查看完整版本 : 《今晚打喪屍》看後感

馬域克 2017-7-1 01:19 AM

《今晚打喪屍》看後感

既然無人寫由我來寫,今日睇左。成套戲只有兩個字形容:快、打!
利申:我無睇小說。
睇之前對呢套戲有些期望,雖然都有些負評,但也不影響我入場意欲,畢竟香港比較少這類CULT片。雖然幾年前出過一部《屍城》,但不是以香港取景,沒有代入感可言,而且實在過多抄襲橋段,只可以話失敗之作。
無論小說,還是影視作品,一樣離唔開起承轉合,其實起始做的唔錯,一開始便有提及喪屍起源,而開頭亦都有清楚交代所有角色關係和設定,例如萬梓良,吳家麗和白只千絲萬縷的關係,也包括張繼聰和白只的手足之情,以至中後期白只和Venus的「感情線」也做的出色。反而顏卓靈戲份只有起始,直到承接便結束,到後來再出現時應該屬於轉折位,一會我會講。
承接著就是喪屍開始大規模出現後,主線講述主角們怎樣逃避及抵禦喪屍的追捕,支線講述白張二人為了出外找尋顏卓靈而無意中加入Venus,來到這裡我覺得Venus加入前完全沒有被喪屍襲擊過是說不過去的,而其他支線又有些求其(輕輕帶過),如果牽涉的只是二打六還可以接受,但像萬梓良這些主要角色,卻可以加上被咬經過,就算回憶都好,至少也會增加可觀性。至於顏卓靈,其實也可以考慮開一條支線給她發揮,她不能發揮只有怪劇本的錯!至於Venus其實也可以在之前加插一些關於她的故事,直到被白張發現時才與主線結合,但當然這樣也可能會犧牲明快的節奏。
轉折位大概是吳家麗和萬梓良分別上路的劇情,及顏卓靈「重生」,這裡有個犯駁位就是三名啦啦隊成員好像機械人一樣只懂得跑,並沒有其他表情動作及反應,完全不像是逃命,如果純粹是搞笑位我又唔見得,講搞笑反而是顏卓靈稱呼張繼聰時Venus也同時舉手那一幕,總括來說,這三個啦啦隊的出現根本是多餘。
去到結尾,我唔知點解覺得有些爛尾?為免太多劇透,我還是不評論結局。
簡評:如果想睇一些感動位,或者人性方面的刻劃,呢套戲相信會令大家失望。但如果想睇得舒服和追求動作感的觀眾可不妨一看。無代入感(自己唔驚先),無感情線(硬要話有只有白只和Venus勉強算是),無多餘支線(成套戲過份偏重白張二人),沒有人性刻劃(隱瞞自己被喪屍咬了一口應該唔算),總之無亮點可言!就算只是低成本制作,我也只會俾佢僅僅合格。

200apple 2017-7-1 11:24 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

馬域克 2017-7-1 12:40 PM

[quote]原帖由 [i]200apple[/i] 於 2017-7-1 11:24 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=463813620&ptid=26759822][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



呢套好多人睇左  都話垃圾爛片王喎!
唔通你係 X手??:o:o [/quote]


我出帖時套野只係上左畫兩日,無諗過好多人第一日已經睇左,之前我搵唔到集中討論帖,如果知道我都唔會刻意開新帖,但話曬都係影評,我又唔想話求其寫兩三句就算,通常我上得黎講只有兩個原因,一係套戲非常好,一係非常差,咁呢套屬於前者抑或後者相信大家心中有數

200apple 2017-7-1 12:42 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

ming9211 2017-7-2 07:58 AM

入場睇左三十分鐘巳經同自己講,睇下頂得幾耐,但最後我都頂左100分鐘先走, 原來我的忍耐力有咁強

馬域克 2017-7-2 10:53 PM

[quote]原帖由 [i]ming9211[/i] 於 2017-7-2 07:58 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=463858761&ptid=26759822][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
入場睇左三十分鐘巳經同自己講,睇下頂得幾耐,但最後我都頂左100分鐘先走, 原來我的忍耐力有咁強 [/quote]


100分鐘應該都睇到萬梓良點死差唔多喇,ching都算明智,後面果d就算你留係度睇埋都覺得徙時間
頁: [1]
查看完整版本: 《今晚打喪屍》看後感