查看完整版本 : Business hd/ad - CCCU/HKCC?

宇宙活潑的廁紙 2017-7-13 01:41 AM

Business hd/ad - CCCU/HKCC?

如題
1. Business邊間好d(師資...)

2.讀cccu會唔會比較大機會升cityu/
讀HKCC會唔會比較大機會升poly?

3.邊間升學率大d?

Thx alot💚

空氣流動 2017-7-13 01:54 AM

HKCC會好d
賣盤一事, 仲有後遺症的
況且城大管理層嘅管理方針上係有問題/令人爭議而又欠缺透明度的
雖然官方所講果d入U率都會報大, 但係一般而言都係HKCC認受性大d
不過你又講到business, business較睇重院校排名, 如果上到原校degree咁又係CCCU較伙優勝

宇宙活潑的廁紙 2017-7-13 01:58 AM

[quote]原帖由 [i]空氣流動[/i] 於 2017-7-13 01:54 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=464431158&ptid=26786080][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
HKCC會好d
賣盤一事, 仲有後遺症的
況且城大管理層嘅管理方針上係有問題/令人爭議而又欠缺透明度的
雖然官方所講果d入U率都會報大, 但係一般而言都係HKCC認受性大d
不過你又講到business, business較睇重院校排名 ... [/quote]
感謝好詳細💚

我唸我都係cccu如果佢睇重院校排名
(但好唔捨得HKCC d facilities同可以用poly既library and canteen🤤

空氣流動 2017-7-13 02:15 AM

但係現實地, bus比較講利益, 你唔係三大其實已經...
問: 你有冇信心上到degree先? 冇, 唔洗講
再問: 你要睇返d programme structures, 邊間CC d programme比較favour自己? 呢個可以包括自己嘅interest甚至能力把握, 就係事半/倍功倍/半
另一方面, bus都係講你係咪presentable, 既然係非三大, 你都要問邊間U(唔係CC)可以幫到你train up呢d skills從而搭救你嘅"不足"

要清楚校園只係人生嘅踏腳石, 唔好只係一面倒睇重排名跟風, 會好易車毀人亡 - 個人以至社會層面都係

freakwriting 2017-7-25 04:47 PM

*** 該帖被屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: Business hd/ad - CCCU/HKCC?