查看完整版本 : 有關LLB part time問題,希望大家可以盡下士比D意見我:)

fdccysclh04 2017-6-28 11:13 PM

我係讀IVE既law and administration既畢業生,畢業後係law firm工作已有一年。突然覺得如果無一個degree係手係真係差好遠,可以選擇既範圍好窄,所以想讀下part time LLB去upgrade自己。 以下有D問題想請大家幫下手比下意見。 感激:loveliness:

1. london U (即係HKU??) 同 city u 個LLB邊個比較好D或者易入D?

2. 我係IVE 以GPA 3.36畢業 呢個分數夠唔夠資格讀LLB?

3. 其實我無諗過要讀到去做到律師, 讀到LLB可能只係令到我做到D更高既position但係其實實質上對我有幾大既幫助呢?因為老實講,我而家事業先岩岩起步儲緊人生第一桶金,如果投放左係讀書身上我可能有排都唔到錢for future.

4. part tyime LLB好似at least 讀4年? 有冇人可以比D experience我聽下佢地果陣讀成點? 會唔會好難適應?內容深唔深?chur唔chur?多唔多test? 會唔會全程講英文? 因為要兼顧工作同學業又要溫書考試好驚會handle唔到.

5. 其實有長輩就唔係好認同讀上去,因為佢地覺得經歷係重要過成績,認為就算讀得書多但如果做唔到野都係無用,認為我應該做多幾年野先,等到我做左好大一段日子再檢討發覺自己需要係邊方面進修就到時再讀,但亦有人話書應該襯後生讀,因為工作耐左就難D再去適應讀書既生活同節奏亦未必有錦多時間去讀書,因為兼顧既野多左...你地又點呢?

6. 而家LLB學費一年幾多錢度? 若不用retake既話大概讀幾多年?

請問得盡量detail, 因為想知得深入D....麻煩曬!!!

I deeply appreciate your assistance. Thank you.

backhillboy 2017-7-6 07:15 PM

我都想讀LLB,可以whatsap傾

這主題的樓主 2017-7-8 02:00 AM

[quote]原帖由 [i]fdccysclh04[/i] 於 2017-6-28 11:13 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=463693029&ptid=26755466][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
1. london U (即係HKU??) 同 city u 個LLB邊個比較好D或者易入D?
[b]CityU好似無開辦Part-time LLB好幾年喇...[/b]

2. 我係IVE 以GPA 3.36畢業 呢個分數夠唔夠資格讀LLB?
[b]London U LLB (international programme) 你比錢報就收你架啦~[/b]

3. 讀到LLB可能只係令到我做到D更高既position但係其實實質上對我有幾大既幫助呢?
[b]你本身做邊行? 做Bank, 做Compliance的話, 拎個LLB可能會對你升職有用...[/b]

4. part time LLB好似at least 讀4年? 有冇人可以比D experience我聽下佢地果陣讀成點? 會唔會好難適應?內容深唔深?chur唔chur?多唔多test? 會唔會全程講英文? 因為要兼顧工作同學業又要溫書考試好驚會handle唔到.
[b]你想問邊個programme? 邊間school?[/b]

5. 其實有長輩就唔係好認同讀上去,因為佢地覺得經歷係重要過成績,認為就算讀得書多但如果做唔到野都係無用,認為我應該做多幾年野先,等到我做左好大一段日子再檢討發覺自己需要係邊方面進修就到時再讀,但亦有人話書應該襯後生讀,因為工作耐左就難D再去適應讀書既生活同節奏亦未必有錦多時間去讀書,因為兼顧既野多左...你地又點呢?
書係趁後生讀, 但錢都係趁後生儲....
[b]我覺得, 好睇你而家份工搵唔搵到錢.... 讀書如賭博.... 不過有賭未為輸咁解啫......[/b]
[b]唔滿足現時收入, 但儲錢又儲唔到幾多既話, 咪放手一搏, 輸都係輸2-3年心機+10皮8皮, 輸得起,[/b]
[b]不過讀得就aim higher... 要aim PCLL, 好多aim pass既人, 最終都係中途退賽...[/b]

6. 而家LLB學費一年幾多錢度? 若不用retake既話大概讀幾多年?
[b]邊間學校? 邊個課程....? 呢D野可以自己research~[/b]

[/quote]

mogulhongkong 2017-7-8 05:26 AM

你做research明顯唔夠(因為似乎你沒有仔細研相關院校網頁內的收生要求),讀law個除了英文外,若不習慣自己做research而要等人餵你同樣是致命傷。

1)London U 不等於HKU, 後者(其實只是SPACE)只提供備試班(PolyU SPEED亦有開辦)及代辦報London U的申請。

2)IVE成績對入任何一間本地大學的LLB都沒有幫助,最重要還是看你的DSE成績。更何況本地大學早已沒有partvtime LLB。

3)你唯一的選擇只得London U ,但理論上都要DSE成績,除非英文不達標(見4)就姑且一試。

4)不論是Speed或Space的備試班都係全程英文,如你DSE的英文不好,建議你先考一次IELTS(有效期2年)若成績不到7.0就無謂浪費金錢,搞好你的英文先再試。

5)若是半工讀你要有破斧沉舟的準備。

[[i] 本帖最後由 mogulhongkong 於 2017-7-8 05:28 AM 編輯 [/i]]

clogalaxy 2017-7-12 06:03 PM

讀space好,只需報考試完全不用上堂。

actusreus8787 2017-8-25 09:50 AM

有uol criminal law and public law notes出售 本人分別考獲criminal law 74 及 public62

actusreus8787 2017-8-25 09:51 AM

有意可pm

fb6f14366dc31d 2017-10-16 09:57 AM

interested. would you mind to talk in email?

[email]jasmin.ctc@gmail.com[/email]
頁: [1]
查看完整版本: 有關LLB part time問題,希望大家可以盡下士比D意見我:)