查看完整版本 : 無路可走無晒希望 想死左去…

商界滴滴貓奴 2017-7-7 07:58 PM

無路可走無晒希望 想死左去…

原來我都係今屆DSE考生,但之前成績好差,留過2年,我今年可能又會留,老師都叫我出去讀,但我唔想,都18歲,讀完3年都21,之后可能又讀其他課程,唉真係唔想浪費時間,我真係唔係讀書嘅材料,想出去打工,但唔通就咁打死一世工?
我真係好迷茫,唔想成為屋企人嘅付擔,我知佢地好辛苦,但我真係唔想讀書,我想死,問題就會解決,唔洗為我將來而擔憂!

newstartday 2017-7-8 11:14 PM

樓主千奇唔好做傻事!生命好寶貴 冇take two的!唔得慢慢黎 唔洗急 好多人廿幾歲都仲係讀緊書
或者你返住工先 搵個錢旁身再諗去向 來日方長 你係有時間的!

Betancourt 2017-7-9 08:21 PM

[quote]原帖由 [i]商界滴滴貓奴[/i] 於 2017-7-7 07:58 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=464151924&ptid=26774345][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
原來我都係今屆DSE考生,但之前成績好差,留過2年,我今年可能又會留,老師都叫我出去讀,但我唔想,都18歲,讀完3年都21,之后可能又讀其他課程,唉真係唔想浪費時間,我真係唔係讀書嘅材料,想出去打工,但唔 ... [/quote]
唔好諗埋一邊啦!係咪青頭仔啊?
如果你連死都唔怕,拎幾百蚊去叫個雞先啦
生於香港地,做過保安都1皮啦,一年夠你食100條女

代收了了 2017-7-10 12:10 AM

讀唔到書都仲有大把路行.唔好咁蠢,選一條無得返轉頭嘅路!

九十後賽馬角度 2017-7-10 11:41 PM

建議樓主你考返好5條2 再報下ive 睇下有沒相關的課程再岩自己

讀書唔係唯一出路 最緊要睇下有咩岩你自己

我係過來人 加油

[url]https://www.youtube.com/watch?v=2-rGtcdl5aE[/url]

Siutung2015 2017-7-12 05:55 PM

樓主唔好放棄
呢個世代 讀書已經唔係唯一出路!!
我覺得學一門手藝勝過一張沙紙
你有冇咩興趣?
冇就試下發掘自己擅長嘅野
千祈唔好死牛一偏頸啊
第時學精左咪自己做老細囉
生命滿希望 加油

Ms.boring 2017-7-12 11:12 PM

出嚟做下野先啦,慢慢會搵到條路架啦

大姑毒處 2017-7-14 07:08 PM

[size=4][font=標楷體]樓主以為人生淨係為讀書咩... 人生咁漫長, 雖然挫折風浪會不停出現, 但前面沿途風景有幾美好咁早自殺死都無緣睇到, 諗真啲係咪值得了斷今生? [/font] [/size]:smile_44:

tomchung1988 2017-7-14 07:51 PM

Dse失敗又點?駛唔駛死?我公開試夠考得唔好

和平曾志偉 2017-7-14 09:00 PM

加油

tomchung1988 2017-7-14 09:30 PM

人人漫漫長路,人生好多難關面對,駛唔駛死

Artsfan 2017-7-15 11:23 AM

留得青山在,不要氣餒,只要不做犯法野,做sales 都好!

萍果日記 2017-7-15 11:58 PM

死!又如何?

rain2016121 2017-7-18 01:14 AM

[quote]原帖由 [i]商界滴滴貓奴[/i] 於 2017-7-7 07:58 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=464151924&ptid=26774345][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
原來我都係今屆DSE考生,但之前成績好差,留過2年,我今年可能又會留,老師都叫我出去讀,但我唔想,都18歲,讀完3年都21,之后可能又讀其他課程,唉真係唔想浪費時間,我真係唔係讀書嘅材料,想出去打工,但唔 ... [/quote]
我曾經因為成績差,比男朋友厭棄,埋堆去成績好既同學,結果我奮發圖強讀到碩士,我都無放棄,你都得

袋中的黑馬 2017-7-18 03:49 AM

慢慢來啦

Volleygames 2017-7-21 02:07 AM

唔讀書都大把出路
可能係辛苦啲 但肯捱就一定有出路

IBMR51 2017-8-5 03:54 AM

I am much older than you young man.

What my experience tells me that, frankly, many who make it or successful in the world are not my classmates who achieved ALL As in the AL Exam or HKCEE.  Yes it may be true that as a start it may be easier but in the real world many careers will require skill that cannot be garnered from schools.

Rather than wasting time on something you are not good at (i.e. study), I suggest you to explore something that may suit you (cooking? hair dressing? salesmanship? or labour-intensive jobs? Only you can tell!).

And one more thing, many of us do not have real, I mean REAL, talent, be in study or cooking or as a C-Fu in refurnishing.  Yes what I am saying is: even many of my former classmates who did well in schools, they are now just ANOTHER employees in a firm, or even out of job!

So my point is: do something you do not hate and something which helps you survive or even build your family, ONE DAY!

helpforsuicide 2017-8-16 08:24 PM

你好!我是《自殺.自療.互助舍》的義工。從你這帖感受到你有些心結,一直影響著你…如果你唔開心,可以在星期一至日晚上8時至凌晨1時到我們網站的『真心話室』聊天室與那裡的義工傾訴,尋找一些精神上的支持,或是疏導一下自己的負面情緒。

你可以在這裡了解我們的服務:
[url=http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25309670&extra=page%3D1]http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25309670&extra=page%3D1[/url]

你不需要在這裡回覆我,因這戶口是我們這班義工共用的,但期望在聊天室可以見到你,與你傾談。

[[i] 本帖最後由 helpforsuicide 於 2017-8-16 08:29 PM 編輯 [/i]]

rubychiang 2017-9-4 10:26 PM

做下野,半工讀先囉

anitatung 2017-9-6 03:05 PM

考唔到使咩死..-0-

明明白白123 2017-9-7 12:31 AM

唔好死~ 條條大路通羅馬

pinkpigchin 2017-9-21 11:10 AM

樓主冷靜D先la...你發生咩事你屋企人先最傷心ar:smile_40:
你比太大壓力自已la...去轉旅行散下心先la....
我到20+++++都仲讀梗書la....冇咩問題wor
只要你唔放棄, 一定有出路的

性感的手臂 2017-10-4 01:40 AM

加油樓主
頁: [1]
查看完整版本: 無路可走無晒希望 想死左去…