士